Proteste în ţară şi străinătate. Peste 2.000 de oameni în Piaţa Victoriei; incidente cu jandarmii

×
Codul embed a fost copiat

Mai multe manifestaţii au avut loc duminică seară atât în marile oraşe din ţară, cât şi peste hotare, după proiectul de modificare a legilor Justiţiei.

Propunerea ministrului Tudorel Toader de a modifica legile justiţiei a scos din nou românii în stradă, la peste 200 de zile de la primele proteste împotriva guvernării PSD, sub sloganul #Rezist.

IMAGINI LIVE din Piaţa Victoriei

UPDATE 22:00 Oamenii au aprins din nou LED-urile telefoanelor şi scandează "PSD, Ciuma Roşie" 

Citește și
Parcul Circului
Protest în Parcului Circului din Capitală. Oamenii nu vor statui pe spaţiul verde
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

UPDATE 21:50 Protestarii au început să plece din Piaţa Victoriei 

UPDATE 21:40 Sunt peste 2.000 de oameni în faţa Guvernului. Un incident a avut loc în Piaţa Victoriei, după ce mai multe persoane au vrut să treacă de cordonul de jandarmi. Două persoane au fost duse la Secţia 2 de Poliţie. 

UPDATE 21:15 Numărul protestatarilor adunaţi duminică seară în Piaţa Victoriei a ajuns la aproximativ 1.000. La ora 21.00, ei au cântat imnul naţional şi, aşa cum ceruseră organizatorii, au aprins LED-urile telefoanelor mobile.

După ce au scandat împotriva PSD, a lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu, la ora 21.00 manifestanţii au cântat imnul de stat. De asemenea, conform apelurilor lansate în cursul zilei pe Facebook, ei au aprins LEd-urile telefoanelor mobile.

După ce au intonat imnul, protestatarii au scandat îndelung "România fără PSD", la un moment dat fiind lansat şi îndemnul să plece în marş către sediul social-democraţilor.

 

Lumini au fost aprinse şi în celelalte oraşe în care au loc proteste - Cluj, Braşov, Iaşi. La Iaşi, în timpul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Unirii, a avut loc şi un incident.

O persoană a fost evacuată de către jandarmi din Piaţa Unirii, după ce a intrat într-un conflict verbal cu cei prezenţi.

Oamenii au început să huiduie, cerând ca forţele de ordine să intervină şi să-l evacueze pe cel care polemiza cu cei prezenţi.

 UPDATE 21:00 Protestatarii adunaţi în faţa sediului Guvernului au ca de obicei vuvuzele, tobe şi drapele tricolore şi scandează: "PSD - ciuma roşie", "Nu daţi înapoi - Venim peste voi!", "Tudorele, nu uita, aşteptăm demisia!" "DNA să vină să vă ia!", "Justiţie, nu corupţie!" şi "Hoţii! Hoţii!".

Alţii au pancarte inscripţionate cu mesaje împotriva subordonării politice a Justiţiei sau cu mesajul "PSD - la munte şi la mare/Pe ale cui parale".

Şi la Cluj, oamenii au ieşit în stradă, numărul acestora fiind însă ceva mai mic. Manifestanţiji au pancarte şi se rostesc discursuri.

Un mic grup de aproximativ 60 de persoane s-a aflat în stradă şi la Braşov, cei prezenţi discutând şi fluturând drapelul tricolor. De asemenea, şi la Făgăraş protestează câteva zeci de oameni.

La Iaşi, aproximativ 100 de persoane s-au adunat la proteste purtând tricolorul şi steagul Uniunii Europene. Unii dintre cei prezenţi poartă pancarte pe care scrie "Treziţi-vă până nu e prea târziu", iar alţii scandează "Vrem valori, nu lichele".

UPDATE 20:45 În Piaţa Victoriei sunt acum câteva sute de oameni. Şi la Milano, mai mulţi români au ieşit în stradă.

UPDATE 20:00 Câteva zeci de oameni s-au adunat în faţa Guvernului şi strigă "Fără graţiere!"

