Procuroarea revocată de Kovesi s-ar putea reîntoarce în DNA

Mihaiela Moraru Iorga
Inquam

Curtea de Apel București a decis, miercuri seară, să suspende ordinul prin care procuroarea Mihaiela Moraru Iorga a fost revocată din Direcția Națională Anticorupție (DNA), la solicitarea procurorului-șef al instituției, Laurei Codruța Kovesi.

Totodată, magistrații au decis să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR), în privinţa articolului de lege legat de procedura de revocare a procurorilor anticorupție, informează News.ro.

Decizia nu este definitivă. Astfel, decizia CAB poate fi atacată în termen de cinci zile.

De asemenea, instanţa a admis în parte cererea procurorului Moraru Iorga de sesizare a Curţii Constituţionale, în privinţa unui articol din Legea 304 privind organizarea judiciară, respectiv a celui referitor la procedura de revocare a procurorilor DNA: „Procurorii numiţi în cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie pot fi revocaţi prin ordin al procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unei sancţiuni disciplinare".

„Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Procurorul-şef al DNA, ca neîntemeiată. Admite în parte cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a art.87, alin. 8 din Legea nr. 304/2004. Respinge că inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate art. 87, alin. 9 din Legea nr.304/2004. În baza art.14 din Legea nr. 554/2004, suspendă executarea Ordinului nr.301/05.07.2017 emis de Procurorul Şef al DNA până la pronunţarea instanţei de fond asupra acţiunii în anularea ordinului. Cu recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Cu recurs în 5 zile de la comunicare, în rest", este decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.

Citește și
Procuror Mihaela Iorga
Procuror: Dinu Pescariu ar fi denunțat un fost premier la DNA

În 5 iulie, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a semnat revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga de la DNA, după ce au fost audiaţi în Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar aceasta a avizat revocarea, conform solicitării adresate de către şefa DNA.

Lui Moraru Iorga i s-a reproşat că nu ar fi înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Doru Ţuluş că ar fi soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea „raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea.

Ulterior, procurorii DNA Mihaiela Iorga, Doru Ţuluş şi Marin Nicolae au sesizat Inspecţia Judiciară, acuzând că procurorul şef al DNA s-ar implcia în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni.

Luni, Inspecţia Judiciară a anunţat că procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef adjunct Marius Iacob şi procurorul Gheorghe Popovici sunt cercetaţi disciplinar în urma sesizării formulate de cei trei procurori.

Mihaiela Moraru Iorga şi Doru Ţulus au contestat şi la CSM decizia de revocare, iar contestaţiile acestora au fost respinse în şedinţa de plen din 14 septembrie. Doru Ţuluş şi Mihaiela Iorga au susţinut, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, că decizia de revocare din funcţii a fost luată fără respectarea legii şi au acuzat rapiditatea procedurii, în condiţiile în care Inspecţia Judiciară urma să înceapă un control la DNA.

Mihaiela Moraru Iorga - în cazul căreia procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut revocarea pe motiv că „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte" - a spus, în plenul CSM, că Dinu Pescariu, autorul denunţului la care a făcut referire DNA, ar fi denunţat, de fapt, un posibil trafic de influenţă din partea unui fost prim-ministru.

„Cererea de revocare este un adevărat fals intelectual. În cererea de revocare se precizează că denunţătorul Pescariu Dinu Mihail a denunţat la data de 14.10.2016 o persoană pe nume Vanesa Iusuf şi pe martor şi pe cumpărătorul de influenţă Florică Claudiu, aspect neadevărat. Dacă Inspecţia Judiciară ar fi verificat sau dacă Secţia de procurori ar fi solicitat acest document, ar fi văzut că Pescariu Dinu Mihail, şi nu voi merge mai departe să dau date, a denunţat o cu totul altă persoană, a denunţat un posibil trafic de influenţă săvârşit de un fost prim-ministru şi s-a denunţat pe el ca şi cumpărător de influenţă", a spus Mihaiela Moraru Iorga.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
CSM a respins contestațiile procurorilor Țuluș și Iorga împotriva revocării din DNA
CSM a respins contestațiile procurorilor Țuluș și Iorga împotriva revocării din DNA

CSM a respins, joi, contestațiile formulate de procurorii Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga împotriva deciziei de revocare a acestora din funcțiile deținute în cadrul DNA, a precizat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al CSM, Ștefan Lucaciuc.

Procuror: Dinu Pescariu ar fi denunțat un fost premier la DNA
Procuror: Dinu Pescariu ar fi denunțat un fost premier la DNA

Procurorul suspendat din DNA Mihaiela Moraru Iorga a susţinut, joi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, că Dinu Pescariu ar fi denunţat, de fapt, un posibil trafic de influenţă din partea unui fost prim-ministru.

Recomandări
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat, luni, către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Călin Georgescu reclamă BEC şi mai multe instituţii ale statului pentru anularea alegerilor.

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.