Profesor de istorie reținut, după ce a luat în spațiu aproape trei mii de basarabeni
Am putea spune, cu ironie, că un profesor de istorie din Galaţi a pus la cale cea mai puternică mişcare unionistă: a luat în spaţiu, în locuinţa lui, aproape trei mii de basarabeni.
Asta până când poliţiştii şi procurorii şi-au dat seama că e ceva putred la mijloc şi că bărbatul dădea declaraţii în fals pe bandă rulantă. Chiar dacă legea nu prevede un număr limitat de persoane care pot fi luate în spaţiu, proprietarul a fost reţinut pentru fals în declaraţii.
Ar fi încasat, pentru fiecare aşa-zis colocatar, între 70 şi 100 de euro.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
De şase ani, recunoaşte profesorul de istorie, reţeaua, cu încrengături în România şi Republica Moldova, funcţiona ireproşabil. Oamenii veneau, depuneau actele la Serviciul de Evidență a Populaţiei, proprietarul locuinţei declara pe propria răspundere că îi ia în spaţiu şi apoi ei primeau câte o carte de identitate românească. Totul sub privirile îngăduitoare ale autorităţilor:
"Vizavi de acest fenomen, autorităţile nu sunt străine. Mai ales că eu şi celalti colegi ai mei care iau moldoveni în spaţiu, au dat de două sau trei ori pe an, în ultimii şase ani, note informative poliţiei, cu privire la activitatea noastră", explică profesorul.
În final, profesorul a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţişti.
"Ar fi făcut în nenumărate rânduri declaraţii necorespunzătoare adevărului în fața funcţionarilor din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi. În această cauză poliţiştii efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată", a declarat Gabriela Costin, purtător de cuvânt IPJ Galați.
Profesorul de 44 de ani ar fi încasat între 70 şi 100 de euro pentru fiecare declaraţie dată în fals pentru a mai lua o persoană în spaţiu.
În casă, profesorul de istorie are în proprietate două camere, o bucătărie, o baie, un beci şi un pod, spaţiu suficient ca să cazeze aproape trei mii de persoane, dacă e să ne luăm mot a mot după declaraţiile pe care le-a dat la poliţie.
"Acuma, efectiv, figurează la acea adresă 2909 persoane. Plus vreo şaizeci şi ceva, spre şaptezeci, care au avut domiciliul acolo şi s-au mutat. Din punct de vedere moral e strigător la cer. Dar, din punctul de vedere al lucrătorului de la Evidență (nr. Populaţiei), nou nu avem ce face. Am sesizat instituţiile abilitate", a transmis Silviu Bacalum, SPCLEP Galați.
Autorităţile recunosc că, din moment ce legea nu limitează numărul de persoane care pot fi luate în spaţiu la o adresă, aceste practici nu sunt descurajate în niciun fel. Un deputat din Constanța a depus, însă, un proiect de modificare a legii.
,,Săptămâna viitoare urmează să ajungă la camera deputaţilor să intre în comisiile de specialitate ulterior va intra în dezbatere în plen. Vor dispărea persoanele care s-au transformat în adevăraţi samsari de vize”, a spus deputatul Robert Boroianu.