Profesor de istorie reținut, după ce a luat în spațiu aproape trei mii de basarabeni

Ultimul update: Marti 13 Februarie 2018 17:56
Data publicarii: Marti 13 Februarie 2018 16:57
Categorie: Actualitate

Am putea spune, cu ironie, că un profesor de istorie din Galaţi a pus la cale cea mai puternică mişcare unionistă: a luat în spaţiu, în locuinţa lui, aproape trei mii de basarabeni.

Asta până când poliţiştii şi procurorii şi-au dat seama că e ceva putred la mijloc şi că bărbatul dădea declaraţii în fals pe bandă rulantă. Chiar dacă legea nu prevede un număr limitat de persoane care pot fi luate în spaţiu, proprietarul a fost reţinut pentru fals în declaraţii.

Ar fi încasat, pentru fiecare aşa-zis colocatar, între 70 şi 100 de euro.

De şase ani, recunoaşte profesorul de istorie, reţeaua, cu încrengături în România şi Republica Moldova, funcţiona ireproşabil. Oamenii veneau, depuneau actele la Serviciul de Evidență a Populaţiei, proprietarul locuinţei declara pe propria răspundere că îi ia în spaţiu şi apoi ei primeau câte o carte de identitate românească. Totul sub privirile îngăduitoare ale autorităţilor:

"Vizavi de acest fenomen, autorităţile nu sunt străine. Mai ales că eu şi celalti colegi ai mei care iau moldoveni în spaţiu, au dat de două sau trei ori pe an, în ultimii şase ani, note informative poliţiei, cu privire la activitatea noastră", explică profesorul.

În final, profesorul a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţişti.

"Ar fi făcut în nenumărate rânduri declaraţii necorespunzătoare adevărului în fața funcţionarilor din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi. În această cauză poliţiştii efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată", a declarat Gabriela Costin, purtător de cuvânt IPJ Galați.

Profesorul de 44 de ani ar fi încasat între 70 şi 100 de euro pentru fiecare declaraţie dată în fals pentru a mai lua o persoană în spaţiu.

În casă, profesorul de istorie are în proprietate două camere, o bucătărie, o baie, un beci şi un pod, spaţiu suficient ca să cazeze aproape trei mii de persoane, dacă e să ne luăm mot a mot după declaraţiile pe care le-a dat la poliţie.

"Acuma, efectiv, figurează la acea adresă 2909 persoane. Plus vreo şaizeci şi ceva, spre şaptezeci, care au avut domiciliul acolo şi s-au mutat. Din punct de vedere moral e strigător la cer. Dar, din punctul de vedere al lucrătorului de la Evidență (nr. Populaţiei), nou nu avem ce face. Am sesizat instituţiile abilitate", a transmis Silviu Bacalum, SPCLEP Galați.

Autorităţile recunosc că, din moment ce legea nu limitează numărul de persoane care pot fi luate în spaţiu la o adresă, aceste practici nu sunt descurajate în niciun fel. Un deputat din Constanța a depus, însă, un proiect de modificare a legii.

,,Săptămâna viitoare urmează să ajungă la camera deputaţilor să intre în comisiile de specialitate ulterior va intra în dezbatere în plen. Vor dispărea persoanele care s-au transformat în adevăraţi samsari de vize”, a spus deputatul Robert Boroianu.

Un profesor a luat bani pentru o tabără de la părinții elevilor și a fugit cu toată suma
Un profesor a luat bani pentru o tabără de la părinții elevilor și a fugit cu toată suma
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
tablou furat Picasso
Răsturnare de situaţie în cazul tabloului de Picasso găsit în Tulcea. Ce s-ar fi întâmplat de fapt
Greva generală de la metrou ar putea bloca Bucureștiul săptămâna care vine
Numere LOTO 18 noiembrie 2018. Numerele extrase duminică la LOTO 6/49
Examenul de rezidențiat la medicină. doar 4.500 de locuri, deși deficitul este de 12.000
Oamenii, debusolați după un mesaj primit de la RO-Alert. Au făcut exact pe dos
Primăria Capitalei se pregătește să dea încă o sumă uriașă pentru Catedrala Mântuirii
Sophia Florsch
Accident șocant în Formula 3. O tânără pilot și-a fracturat coloana. FOTO
Accident grav, în Mureş. Un microbuz cu pasageri a căzut de la câţiva metri
Cum arată și cât valorează tabloul de Picasso găsit la rădăcina unui copac, în Tulcea
„Ploaie de foc” la un festival. Mai mulți răniți în urma bizarului fenomen. VIDEO
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
România, ameninţată de noi epidemii. Cele 3 boli care putea lovi în următoarele săptămâni