Pe reţelele de socializare au fost create mai multe evenimente în mai multe oraşe din ţară. La Bucureşti, sunt cel puţin două evenimente.

Unul se intitulează ”Justiţie independentă, nu stat subordonat” şi este programat să înceapă la ora 20.00, în Piaţa Victoriei.

”PSD ia din nou cu asalt Justiţia. Preşedintele ar putea fi exclus – conform proiectului ministrului Justiţiei – din mecanismul de propunere a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT. «Reforma» Justiţiei, în viziunea PSD, înseamnă numirea acestora exclusiv de către Guvernul PSD. Ceea ce a rămas independent din presa sau instituţii reacţionează din nou, fiecare cu propriile instrumente. Acelaşi lucru ar trebui să facem şi noi în stradă. În stradă, pentru că asta e principala noastră pârghie şi pentru că asta a avut efect cu alte ocazii. Suntem probabil cu toţii obosiţi de atâtea semnale de alarmă, dar e momentul să reacţionăm cât putem de ferm. Altfel, putem doar să ne uităm cum ne transformăm resemnaţi într-un regim autoritar, aşa cum putem doar privi spre Ungaria sau Polonia”, scriu organizatorii în descrierea evenimentului.

De asemenea, organizatorii evenimentului propun românilor ca la ora 21:00 să aprindă o lumină - LED-ul telefonului, lanterna.

"Sunt persoane care nu pot ajunge în locaţiile evenimentelor din ţară şi afară. Sunt persoane care nu consideră necesară ieşirea în stradă, dar susţin lupta împotriva corupţiei. Duminică, la ora 21, aprinde LED-ul telefonului , aprinde lanterna, oriunde, scoate-l pe geam, pe balcon, în staţie, la mare, la munte, oriunde!", spun organizatorii protestelor.

Un alt eveniment, tot din Capitală, se numeşte ”Românii apără Justiţia de penali” şi este programat să aibă loc tot în Piaţa Victoriei.

Evenimente similare sunt anunţate în Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Făgăraş, Iaşi, Bacău, Galaţi, Constanţa, Craiova, dar şi la Milano, Munchen şi Zurich.

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate, miercuri, de ministrul Tudorel Toader au determinat ieşirea în stradă a aproximativ două sute de persoane în Capitală în această săptămână.

Modificările vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.

Aceste propuneri au provocat critici atât din partea preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi din partea CSM, DIICOT şi a Parchetului General, care au reclamat că nu au văcut proiectele de lege, acestea nefiind făcute publice pe site-ul ministerului.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui.

Totodată, modificările vizează că soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.

O altă modificare semnificativă este că Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Proteste în Piața Victoriei față de modificările la legile Justiției
Proteste în Piața Victoriei față de modificările la legile Justiției

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat miercuri seară în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei anunţate de către ministrul Tudorel Toader.

Protest în Parcului Circului din Capitală. Oamenii nu vor statui pe spaţiul verde
Protest în Parcului Circului din Capitală. Oamenii nu vor statui pe spaţiul verde

"Nu vrem statui pe spaţiul verde, vrem un parc în care să nu mai mişune şobolanii." Asta au cerut bucureştenii care au protestat în Parcul Circului din Capitală, unde primăria va amplasa, un ansamblu de statui, care costă 8 milioane 500 de mii de lei.

Zeci de muncitori protestează în Târgoviște. Nemulțumirile lucrătorilor
Zeci de muncitori protestează în Târgoviște. Nemulțumirile lucrătorilor

Situaţie tensionată la Combinatul de Oţeluri Speciale din Târgovişte, unde câteva zeci de muncitori au ieşit să protesteze. Oamenii spun că sunt nemulţumiţi de salariile mici pe care le primesc şi de condiţiile în care lucrează.

Angajaţii din administraţia fiscală ameninţă că vor protesta începând din septembrie
Angajaţii din administraţia fiscală ameninţă că vor protesta începând din septembrie

Angajaţii din administraţia fiscală ameninţă că vor protesta începând din luna septembrie, nemulţumiţi de Legea salarizării.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.