Procesul în care este judecat Liviu Dragnea va fi reluat de la zero
Procesul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman, va fi reluat de la zero.
Așa au decis, marţi, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Decizia a fost luată în condiţiile în care judecătoarea Anamaria Dascălu nu va mai face parte din acest complet, fiind înlocuită de Constantin Epure.
Anamaria Dascălu a decis în urmă cu câteva săptămâni să nu își mai continue activitatea la Înalta Curte de Casație, ca să se pensioneze, chiar dacă vârsta de pensionare o împlinise încă din toamna anului trecut. Atunci, ea a cerut CSM-ului să îi fie păstrat statutul de magistrat încă un an de zile. A primit această încuviințare și cel puțin până în octombrie 2017 ar fi trebuit să continue să judece toate dosarele pe care le primise.
Acum, după ce a decis să se pensioneze, locul său a fost luat de un judecător care a fost avansat la instanța supremă de curând.
Astfel, a fost invocată o decizie a CEDO, fiind pusă în discuţie din oficiu reluarea procesului. Avocaţii au fost de acord cu reluarea procesului, astfel că instanţa supremă a stabilit un nou termen pentru data de 3 octombrie.
Primul termen pe fond al acestui proces a fost în 31 ianuarie.
O decizie similară a fost luată, marţi, de instanţa supremă şi în procesul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă. Magistraţii au decis reluarea procesului, iar un nou termen în acest dosar a fost stabilit tot pentru 3 octombrie.
Acelaşi complet judecă şi procesul fostului vicepremier Gabriel Oprea, fiind de aşteptat ca magistraţii să ia o decizie similară.
Cincisprezece persoane au protestat, marţi după-amiază, în faţa sediului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în aşteptarea începerii procesului în care este judecat Liuviu Dragnea.
În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fiind acuzat alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.
Proteste la ICCJ
Cincisprezece persoane au protestat, marţi după-amiază, în faţa sediului ICCJ, unde a avut loc un nou termen în procesul în care Liviu Dragnea este judecat alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.
Potrivit News.ro, pe trotuarul de vizavi de sediul ICCJ, 15 oameni au scandat lozinci împotriva PSD şi a lui Liviu Dragnea.
Ei au adus manechinele cu fotografiile lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în zeghe, folosite la protestele din Piaţa Victoriei, iar un bărbat agita o pereche de cătuşe.
Pentru acest termen a fost citată Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, pentru a spune personal că nu doreşte să dea declaraţii în proces, aşa cum a anunţat prin avocaţi, însă aceasta nu s-a prezentat la proces.
Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii.
"În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă", susţine DNA.
Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefii din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.
La cererea Bombonicăi Prodana, care a invocat o excepţie de neconstituţionali instanţa supremă a sesizat Curtea Constituţională în privinţa definiţiei abuzului în serviciu.
CCR a decis că impunerea unui prag valoric în ceea ce priveşte abuzul în serviciu este de competenţa Parlamentului, precizând că reglementarea valorii pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de abuz în serviciu este necesară pentru delimitarea răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică. Ministerul Justiţiei a anunţat că, urmare a deciziei CCR, infracţiune a de abuz în serviciu urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: justitie, PSD, teleorman, Liviu Dragnea, bombonica prodana,
Dată publicare:
05-09-2017 15:17