Proiect de lege. Șoferii care depășesc limita maximă de viteză ar putea rămâne fără permis, talon și mașină

×
Codul embed a fost copiat

Șoferii care conduc cu viteză ar putea fi și mai aspru pedepsiți.

Cei care depășesc 100 de kilometri peste limita de viteză admisă pot rămâne fără certificatul de înmatriculare al mașinii, iar permisul să le fie suspendat 180 de zile, nu 120 cum este în prezent. Potrivit unui proiect de lege, dacă autoturismul este folosit în cele șase luni fără certificatul de înmatriculare, acesta va fi confiscat de autorități și vândut, iar banii vor ajunge la stat. Propunerea vine după ce amenzile mai mari intrate în vigoare la începutul anului nu au dat rezultate.

O mașină a fost suprinsă de camerele de supraveghere în urmă cu câteva zile, când circulă cu viteză mare într-un oraș din Vâlcea. Aventura s-a încheiat cu un accident în care șoferul și-a pierdut viața.

Datele oficiale arată că în primele 8 luni din acest an, numai din cauza vitezei, s-au produs peste 500 accidente în care au murit peste 200 de persoane și peste 430 au fost grav rănite.

Șofer: „Văd foarte des oameni care depășesc și mai ales în București sau în orașele foarte aglomerate și trebuie să recunosc că mă întreb de fiecare dată cum poți să mergi în locuri atât de strâmte și de periculoase când Doamne ferește la orice pas poate să sară de la un câine la un om, în față.”

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Coşti Giurgea, realizatorul emisiunii „Superspeed”: „Ceea ce se întâmplă cu mașina este peste puterile de redresare pe care le are un șofer în acel moment. Cu cât crește viteza, cu atât crește distanța de frânare pe care o poate obține mașina în cazul unui eveniment neprevăzut.”

În 2022, peste 3.440 de conducători auto au fost depistaţi cu viteze de peste 70 kilometri pe oră peste limita admisă.

Cristian Ichim, inițiatorul proiectului: „Dar de la începutul anului până acum au fost identificați pe drumurile publice câteva mii de conducători auto care au depășit această viteză, cu alte cuvinte este necesar un nou prag.

Noul proiect de lege prevede introducerea unui prag de 100 de kilometri pe oră peste viteza maximă admisă pe drumurile publice. Șoferii care depășesc această viteză rămân 180 de zile fără permisul de conducere.

De asemenea, conducătorii auto vor rămâne și fără certificatul de înmatriculare al mașinii jumătate de an. Dacă autoturismul va fi văzut în acest timp în trafic va fi confiscat și va ajunge pe mâna autorităților care îl vor vinde, iar banii rămân la stat.

Pe de altă parte, dacă în 6 luni de când și-au recuperat permisul sunt prinși că au încălcat din nou cu peste 100 de kilometri pe oră viteza maximă admisă, perioada de suspendare crește cu încă 30 de zile, ajungând astfel la 210 zile.

Șofer: „Ce vină are mașina în povestea asta? Nu cred că mașina ar trebui pedepsită, cred că totuși șoferul trebuie pedepsit.”

Șofer: „E o chestie foarte bună care mai reglementează din șoferii ăștia care sunt mai agresivi în trafic.”

Cei care depăşesc limitele admise de viteză riscă amenzi de până la 2.900 de lei.

În prezent mai există situații în care mașina este confiscată, dacă cineva transportă ilegal lemne sau deșeuri.

Confiscarea pentru viteză excesivă se aplică și în alte țări precum Olanda şi Marea Britanie.

Proiectul a fost depus la Senat şi el trebuie dezbătut și votat.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Mașinile galbene se vând cel mai repede în România. Care ar fi explicația
Mașinile galbene se vând cel mai repede în România. Care ar fi explicația

Mașinile galbene se vând cel mai repede în România, arată un studiu recent. Pare surprinzător în condiţiile în care la noi parcul auto este dominat de maşini negre, albe sau gri.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.