Procurorul general al Romaniei, despre avizul cerut Parlamentului in cazul Silaghi: O formalitate

Tiberiu Nitu

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat ca avizul de incepere a urmaririi penale pe care Parlamentul trebuie sa-l dea in cazul unui ministru sau al unui fost ministru care este si parlamentar este doar o simpla formalitate.

"Cred ca acest aviz este, din punctul asta de vedere, o simpla formalitate, pentru ca de fapt vine in beneficiul persoanei care este suspecta de savarsirea unei infractiuni, pentru ca, in cazul in care ai spune ca nu dai acest aviz, asupra acelei persoane ar putea plana anumite suspiciuni si nu si-ar putea face apararile necesare. Cred ca este in beneficiul celui suspectat sa beneficieze de un cadru procesual in care sa-si formuleze apararile si sa beneficieze de drepturile si garantiile pe care Codul de procedura si legislatia in vigoare i le ofera", a spus Tiberiu Nitu, referitor la posibilitatea ca Parlamentul sa nu-si dea acordul pentru inceperea urmaririi penale in cazul fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi.

Procurorul general a adaugat ca inceperea urmaririi penale este un moment extrem de important pentru a putea administra probe in cadrul unui dosar penal.

"Este faza in care o persoana suspecta de savarsirea unei infractiuni beneficiaza de toate drepturile si garantiile procesuale si poate formula apararile pe care le considera. Este necesar acest cadru procesual pentru administrarea probelor in cadrul unui dosar penal", a precizat Nitu.

Intrebat ce se va inampla in cazul lui Ovidiu Silaghi, dupa ce s-a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de fostul ministru al Transporturilor, pentru trafic de influenta, Nitu a spus: "Urmeaza ca Camera Deputatilor sa se pronunte pe cererea noastra".

Citește și
Ovidiu Silaghi
Victor Ponta a semnat propunerea de numire a lui Ovidiu Silaghi ca ministru al Transporturilor
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a solicitat, luni, Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta.

Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, a cerut procurorului general sa sesizeze Camera Deputatilor cu o cerere de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta, fapta din perioada in care a fost ministru al Transporturilor si prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

Potrivit procurorilor, exista indicii si date temeinice potrivit carora, in cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa. Silaghi i-ar fi promis in schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le incheiase cu Compania Nationala de Autostrazi pi Drumuri Nationale din Romania SA, structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor, si pentru ca platile intermediare sa fie facute intr-un termen rezonabil.

"Totodata, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeasi persoana suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu functii de decizie din cadrul CNADNR SA in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii au precizat ca din actele premergatoare efectuate in cauza au rezultat indicii temeinice cu privire la savarsirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corecta si completa a situatiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmarire penala.

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaratie la DNA, in dosarul lui Ovidiu Silaghi, in care sustine ca i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, si ca fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptarilor.

"Cand am ajuns la Silaghi Ovidiu acasa, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, stia ca urmeaza sa vin la el si stia si de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade si CNADNR - n.r.). inca inainte de a incepe discutia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. Dupa ce i-am spus pentru ce am venit, si i-am zis ca am banii la mine, precizandu-i si cuantumul sumei, mi-a zis ca este ok si m-a pus sa pun banii pe o masa din camera. in continuare, ne-am mutat in alta camera, unde era si sR, unde Silaghi Ovidiu mi-a spus ca va lua legatura cu PM a doua zi dimineata pentru anularea rezilierii si am baut un pahar de vin. Intalnirea a durat aproximativ 40 minute", le-a declarat Iordache procurorilor anticoruptie.

Omul de afaceri a mai aratat ca s-ar fi simtit santajat de fostul demnitar atunci cand acesta i-a cerut sa extinda cursele aeriene, in schimbul achitarii, conform calendarului, a sumelor de bani de la CNADNR, pentru lucrarile de la autostrada. Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor ca extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia, in contextul candidaturii sale la sefia Consiliului Judetean Satu Mare

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Ovidiu Silaghi si-a retras candidatura pentru functia de ministru al Transporturilor, el mentionand ca, pana la expirarea mandatului interimar pe care il asigura, PNL va face o alta propunere, care va fi prezentata presedintelui Traian Basescu.

Victor Ponta s-a declarat convins ca Silaghi se va prezenta miercuri la DNA si impreuna cu avocatul sau va da toate detaliile procurilor.

Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat in iulie pentru functia de ministru al Transporturilor, post ramas vacant dupa demisia lui Relu Fenechiu, in urma condamnarii sale, in 12 iulie, de catre instanta suprema, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata. In prezent, premierul Ponta este ministru interimar al Transporturilor, iar secretarul de stat Cristian Ghibu coordoneaza activitatea institutiei.

Presedintele Traian Basescu anuntase, in 23 iulie, ca va lua in 23 august o decizie privind numirea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor. Potrivit presedintelui, mandatul interimar la Transporturi expira la 25 august.

Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai pana in decembrie 2012.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
DNA cere Parlamentului aviz pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Ovidiu Silaghi
DNA cere Parlamentului aviz pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Ovidiu Silaghi

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Ovidiu Silaghi si-a retras candidatura pentru functia de ministru al Transporturilor. DNA cere Parlamentului aviz pentru inceperea urmariii penale impotriva lui Silaghi.

Victor Ponta a semnat propunerea de numire a lui Ovidiu Silaghi ca ministru al Transporturilor
Victor Ponta a semnat propunerea de numire a lui Ovidiu Silaghi ca ministru al Transporturilor

Prim-ministrul Victor Ponta a semnat propunerea de numire a lui Ovidiu Silaghi ca ministru al Transporturilor, iar documentul va fi trimis luni, la prima ora, Presedintiei.

Ponta:
Ponta: "Presedintele a spus ca se mai gandeste daca il accepta pe Silaghi la Transporturi"

Ovidiu Silaghieste propunerea liberalilor pentru sefia ministerului Transporturilor, in locul lui Relu Fenechiu.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Fostul ministru social-democrat al Sănătății Sorina Pintea, a fost condamnată, vineri, de Tribunalul Cluj, la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.