Raed Arafat: „Deja intrăm în logica medicinei de dezastre” în lupta cu Covid-19

Ultima actualizare: 27-10-2020 18:16

Medicii din România care luptă împotriva epidemiei de Covid-19 vor intra în „logica medicinei de dezastre”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, într-o videoconferință organizată de profit.ro.

„Am anticipat această situație, presiunea asupra sistemului de sănătate este evidentă. Nu mai vorbim de epidemiologie acum. Deja intrăm în logica medicinei de dezastre. Trebuie un management diferit față de măsurile de prevenție”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU a menționat totuși că măsurile de prevenție trebuie să continue, acestea fiind cele mai importante pentru oprirea răspândirii Covid-19.

„În același timp, acum ne confruntăm cu o situație care necesită aplicarea unor măsuri foarte bine calculate pentru a putea trata și asista numărul cel mai mare de pacienți posibil. Sistemul trebuie să se adapteze în acest sens”, a spus secretarul de Stat.

Fluxul de pacienți internați la terapie intensivă, care îngreunează în prezent sistemul de sănătate, este o urmare a zilelor în care în România au fost confirmate 4.000-5.000 de cazuri de Covid-19, consideră Arafat, menționând că acest aflux de pacienți ar urma să dureze până la șase săptămâni.

De asemenea, sunt așteptate zile în care vor intra în secțiile de Terapie Intensivă până la 100 de pacienți.

„Asta înseamnă adaptarea sistemului și introducerea mecanismelor de lucru adaptate după medicina de dezastru. Rolul lor e tratarea celui mai mare număr posibil, pentru a face bine pentru cel mai mare număr posibil”, a spus Arafat.

De asemenea, secretarul de stat a dat exemplu numeroase țări care deja au implementat principiile medicinei de dezastru, ajungând la decizii extreme pentru tratarea pacienților.

„Sunt țări care au ajuns să ia decizii extreme: de la o anumită vârstă sau la o anumită condiție medicală să limitezi tratamentul. Asta e tot unul din conceptele medicinei de dezastre, dar e unul extrem, folosit când nu mai ai alte opțiuni”, a menționat Arafat.

Pentru a evita astfel de scenarii dramatice, în România au fost luate decizii precum implementarea spitalelor modulare sau a secțiilor de terapie intensivă mobile, dar și tratarea de acasă a pacienților cu forme ușoare de Covid-19.

„Să debarasăm spitalele de cazurile care nu au nevoie de spitalizare. Aici s-a luat decizia pentru partea de asimptomatici, sau pacienți cu simptome ușoare, să fie îngrijiți de la domiciliu, chiar și prin sistem de telemedicină”, a justificat Arafat.

În final, șeful DSU a anunțat că România are stocuri de ventilatoare și echipamente, dar singura modalitate de a gestiona situația sunt măsurile de prevenție.

„Încercăm să nu afectăm economia, dar trebuie ca măsurile să fie respectate cu strictețe, dacă vrem să păstrăm un număr limitat de cazuri în fiecare zi și chiar să reducem numărul de cazuri”, a spus Arafat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO