Produsul pe care toate restaurantele ar putea fi obligate să îl ofere gratuit
Restaurantele şi barurile ar putea fi obligate să le ofere clienţilor apă gratuit. Nu îmbuteliată, ci de la robinet. Aceeaşi obligaţie o vor avea şi instituţiile care au program cu public, dar şi angajatorii.
Iniţiatorii proiectului depus în Parlament spun că aşa vom reduce consumul de plastic şi implicit poluarea. Măsura ar urma să-i obişnuiască pe oameni să bea mai des apa de la robinet şi acasă.
Reporter: ”Beți apă de la robinet?”
Bărbat: ”Nu. Are un gust ciudat.”
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Acest răspuns este des întâlnit în special în Bucureşti, aşa că mulţi preferă să bea apă îmbuteliată, inclusiv acasă. La restaurant, însă, apare problema preţului apei care de multe ori are şi un adaos comercial serios. Aşa că doi parlamentari vor să oblige toate localurile să ofere gratuit apa de la robinet.
Sorin Barbu, proprietar restaurant: "Foarte rar, poate cei care au fost în occident şi au văzut acolo. Noi, de exemplu, care suntem restaurant cu specific spaniol, ştim, cunoaştem, în Spania e ceva normal. Poţi să ceri şi apă îmbuteliată şi apă de la robinet. E o nişă foarte mică de oameni care cer apa de la robinet. Nu cred că ar afecta vânzările".
Reporter: Bei apă de la robinet?
Tânăra: Nu. Nu mi place gustul.
Reporter: Dar dacă în restaurant s-ar da gratuit, la cerere, ai consuma?
Tânăra: Da, că bănuiesc că e filtrată. Ne-am alinia cu cei din afară
Tânăra: Beau apă de la robinet.
Reporter: Cum de?
Tânăra: Am încredere în sistemul nostru. Sigur, nu arată bine, nu miroase bine, dar eu o beau.
Femeie: Aş bea, de ce nu, dar aşa m-am obişnuit. Am o frică de chestia asta, probabil e ceva. Dar nu cred că e ceva.nişte bani aruncaţi aşa, aiurea, o cheltuială în plus.
Medicii spun însă că nu e nesănătos să bem apa de la robinet, atât timp cât reţeaua de distribuţie funcţionează normal.
Justin Aurelian, medic specialist urolog: "Procesul de purificare al apei presupune şi tratarea cu clor, n-ar trebui să fie nicio problemă. Dacă sistemul de purificare e normal, avizat, nu e afectat, nu e nicio problemă. Sau se pot folosi filtre suplimentare la nivelul bateriei de apă şi care poate să îndepărteze mirosurile neplăcute sau impurităţile. Ne putem speria dacă acel pahar conţine impurităţi sau rugină."
Iar un alt proiect de lege depus de aceiaşi parlamentari ar obliga primăriile să acorde gratuit filtre de apă, dacă apa din fiecare locuinţă nu este purificată conform standardelor de calitate.
Potrivit Eurostat, România e pe ultimele locuri în uniunea Europeană la consumul de apă de la robinet şi la recilcarea plasticului.