Tot mai multe țări sunt într-o situație critică: ”Al doilea val va fi mai dur”

×
Codul embed a fost copiat

Tot mai multe țări sunt într-o situație critică, din cauza răspândirii necontrolate a coronavirusului.

Cifrele cresc amețitor, iar pragmatica Elveție a adoptat un protocul ce stipulează să nu mai fie ocupate locurile la terapie intensivă cu pacienții bătrâni, mai ales dacă au și alte boli croncie grave.

Un strop de curaj ne dă totuși vestea vehiculată de presa britanică, potrivit căreia, de săptămâna viitoare, va începe vaccinarea cadrelor medicale cu serul dezvoltat de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. Uniunea Europeană a încheiat un acord pentru cel puțin 300 de milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca.

”Al doilea val va fi mai dur decât primul” în Franța

 

Franța a depășit 52.000 de noi cazuri de coronavirus în decurs de 24 de ore, cu 7 mii mai multe decât în ajun. În realitate, lucrurile ar sta însă chiar mai rău.

Citește și
Restrictii
Slovenia a adoptat noi restricţii pentru a limita răspândirea Covid-19
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Jean-François Delfraissy, președintele Consiliului Științific: „Estimarea Consilului Științific este mai aproape de 100.000 de cazuri în realitate, adică dublu. Probabil al doilea val va fi mai dur decât primul, iar impactul asupra secțiilor de terapie intensivă vă deveni evident în maximum 3 săptămâni. Cred că mulți dintre compatrioții noștri n-au înțeles ce ne așteaptă.”

Italia nu își mai „permite” încă o carantină națională

 

După câteva luni de acalmie, Italia își pierde rapid liniștea. Duminică seară a raportat peste 21 de mii de noi îmbolnăviri. Șeful guvernului a avertizat că țara nu-și permite încă o carantină națională, iar doctorii se pregătesc pentru ce e mai rău.

Matteo Brambati, medic: „E ca al doilea salt cu parașută. Prima oară nu știi la ce să te aștepți. Al doilea salt e mai problematic pentru că știi ce urmează.”

În secțiile de terapie intensivă se aude doar piuitul aparatelor. La spitalul Maggiore din Lodi găsim printre cei mai experimentați medici în lupta împotriva COVID-19. Annalisa Malara a diagnosticat primul italian infectat cu SARS COV-2, pe 20 februarie.

Annalisa Malara, anesteziologist: „Suntem pregătiți, pentru că am învățat mult.”

Nu au această siguranță și medicii din Liege, care au deja toate paturile de la terapie intensivă ocupate: 24 de pacienți în stare gravă, dintre care opt sunt intubați.

Majoritatea pacienților sunt bărbați. Mai tineri decât în primul val, sunt bărbați de 40-50 de ani, doar că tendința foarte recentă este înmulțirea graduală a celor bătrâni. Vârstnicii încep din nou să ajungă în spital.

Philippe Devos, șef terapie intensivă: „Am ajuns deja în faza în care externăm pacienții un pic mai devreme, ca să eliberam paturi.”

Belgia, printre țările cu cea mai dramatică răspândire a virusului

 

Belgia se numără printre țările cu ce mai dramatică răspândire a virusului, iar autoritățile nu exclud revenirea la carantină totală.

Philippe Devos, șef terapie intensivă: „Fară ajutor primit din alte regiuni ori din Germania, în două săptămâni ajungem în situația Lombardiei din primăvara. Vrem cu orice preț să nu ajungem în situația de alege pe cine să salvăm.”

„Dacă nu sunt paturi la terapie intensivă, nu ar trebui făcută nicio resuscitare”

 

O sfâșietoare dilemă morală pe care Academia Elvețiană de Științe Medicale și-a asumat s-o ia de pe umerii medicilor.

Un protocol adoptat încă din primăvară, dar neaplicat până acum, prevede că: "dacă nu sunt paturi la terapie intensivă, nu ar trebui făcută nicio resuscitare cardiopulmonară".

În document, sunt indicați pacienții care nu vor fi internați la de terapie intensivă: "peste 85 de ani sau peste 75 de ani, daca au ciroză hepatică, insuficiență renală cronică insuficiență cardiacă gravă ori supraviețuire estimată la mai puțin de 24 de luni".

Semnatarii acestui protocol vorbesc despre necesitatea "de a lua decizii de raționalizare", o noțiune militară care duce cu gândul la medicina de război.

În ultimele zile, Elveția a raportat o medie zilnică de 6.500 de noi infectări, cu un raport de 495 de cazuri la 100.000 de locuitori, dublu față de Italia și de cinci ori mai mare decât Germania.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Țara în care o persoană moare la fiecare 5 minute, în urma infectării cu noul coronavirus
Țara în care o persoană moare la fiecare 5 minute, în urma infectării cu noul coronavirus

Capacitatea spitalelor din numeroase provincii iraniene este depăşită din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19, au anunţat autorităţile sanitare.

Slovenia a adoptat noi restricţii pentru a limita răspândirea Covid-19
Slovenia a adoptat noi restricţii pentru a limita răspândirea Covid-19

Slovenia înăspreşte măsurile de limitare a răspândirii COVID-19 cu o interdicţie asupra deplasărilor între municipalităţi, a relatat luni agenţia de presă STA, citată de dpa.

Județele din România unde rata de incidență Covid a depășit 3 la mie. Un nou județ a intrat în top
Județele din România unde rata de incidență Covid a depășit 3 la mie. Un nou județ a intrat în top

Cinci județe și municipiul București au depășit rata de 3 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, situație care le plasează în scenariul roșu, în care sunt aplicate mai multe restricții.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.