Proiect pentru extinderea ordinului de protecție. S-ar putea aplica chiar și la hărțuirea online
Apar noi modificări privind ordinul de protecție. Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege care ar urma să vină în apărarea tuturor victimelor actelor de violență, nu doar ale agresiunilor petrecute, în familii.
Noua lege va proteja toate categoriile de victime ale violenței, indiferent de cine este agresorul. Actuala legea permite solicitarea unui ordin de protecție doar în situațiile în care agresorul este un membru al familiei sau actele de violența se petrec în mediul familial.
Victima va putea cere ordin de protecţie, în scris, instanţei judecătoreşti de pe raza domiciliului, dacă actele de violență s-au petrecut în școli, la locul de muncă, sau între foști parteneri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Un lucru foarte interesant este acela că viitoarea lege se referă și la hărțuirea din mediul online. Adică se va putea cere ordin de protecție pentru mesaje instigatoare la ură, urmărire online sau amenințări cu scopul de a umili, speria sau reduce la tăcere victima.
Agresorul poate fi obligat să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere pe toată durata ordinului de protecţie, care poate fi de până la 6 luni.
În acest moment sunt emise 1.780 de ordine de protecţie provizorii iar 89 de brățări de supraveghere sunt active.
Proiectul va merge în dezbatere parlamentară, așadar mai durează cel puțin câteva luni până când vor intra în vigoare aceste modificări.