Proteste într-un oraș din Maramureș după ce autoritățile au anunțat construirea unei gropi de gunoi

Ultima actualizare: 16-01-2021 11:02

S-au încins spiritele în localitatea Șomcuta Mare, din Maramureș.

Peste 100 de localnici au protestat față de decizia autorităților de a accepta ca în localitate să fie amenajată o groapă de gunoi care să deservească tot judeţul.

Revolta oamenilor i-a făcut pe reprezentanții administrației locale să se răzgândească în ultimul moment, însă situația nu este deloc simplă.

Încă nu s-a găsit un alt loc pentru depozitarea deșeurilor, așa că o parte din gunoaie vor fi transportate la peste 200 de km depărtare, până la Oradea, iar restul, la groapa de gunoi de la marginea localității Baia Mare, deja supra-încărcată.

Şedinţa Consiliului Local din Șomcuta Mare a adunat zeci de localnici, nemulţumiţi de votul aleşilor, care în urmă cu câteva zile şi-au dat acordul pentru construirea unui depozit temporar de gunoi, pe trei hectare de păşune comunală.

Bărbat: "Sunt cantităţi imense, sute de mii de tone, ne îngrozim, că mirosul nu poate fi ermetizat. Cum să faci aşa ceva fără consultarea locuitorilor care te-au ales?"

Terenul ar fi trebuit să fie transferat către Consiliul Judeţean, care urma să realizeze efectiv groapa de gunoi. Zeci de localnici s-au opus însă cu hotărâre în timpul dezbaterii publice din Casa de Cultură. Alţii şi-au manifestat nemulţumirea afară, deoarece nu au putut intra în clădire, pentru a respecta normele de distanţare.

Localnic: "Nu îmi doresc ca vacile mele să mănânce pungi de lângă groapa de gunoi a orașului Șomcuta Mare."

Localnic: "Toate partidele politice, întotdeauna, în campanii, vorbesc frumos. Șomcuta Mare, capitala Ţării Chioarului. Ce vor spune peste 4 ani? Șomcuta Mare, gunoiul Maramureşului?"

La doar câteva zile după ce au votat favorabil pentru construirea depozitului de deşeuri, consilierii au făcut un pas înapoi, după revolta iscată.

Consilier Local: "Ceea ce am votat în 29 regret şi nu am votat în necunoştinţă de cauză, dar anumite informaţii nu le-am cunoscut suficient."

Însă criza deşeurilor în judeţ este acută. Cele două gropi de gunoi existente nu mai fac faţă, iar Consiliul Judeţean le-a cerut celor din Şomcuta acceptul pentru a realiza una nouă, pe teritoriul localităţii. Presiunea localnicilor l-a făcut însă pe primar să retragă de pe masa consiliului local proiectul de transfer al terenului către Consilul Judeţean.

Gheorghe Buda, primarul din Șomcuta Mare: "Problema nu este a noastră, ci a Consiliului Judeţean şi noi retragem punctul de pe ordinea de zi până ce Consiliul Judeţean nu va face un studiu de impact şi un studiu de mediu."

O parte din gunoiale adunate din judeţ vor fi transportate la Oradea, la peste 200 de km depărtare, însă doar până în luna martie. Celelalte vor fi transportate la groapa de gunoi de la marginea localităţii Baia Mare, care este însă arhiplină.

Soluţia ar fi un proiect început în urmă cu 10 ani: o nouă groapa de gunoi, ecologică, finanţată din bani europeni cu 70 de milioane de Euro, dar care nu este încă funcţională.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO