Prognoza meteo pe urmatoarele trei luni. Cand va cadea prima ninsoare puternica in Romania
Vine sau nu un ger naprasnic asupra Romaniei in aceasta iarna? Raspunsul l-am aflat chiar astazi de la specialistii Centrului European de Prognoza, care au facut o estimare pentru urmatoarele 3 luni.
In decembrie va ploua si va ninge mult in special in centrul si in estul tarii. Asta inseamna ca in Dobrogea, de pilda, vom avea o medie lunara de peste 25-45 l/mp, iar in Transilvania intre 20 si 50 de l/mp.
La munte, unde este si normal discutam chiar despre nameti. Si in ianuarie continua sa ninga abundent in centrul si vestul tarii. In Banat asta se va traduce intr-o medie lunara de peste 25-55l/mp.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Abia in februarie lucrurile se mai schimba putin, in sensul ca zapezile mari se muta in vestul si nord-vestul tarii.
E bine sa stiti si ca o sa fie foarte frig de luna viitoare in nordul, nord-estul si centrul tarii, unde sunt asteptate temperaturi sub normal.
In teorie normal ar fi de pilda pentru inceputul lunii minus 6 grade pe timp de noapte, iar pentru sfarsitul lunii minus 9 grade. Sa nu uitam insa ca la munte aceste temperaturi pot parea chiar blande.
Ianuarie in schimb ar trebui sa vina cu temperaturi peste medie in sud-ul si sud-estul tarii. In restul regiunilor o sa avem chiar si minus 15 grade pe timp de noapte. Si, atentie, vorbim despre medii, nu de temperatura inregistrata doar intr-o singura noapte.
La fel de important de mentionat este si ca aceasta prognoza are un grad de realizare de 60%. Cu alte cuvinte, se poate schimba semnificativ in bine, sau in rau.
Ca sa nu mai spunem ca nu poate sa vorbeasca nimeni de pe acum despre fenomenele extreme de scurta durata, adica visole ori ninsori care pot cadea dintr-o data in cantitati mari.