Programul redus al centrelor de vaccinare din Galați i-a infuriat pe oameni
Autoritățile sanitare din Galați au redus programul centrelor de vaccinare, din cauza solicitărilor tot mai puține, dar au ajuns să îi zăpăcească și pe pacienți, și personalul DSP.
O mămică s-a plimbat, duminică, timp de mai bine de 10 ore cu fetița de 10 ani, de mână, ca să facă rapelul pentru care era programată. A ajuns, până la urmă, după un drum de 160 de kilometri, să facă vaccinul la Tecuci.
Femeia s-a prezentat la un centru de vaccinare duminică, la ora 10, așa cum știa că e programată fetița, după 21 de zile de la prima doză. Li s-a spus să revină la ora 14, însă, la a doua vizită, o angajată a anunțat-o că nu mai sunt vaccinați copii decât la Spitalul de Pediatrie. Acolo, o asistentă, i-a spus mamei că nu există niciun centru de vaccinare în spital.
Nicoleta Mihăilă, reclamantă: „Am sunat la DSP. La DSP, duminică fiind, nu era program. Suna un număr tot timpul ocupat. Și am periat centrele de vaccinare din Galați. Nu sunt valabile datele. De exemplu, la Sala Sporturilor, figurează de la 8 la 20 centru pediatric. Ceea ce nu este nici în ziua de astăzi”.
După ce a trecut prin trei centre și un spital, mama a aflat că mai e deschis un centru pediatric la Tecuci și, într-adevăr, după 10 ore de când plecase de acasă, fetița a putut să facă rapelul.
Lucrurile ar fi stat altfel dacă vaccinarea ar fi fost programată în timpul săptămânii, spun autoritățile sanitare. De exemplu, la Spitalul de Pediatrie chiar există un centru care e deschis de luni până vineri, de la 8 la 14.
Dr. Alexandra Doagă, coordonatoarea centrului de vaccinare: „Vom analiza această situație. Programul nostru de funcționare este acesta de când s-a început vaccinarea pentru copiii cu această vârstă, 5-11 ani. Centrele celelalte de vaccinare aveau program și în weekend și automat platforma programează rapelul fix la 21 de zile. Și probabil a picat în weekend”.
Este și motivul pentru care programul pentru vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani nu merge grozav, după cum o recunoaște și prefectul.
Gabriel Panaitescu, prefectul județului Galați: „59 de copii cu ambele doze și 46 doar cu o singură doză. Dacă mă întrebați pe mine, zic eu că e puțin”.
Femeia care s-a confruntat cu această situație a făcut marți plângere la Ministerul Sănătății și la Direcția de Sănătate Publică. Medicii spun, totuși, că rapelul nu trebuie făcut obligatoriu în cea de-a 21-a zi de la prima doză, ci poate fi amânat.