Proteste în Capitală împotriva tehnologiei 5G. Cum ne poate afecta „pericolul iminent”

5g
Getty

Câteva zeci de persoane protestează sâmbătă după-amiază, la Piaţa Universităţii, împotriva implementării tehnologiei 5G în România, acţiunea fiind organizată de către Coaliţia Stop 5G.

„Organizăm acest miting pentru a atrage atenţia autorităţilor publice cu privire la pericolele implementării 5G în România, o tehnologie care este făcută şi se doreşte a fi legiferată fără studii de impact, fără analize, fără cercetare şi fără consultarea populaţiei", a declarat Eugen Lucan, reprezentantul Asociaţiei Angel România, membru al Coaliţiei Stop 5G.

Potrivit acestuia, tehnologia 5G aduce prejudicii în special drepturilor fundamentale ale omului, respectiv la dreptul la sănătate şi viaţa privată, relatează Agerpres.

„Pericolul iminent care provine de la această tehnologie se datorează faptului că vom avea din 50 în 50 metri antene care vor emite în frecvenţa 5G, cu impact asupra sănătăţii oamenilor şi care pot conduce la dispariţia unor habitate foarte importante pentru om", a menţionat Eugen Lucan.

Acţiunea de protest este autorizată, conform reprezentantului Asociaţiei Angel, urmând ca manifestanţii, care poartă pancarte cu mesajul 'STOP 5G" să se deplaseze în marş până la Piaţa Romană, iar apoi să se întoarcă la Piaţa Universităţii, pe platoul din faţa Teatrului Naţional.

Citește și
orange
Clienții Orange se bucură, de marți, de acces la rețeaua 5G în 3 orașe

Coaliţia Stop 5G a anunţat organizarea pentru sâmbătă a unor acţiuni similare şi la Craiova, Râmnicu Vâlcea şi Braşov, 25 ianuarie fiind declarată de Coaliţia Internaţională Stop 5G ca "zi de protest împotriva implementării tehnologiei de comunicaţii wireless 5G".

Scopul protestelor

 

Potrivit unui comunicat transmis de către organizatori, scopul protestului este acela de a împiedica montarea a milioane de antene 5G pe Pământ şi a 50.000 de sateliţi 5G în spaţiu, dar şi pentru a stabili întâlniri de urgenţă la nivel înalt cu funcţionarii din organizaţiile guvernamentale şi organizaţiile internaţionale.

„Problema o constituie radiaţia undelor electromagnetice, care se intensifică constant de mai bine de două decenii prin amploarea evoluţiei tehnologiei wireless. Tehnologia wireless 5G va aduce o creştere uriaşă a poluării electromagnetice, într-un timp foarte scurt, în oraşe, suburbii, parcuri, rezervaţii naturale, oceane, până şi în Groenlanda şi Antarctica. În loc de turnuri cu antene la distanţe de câţiva kilometri unul faţă de altul, vor fi amplasate antene celulare de mici dimensiuni, dar foarte puternice, în medie la fiecare a treia locuinţă. În loc de 2.000 de sateliţi care orbitează Pamântul în prezent, vor fi în cel mai scurt timp 50.000 de sateliţi", se afirmă în comunicatul Coaliţiei STOP 5G.

Potrivit sursei citate, printre protestatari sunt şi "persoane care au fost afectate atât de grav de dispozitivele wireless încât nu se mai pot integra în societate".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citește și...
Dezbatere pe tema implementării tehnologei 5G, organizată la Parlament
Dezbatere pe tema implementării tehnologei 5G, organizată la Parlament

Reprezentanţii autorităţilor şi cei operatorilor şi furnizorilor de servicii IT&C participă, joi, la Palatul Parlamentului, la o dezbatere ce are ca temă implementarea tehnologiei 5G.

Clienții Orange se bucură, de marți, de acces la rețeaua 5G în 3 orașe
Clienții Orange se bucură, de marți, de acces la rețeaua 5G în 3 orașe

De marți, clienţii Orange România se bucură de acces la reţeaua Orange 5G, disponibilă în 3 orașe: Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Memorandumul dintre SUA şi România privind 5G a fost desecretizat. Ce informații conține
Memorandumul dintre SUA şi România privind 5G a fost desecretizat. Ce informații conține

Memorandumul desecretizat pe tema 5G-ului dintre SUA și România prevede ca furnizorii de reţele 5G să fie supuşi unei evaluări riguroase, protejarea reţelelor de comunicaţii de generaţie viitoare fiind vitală.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.