Primarul Capitalei: "Nu vor fi probleme cu furnizarea caldurii la iarna. Voi cere revocarea conducerii RADET"

×
Codul embed a fost copiat

Bucurestenii au aflat ca vor primi caldura in calorifere, dar si apa calda la robinet toata iarna - au iesit sa le promita asta toti oficialii, dupa ce conducerea RADET a amenintat ca opreste furnizarea daca nu primeste bani.

Sumarul evenimentelor de vineri, 13 noiembrie:

►Primarul Capitalei: Bucurestenii vor avea caldura la iarna. Voi cere revocarea conducerii RADET
►Ministrul Energiei: ELCEN va continua furnizarea agentului termic
►RADET ameninta cu sistarea caldurii si apei calde, incepand de duminica

►Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu

Datorii de 4 miliarde de lei, 85% din reteaua de distributie si transport ne modernizata, si peste 4.000 de avarii produse de la inceputul anului si pana acum. Asa arata dezastrul RADET - o regie controlata politic, la care lucreaza 3700 de oameni, al caror salariu mediu e de 2.800 de lei pe luna.

Circuitul caldurii porneste de la ELCEN care livreaza apa calda RADET-ului, care o distribuie bucurestenilor. 90% dintre bucuresteni platesc la zi, fara intarzieri facturile. La fel si firmele bransate la retea. Radetul primeste pe de alta parte si subventia de la primarie, astfel ca banii platiti de populatie se dubleaza in conturile Regiei. Regie care nu mai vireaza aproape nimic din ce castiga, de ani de zile, catre ELCEN.

Citește și
Punctul Termic 1 Colentina, RADET
RADET a descoperit in octombrie ca nu are buget pe 2015. "Exista riscul blocarii activitatii furnizorilor de energie termica"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Reporter: Pe ce cheltuiti banii?
Gabriel Dumitrascu, presedintele CA al RADET: Pe agentul termic
Reporter: ELCEN sustine ca nu au mai primit de ani de zile bani de la RADET.
Gabriel Dumitrascu: Aaa.... noi acum am platit pana in 2013.

Marcel Nicolaescu, directorul ELCEN: "E o dezinformare - oamenii nu vor avea probleme, dar RADET are datorii la noi, datorii istorice pe care trebuie sa si le plateasca."

De fiecare data scopul amenintarilor este acelasi: RADET vrea sa obtina bani pe care sa-i cheltuie pe avarii si contracte pentru modernizare. Din pacate tot de un deceniu si jumatate nu s-a modernizat nimic, iar Regia este, tehnic, in faliment, recunosc oficialii.

Gabriel Dumitrascu, presedintele CA al RADET: "E in faliment - nu poate functiona asa ceva - daca ar fi o companie, s-ar dezintegra pur si simplu."

UPDATE 18:05 Primarul interimar al Capitalei, Marin Stefanel Dan, a declarat vineri seara ca nu vor fi probleme cu furnizarea caldurii si a apei calde in aceasta iarna.

"In urma celor declarate dimineata de presedintele RADET se pare ca dansii nu au inteles nici in al 12-lea ceas ca nu e cazul sa alarmam populatia. Nu vor fi probleme cu furnizarea agentului pentru iarna 2015-2016 intrucat in urma cu o luna si jumatate am facut solicitari catre guvern pentru suplimentarea unei sume de 300 de milioane de lei, ajutor pentru combustibil", a declarat primarul.

De asemenea, acesta a cerut demisia conducerii RADET.

"Voi cere revocarea conducerii RADET si numirea unui Consiliu de Administratie care sa emita un plan de restructurare, un plan in care sa gasim costuri reale, pentru ca avem o problema in ceea ce inseamna toata partea de venituri si cheltuieli a RADET-ului. Avem cheltuieli pe care sigur nu si le vor putea justifica", a mai spus primarul.

UPDATE 16:45 Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a sustinut o declaratie de presa, in care a anuntat ca bucurestenii vor primi in continuare apa calda si caldura. Totodata, el a cerut demisia presedintelui Consiliului de Administratie al RADET, Gabriel Dumitrascu.

"Ne-am intalnit intr-un comitet de analiza de urgenta si in acest moment putem declara urmatoarele: ELCEN va continua furnizarea agentului termic, va aduce apa calda si caldura la poarta RADET. Ministerul Energiei si guvernul au facut tot ce era necesar pentru asigurarea furnizarii agentului termic in Bucuresti si nu numai in Bucuresti.

In cazul Bucurestiului, ultimul pas carte trebuie facut este ca Primaria Generala si Consiliul General sa hotarasca accesarea imprumutului de Trezorerie in asa fel incat datoriile Capitalei, ale RADET catre producatoruil de energie ELCEN sa fie achitate si mai departe catre furnizorul de gaz.

Lucrurile sunt foarte simple, clare, trebuie doar vointa din partea tuturor factorilor implicati si pana acum nu am intrevazut vreun moment ca nu ar exista dorinta necesara din partea primarului general, membrilor Consiliului General, a tuturor partidelor. Am stabilit parcursul de urmat in asa fel incat bucurestenilor sa li se furnizeze tot confortul necesar, apa calda si caldura.

Pe parcursul discutiilor, am facut apel la responsabilitate si decenta, nedorind sa facem politica intr-un caz care tine de respectarea Constitutiei, legilor, a cetatenilor Romaniei, Bucurestiului. Se pare insa ca nu am luat in calcul un singur factor: domnul Dumitrascu. A ajuns la RADET, dupa ce a fost intarcat de la banul public, acum se pare ca este intr-un anumit sevraj financiar si nu mai poate sa-si continue activitatea intr-un mod clar la RADET. Nu pot interpreta altfel motivul pentru care el a aflat de abia astazi ca nu mai poate cheltui, ca nu mai are buget si ca poimaine trebuie sa inchida furnizarea apei si a caldurii.

