Profesorii mai pot depune până vineri „declarația de integritate” privind meditațiile. Legal, ar trebui declarate și la Fisc
Până vineri, directorii școlilor sunt obligați să trimită online declarații de integritate semnate de fiecare profesor.
Aceștia își vor asuma astfel, sub semnătură, că nu au făcut anul trecut meditații pe bani cu elevii din clasele la care predau. Între timp, consultanții fiscali le amintesc cadrelor didactice că impozitul pe sumele nedeclarate la ANAF a ajuns la 70%.
Cea mai recentă estimare arată că piața meditațiilor la negru a depășit 350 de milioane de euro. Iar fenomenul, spune chiar noul ministru, a viciat inclusiv prestația profesorilor la catedră.
În prag de examen, liceenii de clasa a XII-a percep meditațiile de sufragerie drept o normalitate. Încă de acum 4 ani, un sondaj confirma că peste o treime dau lunar, în medie, 700-800 de lei pentru pregătire în privat.
Singura regulă impusă profesorilor de Ministerul Educației este să declare că nu iau bani de la elevii pe care-i au și la clasă.
Formularele semnate de aceștia vor ajunge vineri în arhivele angajatorului și intră sub incidența legii privind falsul în declarații. Pe de altă parte, tot mai mulți profesori acceptă să raporteze și să fie taxați pentru meditații.
Andreia Bodea, director: „Mai sunt trei colegi care au procedura în desfășurare. Un gest de a se pune la adăpost și de a dormi liniștiți, nu cred că cu mare entuziasm au făcut lucrul ăsta. Prima colegă care și-a făcut PFA a fost acum 10 ani, și nu făceau meditații cu copii din Caragiale. Deja existau suspiciuni, voci diverse că e o industrie întreagă, ceea ce noi știm că este”.
Experții contabili spun că intrarea profesorilor meditatori în legalitate nu ține numai de probitatea morală a dascălilor care trebuie să fie un model de conduită pentru elevi și profesori, ci și de înăsprirea sancțiunilor pentru cei prinși cu venituri nedeclarate.
O sesizare la ANAF se poate lăsa oricând cu un control, iar în acest caz, pe lângă amenzi, dobânzi și penalități, impozitul pentru banii „la negru” va fi de 70%. Înființarea unui PFA poate fi realizată integral online și durează cam o săptămână.
Valentina Saygo, consultant fiscal: „Ce taxe avem de plătit la un PFA? Evident, impozitul pe venit de 10%, plus CASS și CASS. Atenție, aici e în funcție de plafoanele pe care le avem.”
Până pe 25 mai, profesorii care au făcut anul trecut bani din meditații trebuie să depună declarația unică. Cei care au primit peste 25.000 de euro din meditații în 2024 vor trece automat în sistemul real.
În acest caz vor putea deconta chiria, întreținerea, factura de curent și de internet, dacă dau acasă meditații private. Sumele vor contribui la pensii mai mari la încetarea activității.