Procurorul Mihaiela Iorga, audiată la DNA Ploieşti. Declarațiile făcute

Mihaiela Moraru Iorga
Inquam

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga s-a prezentat, miercuri, la DNA Ploieşti, spunând că a fost citată pentru a fi audiată ca martor într-un dosar pentru infracţiunile de favorizare a făptuitorului şi fals intelectual.

Ea a refuzat să spună despre ce dosar este vorba. "Am venit pentru că am fost chemată. Conform Constituţiei, toţi suntem egali în gaţa legii, deci era normal să mă prezint", a declarat Mihaiela Moraru Iorga, la intrarea la DNA Ploieşti.

Întrebată în ce calitate a fost citată, ea a spus că, din câte ştie, a fost citată în calitate de martor.

"Înţeleg că este calitatea de martor (...). Ştiu că este vorba despre o infracţine de favorizare a făptuitorului şi un fals intelectual", a spus Iorga.
Procurorul revocat din DNA a susţinut că nu ştie despre ce dosar este vorba. Întrebată dacă l-a anchetat pe Florian Walter, ea a confirmat, afirmând însă că nu l-a trimis în judecată pentru că urmărirea penală nu era finalizată.

Miercuri dimineaţă, procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost în audienţă la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, după ce a susţinut că procurori ai DNA Ploieşti i-au sunat fiica la şcoală, dar şi mama, în încercarea de a vorbi cu ea. Mihaiela Iorga a spus că ”dacă nu credem în dreptate, nu avem pentru ce să trăim”, afirmând că va lupta în continuare.

Citește și
Mihaiela Moraru Iorga
Procuroarea revocată de Kovesi s-ar putea reîntoarce în DNA
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Mihaiela Moraru Iorga a declarat, luni, la Antena 3, că un procuror de la DNA Ploieşti a sunat-o pe fiica sa la şcoală, dar şi pe mama sa, pentru a încerca să vorbească cu ea, Iorga precizând atunci că a cerut audienţă la ministrul Justiţiei. Marţi, Inspecţia Judiciară s-a sesizat în acest caz.

Marţi, Secţia pentru procurori a CSM a luat în discuţie situaţia procurorului Mihaela Moraru Iorga, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea ordinului de revocare a acesteia din DNA. Astfel, Secţia pentru procurori a CSM a decis că Moraru Iorga se va putea întoarce la Direcţia Naţională Anticorupţie, până la o decizie definitivă a instanţei în privinţa solicitării de anulare a dispoziţiei de revocare din DNA.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, în urmă cu o săptămână, suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost revocată din DNA. De asemenea, instanţa a decis sesizarea Curţii Constituţionale în privinţa articolului de lege legat de procedura de revocare a procurorilor DNA. Decizia nu este definitivă.

În 5 iulie, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a semnat revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga de la DNA, după ce au fost audiaţi în Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar aceasta a avizat revocarea, conform solicitării adresate de către şefa DNA.

Lui Moraru Iorga i s-a reproşat că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Doru Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea.
Ulterior, procurorii DNA Mihaiela Iorga, Doru Ţuluş şi Marin Nicolae au sesizat Inspecţia Judiciară, acuzând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni. Luni, Inspecţia Judiciară a anunţat că procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef adjunct Marius Iacob şi procurorul Gheorghe Popovici sunt cercetaţi disciplinar în urma sesizării formulate de cei trei procurori.

Mihaiela Moraru Iorga şi Doru Ţulus au contestat şi la CSM decizia de revocare, iar contestaţiile acestora au fost respinse în şedinţa de plen din 14 septembrie. Doru Ţuluş şi Mihaiela Iorga au susţinut, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, că decizia de revocare din funcţii a fost luată fără respectarea legii şi au acuzat rapiditatea procedurii, în condiţiile în care Inspecţia Judiciară urma să înceapă un control la DNA.

Mihaiela Moraru Iorga - în cazul căreia procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut revocarea pe motiv că "nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte" - a spus, în plenul CSM, că Dinu Pescariu, autorul denunţului la care a făcut referire DNA, ar fi denunţat, de fapt, un posibil trafic de influenţă din partea unui fost prim-ministru.

"Cererea de revocare este un adevărat fals intelectual. În cererea de revocare se precizează că denunţătorul Pescariu Dinu Mihail a denunţat la data de 14.10.2016 o persoană pe nume Vanesa Iusuf şi pe martor şi pe cumpărătorul de influenţă Florică Claudiu, aspect neadevărat. Dacă Inspecţia Judiciară ar fi verificat sau dacă Secţia de procurori ar fi solicitat acest document, ar fi văzut că Pescariu Dinu Mihail, şi nu voi merge mai departe să dau date, a denunţat o cu totul altă persoană, a denunţat un posibil trafic de influenţă săvârşit de un fost prim-ministru şi s-a denunţat pe el ca şi cumpărător de influenţă", a spus Mihaiela Moraru Iorga.
 

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Cererea procurorului Mihaiela Moraru Iorga de numire în funcţia de judecător, admisă de Secţia pentru judecători a CSM
Cererea procurorului Mihaiela Moraru Iorga de numire în funcţia de judecător, admisă de Secţia pentru judecători a CSM

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, vineri, plenul CSM cu propunerea de admitere a cererii de numire în funcţia de judecător formulată de procurorul Mihaiela Moraru Iorga.

Procuroarea revocată de Kovesi s-ar putea reîntoarce în DNA
Procuroarea revocată de Kovesi s-ar putea reîntoarce în DNA

Curtea de Apel București a decis, miercuri seară, să suspende ordinul prin care procuroarea Mihaiela Moraru Iorga a fost revocată din Direcția Națională Anticorupție (DNA), la solicitarea procurorului-șef al instituției, Laurei Codruța Kovesi.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).