Proteste in Gorj dupa exproprierile facute de stat pentru extinerea unei mine. Oamenii spun ca despagubirile sunt prea mici
Greenpeace si localnicii din satul Runcurel, judetul Gorj, au protestat duminica. Oamenii sunt nemultumiti de exproprierile care urmeaza sa aiba loc in zona.
Peste 134 de familii vor fi evacuate pentru ca autoritatile vor sa extinda exploatarea unei cariere de lignit. Problema este, spun satenii, ca despagubirile oferite de stat sunt prea mici pentru a o lua de la capat in alta parte. Acum, ei primesc patru lei pentru un metru patrat de teren, potrivit deciziei pe care a luat-o Guvernul anul trecut.
Activistii de la Greenpeace si mai multi localnici s-au adunat in jurul carierei de lignit si au afisat bannere cu mesaje sugestive.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
"Eu le dau terenul, plec, dar sa-mi dea o bucata de pamant! De aici trebuie sa dau un hectar si sa-mi iau 10 ari in alta parte si apoi? Cu ce traiesc? Ma uit in sus? Asa, de bine de rau, aici mai am hectarul ala... Mai pun un grau, un porumb..." - spune o femeie.
Oamenii sustin ca despagubirile pe care statul le ofera sunt prea mici pentru a le permite sa isi construiasca gospodarii in alte zone. In plus, spun ei, pretul a fost facut fara a fi purtata vreo negociere.
"Daca e sa ma mute, sa imi cumpere si mie o bucata de gradina. Casa sa mi-o faca si sa ma duca unde or vrea ei, daca ei cred ca-i aurul sub noi" - spune alta localnica.
Reprezentantii organizatiei ecologiste spun ca au initiat actiuni in instanta impotriva Guvernului si cer despagubirea corecta a oamenilor care urmeaza sa fie evacuati.
Ionut Cepraga, Greenpeace Romania: "Oamenii se tem ca banii pe care ii vor primi prin compensatii nu le vor ajunge sa isi refaca gospodariile in alta parte. Greenpeace considera ca e o preconditie obligatorie asigurarea unor mijloace de trai echivalente acestora inainte de orice expropriere."
In decembrie, anul trecut, Guvernul a adoptat o hotararea de extindere a carierei de lignit din satul Runcurel, considerand ca operatiunea este de utilitate publica.
Cosmin Staniloiu, localnic: "Sa-i plateasca omului ce are si omul pleaca linistit. Economia tarii, bun, economia tarii, dar pe spinarea noastra? N-are cum! Altii pleaca cu buzunarele pline de bani..."
Primele exproprieri ar urma sa aiba loc dupa Pasti.