Primarul Sectorului 2 Neculai Ontanu, retinut de DNA. Loredana Radu, avocata lui Victor Ponta, retinuta in acelasi dosar

×
Codul embed a fost copiat

Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a fost retinut miercuri seara de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru luare de mita.

Soarta lui Neculai Ontanu a fost decisa in mai putin de o ora si jumatate de la momentul in care a fost adus aici la DNA, cu mandat, de ofiterii de politie judiciara. Interogatoriul sau a esuat pentru ca a refuzat sa dea orice declarative, prevalandu-se de dreptul la tacere. Pus oficial sub acuzare, pe numele edilului a fost emisa apoi o ordonanta de retinere pentru 24 de ore si, in mare graba, a fost dus in arestul Politiei Capitalei.

Primarul Sectorului 2 este acuzat de luare de mita, iar procurorii anti coruptie reproseaza ca in urma cu 10 ani ar fi acceptat in mod nelegal nu mai putin de 1.500 de metri patrati, un teren situat in Sectorul 2 al Capitalei. Totul pentru ca edilul sa puna umarul in mod ilegal la mai multe restituiri de terenuri catre o persoana ce ulterior l-a denuntat chiar aici, la DNA.

Procurorii spun ca terenul a ajuns in proprietatea lui Ontanu, prin intermediul unor contracte de vanzare-cumparare "de forma", catre avocata Loredana Radu si o alta persoana, indicata de edil.

Pentru o bucata de 500 de metri patrati de teren, pretul perceput persoanei respective ar fi fost de 500 euro/mp, adica valoarea minima potrivit Ghidului cu preturi orientative, al Uniunii Nationale a Notarilor Publici. In total, noteaza procurorii, terenul ar fi costat 250.000 de euro, iar Loredanei Radu i s-ar fi perceput un pret de 10 ori mai mic, adica 50 de mii de euro pentru lotul de 1.000 de metri patrati.

Citește și
DNA - cover
Sefa Serviciului resurse umane de la Primaria Sectorului 2 a fost arestata, dupa ce a luat mita 11.000 de euro
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

In realitate, sustine DNA, nu s-a achitat nicio suma de bani, iar cele doua contracte au avut un caracter fictiv. Terenurile au fost transferate in contul mitei promise primarului Ontanu Neculai, la indicatia acestuia, spun procurorii.

Primarul sectorului 2 va fi prezentat joi instantei cu propunere de arestare preventiva.

Avocata Loredana Radu, retinuta miercuri seara de procurorii DNA

In dosarul primarului sectorului 2, Neculai Ontanu, constituit ca urmare a unei sesizari formulate in 2016, procurorii au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de Loredana-Claudia Radu, avocat in Baroul Bucuresti, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. Loredana Radu a fost avocata lui Victor Ponta in dosarul Turceni-Rovinari. Ea este nepoata fostului vice-premier Gabriel Oprea.

Neculai Ontanu este acuzat de procurorii DNA de luare de mita. Primarul sectorului 2 ar fi acceptat o promisiune de foloase materiale de la o persoana pe care ar fi trebuit sa o ajute sa-si obtina dreptul de proprietate pentru mai multe terenuri. Ontanu ar fi primit apoi de la acesta un teren de 1500 de metri patrati, prin intermediul avocatei Loredana Radu. Procurorii sustin ca seria de tranzactii ce au dus terenul in proprietatea lui Ontanu ar fi fost fictive, niciun leu nefiind tranzactionat in realitate.

Redam integral comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei, intr-un dosar constituit ca urmare a unei sesizari formulate in anul 2016, au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 23 martie 2016, a inculpatului

ONTANU NECULAI, primar al Sectorului 2 al municipiului Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita.

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspecta

RADU LOREDANA-CLAUDIA, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
- complicitate la luare de mita,
- spalare de bani.

Din ordonantele intocmite de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora:
In perioada 2006 - 2007, inculpatul Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2 Bucuresti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoana, beneficiar al unor drepturi litigioase (denuntator in cauza), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, in conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991.

Dupa emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Ontanu a primit o suprafata totala de teren de 1.500 mp, situata pe strada Barbu Vacarescu, care a fost transferata de catre denuntator, in mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vanzare - cumparare fictive catre suspecta Radu Loredana Claudia si o alta persoana, interpusi indicati de edil.

In baza acestei solicitari, la data de 13 noiembrie 2007, s-au incheiat, la acelasi notariat public, doua contracte de vanzare cumparare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Vacarescu catre persoana respectiva si asupra unei suprafete de 1.000 mp din acelasi lot catre suspecta Radu Loredana Claudia.

Pretul prevazut in contractul incheiat cu persoana respectiva a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minima conform Ghidului cu preturi orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (pret total 250.000 euro).

In contractul incheiat cu suspecta Radu Loredana Claudia a fost prevazut un pret de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (pret total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plata s-a mentionat in ambele situatii ca s-ar fi platit un avans de 5.000 euro la o data neprecizata, iar diferenta s-ar fi achitat in numerar in ziua incheierii contractului.

In realitate nu s-a achitat nicio suma de bani, cele doua contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate in contul mitei promise primarului Ontanu Neculai, la indicatia acestuia.

Suprafata de teren respectiva era cuprinsa in titlul de proprietate emis la propunerea inculpatului Neculai Ontanu si avea o valoare de piata de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revandut de cei doi intermediari, la scurt timp, dupa finalizarea tranzactiilor fictive.

Inculpatului si suspectei li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 si 307 Cod de procedura penala.

La data de 24 martie 2016, inculpatul Ontanu Neculai urmeaza sa fie prezentat Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale, respectiv punerea in miscare a actiunii penale reprezinta etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitati care nu pot, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Neculai Ontanu anunta inscrierea in UNPR a fostului portar Rica Raducanu:
Neculai Ontanu anunta inscrierea in UNPR a fostului portar Rica Raducanu: "Este o valoare a tuturor romanilor"

Neculai Ontanu a anuntat, duminica, pe Facebook, ca fostul portar al Rapidului si al Nationalei Rica Raducanu s-a inscris in UNPR.

Sefa Serviciului resurse umane de la Primaria Sectorului 2 a fost arestata, dupa ce a luat mita 11.000 de euro
Sefa Serviciului resurse umane de la Primaria Sectorului 2 a fost arestata, dupa ce a luat mita 11.000 de euro

Sefa Serviciului resurse umane de la Primaria Sectorului 2, Daniela Nastase, a fost arestata, dupa ce a fost prinsa cand lua mita 11.000 de euro de la o persoana pentru a interveni in vederea solutionarii unor dosare privind acordarea de apartamente ANL.

Tariceanu il acuza pe Ontanu ca ii foloseste numele in campanie si il reclama la Biroul Electoral
Tariceanu il acuza pe Ontanu ca ii foloseste numele in campanie si il reclama la Biroul Electoral

Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, l-a acuzat, duminica, pe candidatul UNPR la Primaria Sectorului 2, Neculai Ontanu, ca se foloseste de numele sau in afisele electorale si a anuntat ca va sesiza Biroul Electoral de Circumscriptie.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.