Clujenii care au pornit pe jos în "Marşul Speranţei" au ajuns în Bucureşti, după 450 de kilometri parcurşi pe jos
Grupul format din cinci clujeni care a pornit acum 11 zile pe jos în “Marşul Speranţei” a ajuns în Bucureşti, urmând să ajungă în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a protesta faţă de modificările aduse legilor Justiţiei. Clujenilor li s-au alăturat
Grupul a ajuns vineră seară la Otopeni, iar sâmbătă dimineaţă, la ora 10:00, a plecat spre Bucureşti, urmând să parcurgă următorul traseu: Primăria Otopeni – Băneasa – Piaţa Presei – Arcul deTriumf – Sediul ALDE – Sediul PSD – Piaţa Victoriei – Piaţa Romană – Piaţa Universităţii.
Liderul şi iniţiatorul protestului “Marşul Speranţei”, Sorin Bobiş, a scris pe Facebook că în cele zece zile de când se află pe drum au avut parte de numeroase surprize din partea localnicilor din zonele pe unde au trecut, care le-au oferit mâncare şi cazare, iar unii i-au întâmpinat cu pâine şi sare. În unele localităţi, au fost organizate proteste de susţinere, în aşteptarea grupului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Am fost impresionaţi când la intrarea în judeţul Prahova am fost întâmpinaţi de un domn cu pâine şi sare. Am fost conduşi în Sinaia de protestestari din acest oraş, care ne-au aratat mormântul lui Badea Cârţan, loc unde am aprins o lumânare”, a scris Bobiş.
Membrii grupului spun că au legat multe prietenii şi că nu au avut parte de incidente pe drum, doar frigul le-a creat mici probleme. În a şasea zi, de exemplu, participanţii au îndurat temperaturi de minus 13 grade Celsius.
“Am plecat din Rupea pe un frig crunt, minus 13 grade Celsius. Temperatura a rămas negativă toată ziua, când a fost cel mai cald erau minus 4 grade. Frigul îţi intră până la oase, mai ales din cauză că TIR-urile trec la 50 de centimetri de noi şi antrenează o masă mare de aer”, a mai scris Bobiş.
Iniţiatorul “Marşului Speranţei” este un horticultor în vârstă de 51 de ani din Cluj-Napoca, el fiind prezent şi la Revoluţia din 1989. La plecarea din Cluj Napoca, acestuia i s-au alăturat unul dintre fiii săi, în vârstă de 18 ani, doi nevăzători şi un cetăţean francez stabilit de mai mulţi ani în ţară, fiind căsătorit cu o româncă.
Înainte de plecare, Sorin Bobiş a spus că a ales această formă de protest pentru a le atrage atenţia în primul rând bucureştenilor, pe care îi invită la protestul de sâmbăta viitoare. “Dacă noi putem face un efort de a merge 10 – 11 zile pe jos, bucureştenii pot coborî de blocuri în ziua protestului şi să ni se alăture. Aveam 23 de ani când am participat la Revoluţia din 1989, iar acum simt că ce am câştigat atunci s-a pierdut pe drum”, a spus iniţiatorul “Marşului Speranţei”.
Huiduiți în apropiere de București
Acum 10 zile, câțiva clujeni au pornit pe jos, în şir indian, în ”Marşul speranţei”, pentru a participa astăzi, 20 ianuarie, în Capitală, la protestul faţă de modificările la Legile justiţiei.
Au parcurs câte aproximativ 40 de kilometri pe zi și vineri seară au ajuns la intrarea în Capitală, relatează Monitorul de Cluj.
”În seara asta (vineri - n.n.) ne apropiem de Bucureşti şi mâine dimineaţă dăm asaltul final”, a declarat pentru sursa citată organizatorul acţiunii, Sorin Bobiş.
Întrebat despre cum este primit grupul în oraşele prin care au trecut, unul dintre participanţii la “Marşul Speranţei” a declarat:
“Ardealul ne-a primit nemaipomenit de bine. Ieşeau oamenii la poartă, ne aplaudau, ne ofereau un ceai, o cafea… Ne dădeau lacrimile. Ne-au primit în casă când ne-a fost frig jumătate de oră, ca să ne încălzim. Excepţional! Vreau să vă spun că la intrarea în Ţara Românească, ne-a aşteptat un bătrânel cu pâine, cu sare, cu tricolor şi cu lacrimi în ochi. Atmosfera asta a durat până la Sinaia. De la Câmpina lucrurile au început să se mai schimbe. Ne-au mai dat şi cu „huuuuu”, şi că „ce căutaţi”, „cine vă plăteşte”. Dar 70% tot ne susţin”, a spus George Bratu pentru Radio Cluj.
Din grup fac parte şi un francez, dar şi patru nevăzători.
”Intenţia noastră este să mergem pe jos la Bucureşti, în Marşul speranţei, pentru a ajunge la mitingul programat în Capitală în 20 ianuarie. Vrem prin acest marş să spunem răspicat că nu dorim modificarea legilor justiţiei, este forma noastră de protest. Mesajul nostru este «toată lumea la Bucureşti», trebuie să fim cât mai mulţi acolo. Mi-aş dori ca la intrarea în Bucureşti să fie un şir de 2 kilometri şi să ne întâlnim toţi clujenii care vor merge la miting pentru a merge împreună în Piaţa Universităţii. Când am avut această iniţiativă m-am întrebat cui ne adresăm şi am spus că ne adresăm bucureştenilor. Dacă noi venim pe jos din Cluj, şi ei trebuie să iasă din blocuri, să vină în stradă, să protesteze”, a spus Bobiş la plecarea din Cluj.
Alături de Sorin Bobiş, din grup mai fac parte, printre alţii, unul dintre fiii săi în vârstă de 18 ani, o tânără de etnie maghiară din Târgu-Mureş şi un cetăţean francez, stabilit de 15 ani în România şi căsătorit cu o româncă, Alexandre Lacaille, care susţine lupta anticorupţie din ţara noastră. De asemenea, grupul va avea în componenţă şi 4 nevăzători, unul plecând de la Cluj-Napoca, iar ceilalţi trei s-au alăturat grupului din Sighişoara.
Sursa: Monitorul de Cluj, Pro TV
Etichete: bucuresti, cluj, proteste, marsul sperantei,
Dată publicare:
20-01-2018 07:46