Proiect de lege: antenele GSM, la 500 de metri de scoli si spitale. Deputat: "Sanatatea e mai importanta decat interesele"

Ultimul update: Sambata 26 Martie 2016 06:54
Data publicarii: Miercuri 23 Martie 2016 18:27
Categorie: Actualitate

Antenele de telefonie trebuie sa fie amplasate la 500 de metri distanta de scoli, gradinite, spitale sau centre de plasament. Asa prevede o initiativa legislativa, care a fost adoptata de Senat si trimisa la Camera Deputatilor pentru votul final.

Asociatia Operatorilor Mobili din Romania sustine ca daca se aproba legea, ea va duce la lipsa semnalului in cea mai mare parte a oraselor din Romania.

Lumea e impanzita de antenele operatorilor de telefonie mobila, la care cei mai multi dintre noi suntem abonati. Initiatorii proiectului cred ca este necesar ca retelele sa fie montate la o distanta mai mare de 500 de metri de scoli, gradinite, spitale, centre de plasament sau camine pentru batrani. Motivul? Antenele ar putea afecta sanatatea oamenilor.

Diana Tusa, deputat PNL:"Exista studii, niste masuratori, care certifica aceste valori, iar eu cred ca sanatatea e mult mai importanta decat celelalte interese particulare."

Initiatorii proiectului spun ca masurile de precautie trebuie luate chiar si atunci cand nu exista dovezi directe ca suntem afectati de retelele de comunicatii.

Facebook anunta o noua schimbare. Ce se va intampla cu pozele de profil ale utilizatorilor

Conform principiului precautiei, inscris in Tratatul Uniunii Europene, atunci cand exista elemente stiintifice suficiente, chiar in absenta unor certitudini sau probe absolute autoritatile
trebuie sa protejeze, inainte de toate, cetatenii

Precauti sunt si parintii, care au copii la gradinita sau la scoala, si care privesc cu ochi buni acest proiect de lege.

Iulian Cristache, presedintele Federatiei de Parinti din Invatamantul Preuniversitar: "Daca se muta la mai mult de 500 de metri de scoala, ceea ce e foarte bine, daca s-a constatat prin masuratori tehnice, afecteaza sanatatea celorlalti. Fara discutie sanatatea copiilor primeaza."

In acelasi timp, reprezentantii operatorilor de telefonie mobila spun ca masura este nejustificata si ea va perturba serios comunicarea mobila: vor fi pierderi de semnal si chiar nu se va mai putea apela numarul unic de urgenta de pe mobil.

REACTIE ASOCIATIA OPERATORILOR MOBILI DIN ROMANIA: Interdictia: in cazul in care va deveni lege, va duce la lipsa completa a semnalului in cea mai mare parte a oraselor mari din Romania.

Proiectul de lege a fost votat de senatori si trimis Camerei Deputatilor, pentru votul final.

Ce este

Ce este "amnezia digitala", sindromul de care sufera peste jumatate dintre oameni. Cercetatorii au descoperit "boala" recent

mașină foc

O limuzină a luat foc pe Autostrada A1, în timpul mersului. VIDEO

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 22 aprilie 2018

Apartamentele noi se vând în faza de machetă. Riscurile la care se expun cumpărătorii

Tânăr de 19 ani mort în accident, pe autostradă. Greșeala șoferului mașinii cu volan pe dreapta

De ce a fost refuzată eliberarea condiționată pentru unul din cei șapte violatori de la Vaslui

Condamnat la închisoare pentru mesajele trimise pe Facebook. Ce le-a scris unor fete

cutremur istock

Mărmureanu: Magnitudinea pe care o va avea viitorul mare cutremur care va lovi România

Zeci de turişti, evacuaţi în urma unui incendiu de vegetaţie. Trafic oprit pe Transfăgărășan

Boc după ce a fost îmbrăţişat de Halep: Cămaşa asta nu o mai schimb niciodată şi nu o mai spăl

Accident pe A1, cu un mort și 4 răniți. Tinerii se duceau la un concurs automobilistic

Mihai Şora: Copiii din „experimentul lalelelor“ nu vor fi oameni liberi

Aterizare de urgență pe Otopeni. Mărturia unui pasager: ”Oamenii au început să se roage”