Premiera pentru Romania. Opt recife artificiale au fost scufundate sambata in zona cazinoului din Constanta
Poluarea in Marea Neagra ar putea deveni o amintire pe litoralul nostru. Opt recife artificiale, care vor functiona ca niste bariere de corali, au fost scufundate sambata in zona cazinoului din Constanta.
Aceste structuri au rolul de a purifica apa, prin scoicile care se prind de ele, astfel ca in timp turistii s-ar putea bucura de o apa mai limpede. Proiectul european a fost accesat de vecinii nostri bulgari, care au ca parteneri Romania, Georgia, Turcia si Ucraina.
Recifele construite in Bulgaria au fost scufundate cu ajutorul unei macarele si a scafandrilor. Cele opt recife, facute in mare parte din polipropilena, au fost scufundate la 11 metri adancime, intre port si cazinoul din Constanta.
A fost aleasa aceasta zona pentru ca apropierea de port a transformat-o intr-una dintre cele mai poluate intinderi de pe litoralul nostru. Principala parte a recifului este o cusca usoara, pe ale carei bare se vor fixa midiile. La maturitate, fiecare scoica va ajunge sa filtreze pana la 50 de litri de apa de mare zilnic.
Cecilia Patrahau, reprezentant Mare Nostrum: "Ele functioneaza ca un filtru, cum sunt padurile, copacii pentru partea de suprafata, asa sunt si acesti recifi artificiali pe care ii montam pentru ecosistemul Marii Negre."
In Marea Neagra, din cauza hidrogenului sulfurat de pe fund, dar si a faptului ca apa nu este calda tot anul, nu se pot forma recife de corali, ca in zonele tropicale.
Angelica Iosif, manager proiect Mare Nostrum: "Pot reprezenta si un obiectiv turistic pentru amatorii de scufundat. Speram ca in 3 luni de zile sa apara primele imagini pe structuri, asa cum pe recifele naturale atrag o multitudine de specii de peste, de specii de alge, si acestea speram sa aiba acelasi rol."
"Speram sa trezeasca interesul intreprinzatorilor care ar putea creste midii pe aceste structuri si speram ca in acest fel sa combinam procesul de purificare al marii cu profitul economic pentru cei care traiesc in jurul marii", spune Petko Tzvetkov, managerul proiectului.
Valoarea proiectului finantat cu fonduri europene depaseste jumatate de milion de euro. Primele cinci recife au fost montate in decembrie anul trecut, la Albena, in Bulgaria.
In ultimii 35 de ani, poluarea din Marea Neagra a crescut din cauza reziduurilor transportate prin gurile Dunarii si a deversarilor de produse petroliere. Din cele 26 de specii de pesti cu valoare comerciala, care traiau aici odinioara, au mai ramas doar cinci.