Concluzia oficiala in cazul profesorului de religie si a documentarului despre avort care l-a facut pe un elev sa lesine

26-02-2016 18:25

Profesorul care le-a prezentat elevilor un film documentar despre avort, la ora de religie, este nevinovat. Asta cred cei care l-au anchetat disciplinar.

Dupa ce au vizionat imaginile si au stat de vorba cu adolescentul care a lesinat de spaima, membrii comisiei au stabilit ca nu se impune totusi nicio sanctiune. Ministrul invatamantului crede altceva.

Un fragment din documentarul prezentat la ora de religie se numeste "Strigatul mut" si a fost realizat in anii '80 de o asociatie americana ca un manifest anti-avort.

La inceputul filmului, cei care il urmaresc sunt avertizati ca unele imagini, dar si explicatiile folosite sunt extrem de dure si ca, pentru vizionarea lor, se recomanda acordul parintilor. Doar ca profesorul de religie nu a cerut acest acord.

Dupa cateva minute baiatul de 17 ani, elev in clasa a IX-a, a cerut permisiunea sa merga la baie, pentru ca se simtea rau. Pe hol, a lesinat.

Gabi Vranceanu, profesor de religie: "A fost o lectie educativa, din care copiii au de invatat. Nu am facut nimic de deplasat. Copilului i s-a facut rau, e o persoana sensibila. Nu sunt filme de groaza, tine strict de umanitate. E prima data cand se intampla, au vizionat sute de copii."

O comisie a inceput ancheta in acest caz insa, dupa doar doua zile, verdictul, desi nu definitiv, a venit: profesorul nu ar fi vinovat cu nimic.

"Elevul a declarat ca nu imaginile prezentate i-au influentat starea de sanatate, el imaginandu-si posibile consecinte nefaste, acest fapt afectandu-l emotional. Reactiile elevului ar fi putut fi influentate de un cumul de factori: particularitati ale personalitatii, posibil disconfort fizic, particularitati specifice varstei adolescentei. Profesorii de specialitate din cadrul comisiei considera ca materialul ales de cadrul didactic pentru ilustrarea orei este adecvat temei" - este concluzia raportului comisiei de disciplina.

Acest caz a fost comentat si de ministrul Invatamantului.

Adrian Curaj, ministrul Educatiei: "Referitor la Vaslui, cred ca trebuie transmis un mesaj: probabil intentia profesorului a fost sa informeze, dar a fost o abordare neinspirata referitor la emotiile elevului si pot avea un impact nepotrivit."

Profesorul de religie spune ca a decis sa prezinte documentarul in contextul in care, numai in judetul Vaslui, peste 200 de adolescente au facut anul trecut avort.


VIDEO PROTVPLUS.RO