Primarul Sectorului 2 Neculai Ontanu, retinut de DNA. Loredana Radu, avocata lui Victor Ponta, retinuta in acelasi dosar

Ultimul update: Sambata 26 Martie 2016 06:54
Data publicarii: Miercuri 23 Martie 2016 18:11
Categorie: Actualitate

Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a fost retinut miercuri seara de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru luare de mita.

Soarta lui Neculai Ontanu a fost decisa in mai putin de o ora si jumatate de la momentul in care a fost adus aici la DNA, cu mandat, de ofiterii de politie judiciara. Interogatoriul sau a esuat pentru ca a refuzat sa dea orice declarative, prevalandu-se de dreptul la tacere. Pus oficial sub acuzare, pe numele edilului a fost emisa apoi o ordonanta de retinere pentru 24 de ore si, in mare graba, a fost dus in arestul Politiei Capitalei.

Primarul Sectorului 2 este acuzat de luare de mita, iar procurorii anti coruptie reproseaza ca in urma cu 10 ani ar fi acceptat in mod nelegal nu mai putin de 1.500 de metri patrati, un teren situat in Sectorul 2 al Capitalei. Totul pentru ca edilul sa puna umarul in mod ilegal la mai multe restituiri de terenuri catre o persoana ce ulterior l-a denuntat chiar aici, la DNA.

Procurorii spun ca terenul a ajuns in proprietatea lui Ontanu, prin intermediul unor contracte de vanzare-cumparare "de forma", catre avocata Loredana Radu si o alta persoana, indicata de edil.

Pentru o bucata de 500 de metri patrati de teren, pretul perceput persoanei respective ar fi fost de 500 euro/mp, adica valoarea minima potrivit Ghidului cu preturi orientative, al Uniunii Nationale a Notarilor Publici. In total, noteaza procurorii, terenul ar fi costat 250.000 de euro, iar Loredanei Radu i s-ar fi perceput un pret de 10 ori mai mic, adica 50 de mii de euro pentru lotul de 1.000 de metri patrati.

Sefa Serviciului resurse umane de la Primaria Sectorului 2 a fost arestata, dupa ce a luat mita 11.000 de euro

In realitate, sustine DNA, nu s-a achitat nicio suma de bani, iar cele doua contracte au avut un caracter fictiv. Terenurile au fost transferate in contul mitei promise primarului Ontanu Neculai, la indicatia acestuia, spun procurorii.

Primarul sectorului 2 va fi prezentat joi instantei cu propunere de arestare preventiva.

Avocata Loredana Radu, retinuta miercuri seara de procurorii DNA

In dosarul primarului sectorului 2, Neculai Ontanu, constituit ca urmare a unei sesizari formulate in 2016, procurorii au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de Loredana-Claudia Radu, avocat in Baroul Bucuresti, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. Loredana Radu a fost avocata lui Victor Ponta in dosarul Turceni-Rovinari. Ea este nepoata fostului vice-premier Gabriel Oprea.

Neculai Ontanu este acuzat de procurorii DNA de luare de mita. Primarul sectorului 2 ar fi acceptat o promisiune de foloase materiale de la o persoana pe care ar fi trebuit sa o ajute sa-si obtina dreptul de proprietate pentru mai multe terenuri. Ontanu ar fi primit apoi de la acesta un teren de 1500 de metri patrati, prin intermediul avocatei Loredana Radu. Procurorii sustin ca seria de tranzactii ce au dus terenul in proprietatea lui Ontanu ar fi fost fictive, niciun leu nefiind tranzactionat in realitate.

Redam integral comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei, intr-un dosar constituit ca urmare a unei sesizari formulate in anul 2016, au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 23 martie 2016, a inculpatului

ONTANU NECULAI, primar al Sectorului 2 al municipiului Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita.

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspecta

RADU LOREDANA-CLAUDIA, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
- complicitate la luare de mita,
- spalare de bani.

Din ordonantele intocmite de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora:
In perioada 2006 - 2007, inculpatul Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2 Bucuresti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoana, beneficiar al unor drepturi litigioase (denuntator in cauza), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, in conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991.

Dupa emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Ontanu a primit o suprafata totala de teren de 1.500 mp, situata pe strada Barbu Vacarescu, care a fost transferata de catre denuntator, in mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vanzare - cumparare fictive catre suspecta Radu Loredana Claudia si o alta persoana, interpusi indicati de edil.

In baza acestei solicitari, la data de 13 noiembrie 2007, s-au incheiat, la acelasi notariat public, doua contracte de vanzare cumparare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Vacarescu catre persoana respectiva si asupra unei suprafete de 1.000 mp din acelasi lot catre suspecta Radu Loredana Claudia.

Pretul prevazut in contractul incheiat cu persoana respectiva a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minima conform Ghidului cu preturi orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (pret total 250.000 euro).

In contractul incheiat cu suspecta Radu Loredana Claudia a fost prevazut un pret de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (pret total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plata s-a mentionat in ambele situatii ca s-ar fi platit un avans de 5.000 euro la o data neprecizata, iar diferenta s-ar fi achitat in numerar in ziua incheierii contractului.

In realitate nu s-a achitat nicio suma de bani, cele doua contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate in contul mitei promise primarului Ontanu Neculai, la indicatia acestuia.

Suprafata de teren respectiva era cuprinsa in titlul de proprietate emis la propunerea inculpatului Neculai Ontanu si avea o valoare de piata de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revandut de cei doi intermediari, la scurt timp, dupa finalizarea tranzactiilor fictive.

Inculpatului si suspectei li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 si 307 Cod de procedura penala.

La data de 24 martie 2016, inculpatul Ontanu Neculai urmeaza sa fie prezentat Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale, respectiv punerea in miscare a actiunii penale reprezinta etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitati care nu pot, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Neculai Ontanu anunta inscrierea in UNPR a fostului portar Rica Raducanu:

Neculai Ontanu anunta inscrierea in UNPR a fostului portar Rica Raducanu: "Este o valoare a tuturor romanilor"

Copii in zapada

Vestul țării, îngropat sub zăpadă: copiii s-au bucurat, în timp ce șoferii s-au enervat

Ofițer MApN din Oradea, pus sub control judiciar pentru contrabandă

Un microbuz a luat foc în mers. Șoferul a văzut flăcări ieșind de sub scaun

Femeie din Bacău, căutată de familie de două săptămâni: „Nu a plecat niciodată de-acasă”

O bătrână din Dâmbovița, păgubită prin metoda „accidentul”. Ea fusese avertizată de fiu

Secretara primăriei din Ştefăneşti a ajuns la spital. Femeia susţine că a bătut-o consiliera primăriţei

ora de vara

Ora de vară 2018. Cum se schimbă ora în România, în noaptea de sâmbătă spre duminică

Scandal la un spital din Prahova. Paznic, filmat în timp ce lovește un vizitator

Simona Halep, mesaj pentru tatăl și fratele său: „Vă iubesc. O zi specială”

Spargere la o casă de schimb valutar din Arad. Hoţii au plecat cu seiful

Angajat al RATB, cercetat după ce călătorii au fost împroșcați cu zăpadă, în stație

Bătrână izolată în curte din cauza zăpezii, ajutată de un polițist, în Gorj