Elena Udrea - 8 ani de închisoare, Ioana Băsescu - 5 ani, în dosarul finanțării ilegale a prezidențialelor din 2009

Dată publicare: 02-03-2021 12:40
Dată actualizare: 02-03-2021 20:17


Elena Udrea - 8 ani de închisoare, Ioana Băsescu...
Elena Udrea - 8 ani de închisoare, Ioana Băsescu...

Lovitură dură în justiție pentru Elena Udrea și Ioana Băsescu. Fostul ministru al Turismului a primit 8 ani de închisoare, iar fiica cea mare a fostului președinte, 5 ani. Ambele condamnări sunt cu executare, dar, în primă instanță.

Magistrații Curții de Apel le-au găsite vinovate de acte de corupție, legate de finanțarea campaniei pentru alegerile prezidențiale, dar și pentru referendumul, din 2009.

Elena Udrea a fost condamnată pentru instigare la luare de mită și spălare de bani. Ea a fost acuzată că, în 2009, ar fi contribuit la finanțarea ilegală a campaniei electorale. O parte însemnată din banii folosiți la alegerile prezidențiale și referendumul de atunci ar fi provenit din infracțiuni de corupție.

Ioana Băsescu a fost judecată pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani. Fiica cea mare a fostului președinte este acuzată că, în aceeași campanie din 2009, i-ar fi convins pe directorul unei companii de stat, dar și pe iubitul ei de atunci, un om de afaceri italian, să contribuie la rândul lor cu fonduri ilegale la finanțarea campaniei electorale.

Italianul a acceptat să colaboreze cu anchetatorii și chiar ar fi înregistrat-o pe ascuns pe Ioana Băsescu. Nici ea și nici avocatul ei nu au dorit să comenteze sentința.

Pentru Elena Udrea este a doua condamnare în prima instanța după cea din dosarul Gala Bute, în care a primit 6 ani de închisoare. Dosarul este deocamdată suspendant, pentru că judecătorii de la Instanța Supremă așteaptă un verdict al Curții Europene de Justiție, care poate influența evoluția procesului.

Prin sentința de condamnare a Elenei Udrea, judecătorul Curții de Apel București a dispus nu doar pedeapsa pe care ar trebui să o execute fostul ministru al Turismului, ci și confiscarea unui milion de lei. Sunt bani despre care procurorii DNA susțin că ar proveni din infracțiuni de corupție și ar fi fost cheltuiți pentru finanțarea campaniei lui Traian Băsescu.

Fostul șef de stat nu a formulat un punct de vedere, cum nu a dorit să spună nimic nici despre condamnarea fiicei sale în același dosar.

Sentința Curții de Apel București poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție!