Protocolul de tratament pentru pacienţii cu Covid-19, actualizat. Care sunt noutățile

Dată publicare: 25-04-2021 10:17
Dată actualizare: 25-04-2021 10:25


Spital

Premieră în tratamentul pacienţilor infectaţi cu Sars Cov -2: medicii de familie vor putea prescrie pacienţilor cu forme uşoare şi medii de boală favipiravir, un antivral prescris până acum doar de către medicii specialişti din spitale.

Plaquenilul, un medicament creat iniţial pentru afecţiunile reumatice şi dermatologice, este scos din noul protocol de tratament al pacienţilor cu Covid actualizat de Ministerul Sănătăţii. Ivermectina este total nerecomandată, cu argumentul că ”date publicate până în prezent nu susţin recomandarea utilizării sale”, conform News.ro.

Medicul Virgil Musta: Ivermectina, total nerecomadată în tratamentul pacienţilor cu covid 19

 

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, a explicat pentru News.ro ce anume se schimbă în noul protocol de tratament pentru pacienţii infectaţi cu Sars Cov 2. A fost introdus un capitol nou care conţine mai multe recomandări pentru medicii de familie care tratează la domiciliu pacienţi cu Covid 19.

"S-a considerat că este nevoie să actualizăm protocolul pentru că au apărut date noi în literatură legate de terapia Sars Cov 2 şi am vrut ca acest protocol să fie cât de cât upgradat noilor interpretări şi descoperiri ştiinţifice. În mare, el menţine terapia şi structura protocolului iniţial. Are în schimb un capitol nou, important, recomandări pentru medicii de familie, pentru că în vechiul prorocol nu existau astfel de recomandări”, a spus Virgil Musta.

Dr. Virgil Musta a explicat şi alte recomandări care există în noul protocol de tratament pentru medicii de familie.

Corticoterapia, neindicată în prima săptămână de boală, pentru că poate duce la multiplicarea virală. Anticoagulantele pot fi prescrise de medicii de familie în funcţie de scorul PADUA (fe evaluare a riscului de tromboze endovenoase).

"Nu se recomandă ca medicii de familie să utilizeze corticoterapia în prima săptămână de boală, pentru că asta nu face decât să multiplice sau să accentueze multiplicarea virală şi să producă o imunodepresie în această perioadă când organismul are nevoie să lupte împotriva virusului. În schimb, ca şi la spitale, în fază mai avansată de boală, dacă pacienţi nu se internează şi rămân la domiciliu, acolo unde saturaţia de oxigen scade, acolo unde asistăm la o afectare pulmonară, acolo este permis de a se utiliza corticoterapia, dar nu în doze foarte mari", a declarat medicul Virgil Musta.

Protocolul de tratament pentru pacienţii cu Covid 19 actualizat are recomandări clare pentru ivermectină.

Medicul Virgil Musta: "În cantităţi mari, efectele sunt toxice. Avem speranţa că anticorpii monoclonali vor intra curând la noi în ţară"

"Pe de altă parte, au fost făcute recomandări în medicaţia care este în mare dispută la ora actuală, şi anume ivermectina, şi s-au făcut recomandări legate de ceea ce ghidurile europene şi americane fac referire, şi a ultimei recomandări a Agenţiei Europene a Medicamentului, care spune că eficienţa nu este dovedită, studiile sunt încă puţine, efectele toxice sunt destul de mari dacă se administrează în doză mare, şi se poate administra doar pe studii clinice, aceasta este recomandarea Agenţiei Europene, cât şi a Agenţiei Medicamentului din România”, a precizat dr. Musta.

Hidroxiclorochina, scoasă din protocolul de tratament al pacienţilor cu Covid-19

 

"Substanţa activă hidroxiclorochina a fost scoasă din acest protocol datorită recomandărilor Agenţiei Europene a Medicamentului, care constată în mai multe studii o eficienţă limitată a acestui tratament, dar cu risc de reacţii adverse severe, motiv pentru care se consideră că este mai înţelept să nu se folosească. Încă se fac studii, dar noi am considerat să-l scoatem pe moment din ghidul nostru", a explicat dr Virgil Musta pentru News.ro.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO