Protest religios impotriva cardurilor de sanatate: "Nu vrem sa ne satanizam. 666 e cifra diavolului"

Dată publicare: 14-03-2013 18:20
Dată actualizare: 17-03-2013 07:07


"Azi in card, in buletine, maine cipul chiar in tine!". Cateva sute de persoane au protestat astazi in fata Parlamentului impotriva actelor de identificare electronice.

Participantii sustin ca emiterea acestor documente pun in pericol drepturile esentiale ale cetateanului precum libertatea, siguranta sau intimitatea. Alaturi de pasapoartele biometrice si cardurile electronice de sanatate, curand vor putea fi emise si buletinele electronice. Iar de aici si pana la controlul total al omului prin cipuri implantate in corp nu mai e decat un pas, sustin protestatarii.

"Nu vrem sa ne satanizam cu cardurile astea, 666 e cifra diavolului", "Nu vrem sa fim controlati si monitorizati" sau "Pentru libertate, sa nu ne vindem sufletul" au strigat protestatarii.

Cateva sute de reprezentanti ai Bisericii si societatii civile din mai multe judete au venit in fata Parlamentului cu mesaje impotriva anti-cip. Cei prezenti sustin ca documentele electronice incalca drepturi fundamentale ale omului si il fac vulnerabil pe posesor. De aceea au depus un memoriu la Camera Deputatilor prin care cer libertate de alegere.

"Este vorba de atentarea la libertatea umana prin inregistrarea datelor personale in cipuri" a declarat Daniela Stefan, Fundatia Sfintii Martiri Brancoveni, Constanta.

Controversele au inceput in 2009, odata cu implementarea in Romania a pasapoartelor biometrice. Acestea contin un cip electronic ce stocheaza imaginea faciala, amprenta digitala si datele personale ale detinatorului. Cardul electronic de sanatate a devenit si el obligatoriu, iar informatiile medicale pe care le va contine reprezinta o noua controversa.

De la 1 iulie cetatenii vor putea opta pentru o carte de identitate electronica, dupa model european. Ceea ce parea mai demult science-fiction va deveni realitate daca aceasta tendinta continua, sustin protestatarii care au semnat si o petitie online pe aceasta tema pentru a fi luati in seama.


VIDEO PROTVPLUS.RO