Profesorii romani, platiti mai prost decat soferii. Regulile propuse de sindicate pentru a stabili nivelul salarial

Ultima actualizare: 21-01-2016 07:02

O lege a salarizarii corecta care sa elimine inechitatile din sectorul public. Asta cer sindicatele din invatamant, care spun ca profesorii romani sunt uneori mai prost platiti decat soferii.

Sindicalistii vor o majorare cu 40% a salariilor debutantilor din educatie care primesc in prezent un sfert din leafa unui magistrat.

Legea salarizarii ar trebui sa aiba la baza conceptul de ''performanta profesionala'", criteriu in functie de care sa se stabileasca nivelul salariilor. Chiar si asa va fi greu de evaluat pregatirea unui profesor spun sindicatele.

Simion Hancescu, presedintele FSLI: ''Nu se poate masura calitatea, sunt diferite scolile, dotarea didactica la tara, la oras''

Sindicalistii spun ca in prezent, salariul mediu in invatamant este cu aproximativ 45% mai mic decat salariul mediu din administratie si ordine publica si reprezinta doar 25% din salariul magistratilor. Si asta in conditiile in care aproximativ 80% din salariatii din invatamant au studii superioare''

Sindicatele atrag atentia ca nici noua lege a salarizarii, asa cum e gandita acum, nu ii respecta pe profesori.

Debutantii primesc 53 % din Produsul Intern Brut individual, in timp ce in Muntenegru sau Germania, de pilda, primesc 179 %, respectiv 152 % raportat la acelasi indicator.

Si nici la pensie, profesorii nu primesc o suma decenta. Potrivit sindicatelor, dupa 40 de ani de munca, incaseaza venituri de 118% din Produsul Intern Brut individual, fata de 284 % sau 306 %, cat au profesorii pensionati in Muntenegru sau Cipru.

In negocierile pe care le vor purta marti cu guvernul, sindicalistii cer ca salariul debutantului din invatamint sa creasca de 3 ori. Ultima majorare de salariu din invatamint a avut loc in decembrie si a fost de 15 la suta.

Principiile care ar trebui sa stea la baza legii salarizarii din invatamant

1. Salariul de baza al profesorului debutant sa reprezinte 150% fata de salariul minim pe economie;
2. Dupa 15 ani de activitate didactica sa se poata ajunge la un salariu care sa reprezinte o crestere de 75% fata de salariul debutantului;
3. Salariul de baza maxim al unui profesor sa reprezinte 150% fata de salariul profesorului debutant si sa poata fi atins dupa 25 de ani de activitate didactica.
4. Salariul de baza al invatatorului/educatorului cu studii medii sa reprezinte 80% din salariul profesorului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO