Problemele întâmpinate de refugiați: Toate țările spun că ajută Ucraina că e război, dar ăsta nu e ajutor!
Peste un milion de refugiați au fugit din Ucraina în ţările vecine, de la începutul invaziei ruse, a anunțat Organizația Națiunilor Unite. Aproximativ o sută de mii au intrat în România, numai prin vama Siret.
Majoritatea sunt mame cu copii care și-au lăsat soții să lupte pe front. Le este tare greu la graniță, când se despart cu speranța, că se vor reuni la un moment dat.
Dincolo de frontieră, tabloul este apăsător. Familii care se despart cu lacrimi si cuvinte de îmbărbătare. Un băiețel de câțiva anisori îi șterge tatălui lacrimile de pe obraz. Mama își stăpânește cu greu durerea.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Aceeași durere îl încearcă și pe un bărbat care își strange în brațe bebelușul de aproape un an, în timp ce mama se pregătește să plece spre frontieră.
Rareș Năstase: “În acest moment, tatăl își ia la revedere de la copil, mama și o altă rudă pleacă mai departe. Au pregătit căruciorul și aceste sunt acele moment greu de privit pentru că sunt acele situații în care familii se despart, aici, în ultima localitate din Ucraina. Pănă să intre în România”.
O femeie din Cernăuți care a venit să aducă mâncare caldă la frontieră, în partea ucraineană ne spune că plânge încontinuu văzând atâtea familii despărțite.
Femeie: “Hrănim lume! Cine merge de aici merge, dăm o țâră la copii, la părinți, sunt flămânzi, stim că în România sunt bine primiți, dar aici stau câte trei zile”.
O mama și fiul ei sunt plecați de 3 zile din Kiev și abia aici au primit mâncare caldă.
Femeie: “Suntem foarte speriați! Mama mea este încă acolo! Noi trăiam în Kiev. În România am venit cu băiatul și cu câinele meu. În Kiev, nu aveam mîncare, nici magazine cu haine, nici bani!”
Rareș Năstase: „Bărbații vin cu mașinile până aici! Și au în portbagaj câte o canistră. Uitați și acolo, au umplut din nou rezervorul și mai departe, pleacă mama cu mașina , bărbatul rămâne aici și va găsi transport să se întoarcă acasă!”
Femeie: „Am reușit să îmi iau rămas bun de la bărbatul meu de acasă! Acasă a rămas mama, au rămas toate rudele mele. Pe front sunt prieteni de-ai mei, rude, mă rog pentru ei”.
Cu ochii roșii de durere si nesomn, un tată de 28 de ani ne vorbește despre îndărjirea bărbaților rămași să își apere țara.
Bărbat: “Sunt tineri logodnici, bărbați, tați. Eu nu vreau să îmi părăsesc prietenii! La fel nimeni nu vrea să se despartă de cei iubiți. Avem prieteni care vin la noi, le dăm ceea ce putem să le dăm, îi hrănim. Cum să îți spun, bărbații în general sunt gata să își apere Ucraina!”
Rareș Năstase: “Acolo am văzut o mamă ucraineană, cu familia ei și pentru că au foarte multe locuri în mașina au mai luat pe cineva! Au mai luat o mămică și un copil până aproape de! Avem acolo și un copilaș în protbagaj, pur și simplu pe o distanță mică au mers până aici pentru că este foarte frig și se ajută unii pe altții”.
Iar greul continuă și după aceste despărțiri, cu ore de așteptare în vamă. Autoritățile ucrainene nu ne-au permis să filmăm cozile din interior.
În România ajung alte valuri de refugiați
Între timp, în România ajung alte valuri de refugiați. Un tren cu peste 1.100 de persoane a plecat azi noapte de la Kiev și a ajuns în Iași.
Refugiatii ajunsi la granița cu Ungaria au trecut prin emoții cumplite când au fost anuntați că nu mai pot intra în țara vecină fără pașaport biometric.
Femeie: "Toate țările spun că ajută Ucraina că e război, dar ăsta nu e ajutor! Am trei copii, astea sunt documentele. Nu am altele pentru că nu am vrut să plec în altă țară, dar în țara mea e război!"
După intervenția autorităților române, oficialii de la Budapesta au revocat decizia, care a fost în vigoare 6 ore.
De la începutul conflictului, Crucea Roșie Româna s-a implicat pentru susținerea celor alungați de razboi, iar un convoi cu ajutoare a plecat spre Cernăuți.
Dacă doriți să ajutați poporul ucrainean, puteți dona și în conturile deschise de asociațiile non-guvernamentale, de asemenea puteți ajuta și prin SMS. Pro tv susține aceste campanii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: razboi in ucraina, refugiati ucraina,
Dată publicare:
03-03-2022 18:45