Modul iresponsabil in care trateaza problemele bucurestenilor ma face sa-i solicit demisia, sa rog primaria si Consiliul General sa-i gaseasca un inlocuitor de urgenta. Nu este posibil ca in numele unor rafuieli personale, sa afecteze interesele si securitatea bucurestenilor."

Amenintarile conducerii RADET

Asta dupa ce RADET - regia care transporta si distribuie agentul termic - a amenintat saptamana trecuta ca, din aceasta duminica, la pranz, energia termica va fi sistata, in urma unor datorii istorice acumulate intre RADET, furnizorul de apa calda si cel de gaz.

In fiecare toamna, in luna noiembrie cei de la RADET vin si ameninta ca taie caldura si apa calda pentru bucuresteni exact la venirea sezonului rece, ca mai apoi cei de la Ministerul Energiei si Electrocentrale Bucuresti, furnizorul de apa calda nu si distribuitoruL, vin si dezmint aceste informatii si spun ca fi in regula.

Sefii ELCEN Bucuresti au venit si au spus ca nu vor fi probleme cu furnizarea apei calde si caldurii pe tot sezonul rece 2015-2016.

Acest scandal a izbucnit pentru ca RADET nu ar mai fi platit de ani de zile datoriile catre furnizorul de apa calda iar ELCEN nu mai are bani, la randul sau, sa isi plateasca furnizorul de gaze, desi ELCEN nu foloseste gaze ca sa produca apa calda, ci apa calda este un reziduu folosit la racirea generatoarelor de curent electric si care ajunge in caloriferele populatiei.

RADET ar avea nevoie de bani ca sa isi plateasca datoriile, bani pe care trebuie sa ii aprobe Consiliul General al Municipiliului Bucuresti, insitutia fiind in subordinea Primariei. Bugetul acestei insitutii, RADET, nu a fost aprobat nici pana acum. RADET are datorii de peste 3 miliarde de euro, iar din 2011 pana acum s-au acumulat datorii de 200 de milioane de euro neplatite de catre RADET celor de la ELCEN.

Se va sista furnizarea apei calde si caldurii de duminica in Capitala, din cauza datoriilor istorice”, a declarat Gabriel Dumitrascu, presedintele C.A. RADET, in cadrul unei conferinte de presa. Cat de reala e insa aceasta amenintare?

Cu o saptamana in urma, cei de la RADET au facut un anunt similar, ameninand cu "iminenta sistare a activitatii" ca urmare a nefurnizarii agentului termic de catre ELCEN. Primarul interimar Stefanel Dan Marin a intervenit, spunand ca s-au deblocat fonduri, urmand ca ulterior sa acceseze un credit de la Trezorerie. El spunea vinerea trecuta ca va garanta livrarea gazului inca doua saptamani, potrivit edilului si explica ca in fiecare an subventia Primariei pentru RADET a fost tot mai mica, ceea ce a dus la actuala criza.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, acuza la momentul respectiv incercarea de manipulare si politizare a subiectului si vorbea de "tentative de alarmare a populatiei. "Speram in continuare la o atitudine responsabila si de colaborare din partea RADET si a Consiliului Municipal", a afirmat Gerea.

Iar Marcel Octavian Nicolaescu, director general ELCEN, a precizat ca bucurestenii vor avea in aceasta iarna apa calda si caldura.  "La Romgaz platim in fiecare zi consumul curent pana la momentul 15 noiembrie cand trebuie sa esalonam aceste datorii care sunt acumulate la ei, determinate de faptul ca RADET nu ne-a platit factura de gaze. Acum incasam factura lunii aprilie 2013, iar la subventie suntem la ianuarie 2014”, a spus Nicolaescu.

Avocatul Poporului: Ancheta dupa declaratiile privind posibila sistare a agentului termic in Bucuresti

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si a declansat o ancheta la Primaria Municipiului Bucuresti, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) si SNGN ROMGAZ S.A. cu privire la recentele declaratii referitoare la posibila sistare a aprovizionarii cu agent termic catre locuitorii Capitalei.

Ancheta are in vedere posibila nerespectare a art.31 din Constitutie privind dreptul la informatie si preintampinarea unor stari de panica in randul populatiei, se arata intr-un comunicat transmis vineri de Avocatul Poporului.
 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
RADET anunta ca apa calda si caldura se pot opri oricand in Capitala. Reactia ministrului Energiei
RADET anunta ca apa calda si caldura se pot opri oricand in Capitala. Reactia ministrului Energiei

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti, ameninta vineri cu "iminenta sistare a activitatii”.

RADET a descoperit in octombrie ca nu are buget pe 2015.
RADET a descoperit in octombrie ca nu are buget pe 2015. "Exista riscul blocarii activitatii furnizorilor de energie termica"

Regia care asigura apa calda si agentul termic in Capitala a anuntat ca nu are buget aprobat pentru anul in curs.
 

Primarul Capitalei si ministrul Energiei se cearta pe caldura din calorifere. Premierul incearca sa faca pace
Primarul Capitalei si ministrul Energiei se cearta pe caldura din calorifere. Premierul incearca sa faca pace

Nu va grabiti sa va doriti racirea vremii, fiindca s-ar putea sa va treziti si cu caloriferele reci, daca stati in Capitala. Primaria si Ministerul Energiei au puncte de vedere foarte diferite privind viitorul regiei care distribuie agentul termic.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.