Producătorii Industriali de Medicamente atenţionează asupra riscurilor provocării "Paracetamol Challenge"

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a atras atenţia joi cu privire la riscurile provocării virale "Paracetamol Challenge" care circulă pe platformele de social media.
"PRIMER - care reuneşte cele mai importante 17 situri de fabricaţie de medicamente din ţară - atrage atenţia asupra riscurilor grave pentru sănătatea publică generate de provocarea virală, cunoscută sub numele de "Provocarea Paracetamol", popularizată pe reţele sociale. Aceasta încurajează adolescenţii să înghită cantităţi mari de paracetamol pentru a-şi testa rezistenţa şi a descoperi cine va rămâne cel mai mult timp internat în spital, punând astfel în pericol vieţile celor care se implică în această practică periculoasă", se arată într-un comunicat de presă.
În acest context, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România avertizează că paracetamolul, deşi este un medicament sigur în doze corecte, poate deveni extrem de periculos atunci când este administrat în cantităţi excesive.
"Ingerarea acestuia în doze mai mari decât cele recomandate poate provoca efecte grave asupra sănătăţii. Pentru un adult, doza maximă recomandată este de 4 grame pe zi, iar depăşirea acestei limite poate duce la afectarea severă a ficatului (insuficienţă hepatică). În cazul copiilor, doza sigură este chiar mai mică, iar administrarea excesivă poate cauza leziuni hepatice ireversibile. În cazurile extreme, acest tip de supradozaj poate necesita inclusiv un transplant de ficat", arată sursa citată.
PRIMER subliniază că utilizarea necorespunzătoare şi nejustificată a medicamentelor poate duce la consecinţe grave, incluzând efecte adverse, intoxicaţii, insuficienţă de organ, comă şi, în cazuri extreme, chiar deces.
Potrivit PRIMER, consultarea unui specialist - medic sau farmacist - înainte de administrarea oricărui medicament, inclusiv a celor disponibile fără prescripţie medicală, este esenţială pentru protejarea sănătăţii şi prevenirea riscurilor asociate cu utilizarea incorectă a acestora.
În acelaşi timp, PRIMER afirmă că paracetamolul rămâne un medicament "sigur şi eficient" atunci când este utilizat corect, fiind unul dintre cele mai utilizate analgezice şi antipiretice pentru tratarea durerilor şi reducerea febrei.
"Din păcate, provocările de tipul "Paracetamol Challenge" pot duce la o utilizare abuzivă a acestui medicament, care este disponibil fără prescripţie, punând în pericol sănătatea persoanelor care îl utilizează pentru scopuri care nu sunt recomandate de către profesioniştii din domeniul sănătăţii", susţine sursa citată.
Totodată, PRIMER recomandă părinţilor, copiilor şi adolescenţilor să fie conştienţi de efectele potenţial dăunătoare ale consumului necontrolat de medicamente şi de influenţele nocive ale reţelelor sociale asupra comportamentului şi sănătăţii mintale, având în vedere că aceste platforme pot încuraja comportamente compulsive şi creşterea nivelului de anxietate.