Priveghiul TVR Cultural: Zeci de persoane au aprins candele si au depus flori langa sediul TVR

TVR Cultural

Cateva zeci de persoane au aprins candele si au depus flori sambata, intre orele 22.00 - 24.00, langa sediul Societatii Romane de Televiziune (SRTv) din Bucuresti, la "priveghiul" TVR Cultural, care si-a suspendat emisia sambata, de la ora 23.59.

Actiunea simbolica a fost anuntata in cursul zilei de sambata pe Facebook, unii dintre angajatii Televiziunii Romane dorind "sa conduca pe ultimul drum cum se cuvine" TVR Cultural. "Am incercat sa scriu un ferpar. Ferpar pentru TVR Cultural. Nu pot. Executat, eutanasiat, ucis, asasinat, victima colaterala. Ce este - si ce va ramane in amintire - TVR Cultural? Toti au stat deoparte si au privit cum o lume se sfarseste. Angajatii Societatii Romane de Televiziune vor sa il conduca pe ultimul drum cum se cuvine. Macar atat (sau 'decat atat', cum vom zice cu totii cat de curand daca tocirea mintilor merge conform planului). Sambata noaptea este momentul despartirii. Sa fim acolo pentru a aprinde o candela!", se spunea in anuntul postat sambata dupa-amiaza pe Facebook.

"Priveghiul" a atras cateva zeci de persoane, in mare parte angajati ai Televiziunii Romane, dar si telespectatori ai TVR Cultural, printre care si scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Acestia au depus flori si au aprins candele langa intrarea in sediul TVR din Calea Dorobantilor, numarul 191, manifestarea simbolica intinzandu-se pe parcursul a doua ore. "Priveghiul" s-a incheiat la ora 24.00, dupa ce a fost constatat "decesul" TVR Cultural. TVR Cultural si-a suspendat emisia sambata, 15 septembrie, de la ora 23.59. Masura a fost dispusa in 13 septembrie, prin Ordin al presedintelui-director general (PDG) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), Claudiu Saftoiu, in contextul situatiei financiare critice a Televiziunii Romane, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, la momentul respectiv, de catre reprezentantii televiziunii publice.

Potrivit TVR, decizia face parte din procesul de implementare a Programului de redresare economica a SRTv, elaborat in concordanta cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2012.

Citește și
TVR Info
Conducerea TVR declanseaza miercuri procedurile in vederea concedierilor colective
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Aplicarea Programului decurge din necesitatea armonizarii ofertei editoriale si a resurselor utilizate cu veniturile lunare ale SRTv, se arata in comunicat. "Potrivit Programului, misiunea TVR Cultural va fi preluata de viitorul canal TVR 2 Cultural, a carui grila va cuprinde, printre altele, publicistica culturala, documentare, spectacole de teatru, opera, concerte si productii muzicale prezentate pe genuri, filme de arta, programe educative dedicate copiilor si tinerilor, productii ale tinerilor creatori independenti, divertisment de calitate adresat tuturor categoriilor de varsta", se mai spunea in comunicatul TVR.

Potrivit sursei citate, pana la lansarea noilor grile, o mare parte din programele difuzate de TVR Cultural va fi preluata de TVR 2. In comunicatul SRTv se preciza ca decizia de suspendare a emisiei TVR Cultural a fost luata in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

"Legea 41/1994 de organizare si functionare a TVR face referire la progamele 1 si 2, la un departament care difuzeaza emisiuni pentru strainatate si la studiourile teritoriale, al caror canal de exprimare este acum si TVR 3", explicau reprezentantii SRTv. TVR Cultural s-a lansat in anul 2002, fiind singura televiziune din Romania cu profil exclusiv cultural.

 TVR Cultural a difuzat in cei zece ani de activitate dezbateri pe teme culturale, documentare si filme de arta, concerte simfonice, spectacole de opera, opereta, balet sau teatru. Directorul TVR Cultural este Daniela Zeca Buzura. Suspendarea emisiei TVR Cultural a fost anuntata de Claudiu Saftoiu intr-un interviu acordat in exclusivitate agentiei MEDIAFAX in 10 august si publicat in 11 august.

In 10 august, Consiliul de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune a adoptat raportul grupului de lucru care sta la baza Programului de redresare economica a Televiziunii Romane, care prevede ca TVR Info si TVR Cultural trebuie sa isi inceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) si de TVR 3.

TVR Info si-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59. Pe 16 august, circa 150 de persoane, intre care dirijorul Tiberiu Soare, regizorul Alexandru Solomon, producatoarea Ada Solomon, Valentin Nicolau, membru in Consiliul de Administratie al TVR, si angajati ai Televiziunii Romane, au protestat, in fata Ateneului Roman, fata de desfiintarea TVR Cultural. Pe de alta parte, o petitie impotriva desfiintarii TVR Cultural a fost postata pe site-ul petitieonline.ro, aceasta strangand pana in prezent 8.948 de semnaturi.

Anuntul suspendarii emisiei TVR Cultural vine in contextul in care Claudiu Saftoiu a transmis, in 11 septembrie, Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor din TVR (SPUSTV), notificarea privind intentia SRTv de concediere colectiva, precum si Proiectul planului de reorganizare si restructurare de personal in cadrul TVR, parte a implementarii Programului de redresare economica a televiziunii publice.

Proiectul, precum si continutul notificarii au fost aprobate prin Ordinul lui Claudiu Saftoiu. Potrivit notificarii transmise SPUSTV (sindicatul reprezentativ din TVR, n.r.) de catre Saftoiu, concedierile colective in TVR vor incepe in 20 noiembrie si vizeaza 962 locuri de munca, in urma procesului de restructurare de personal televiziunea publica urmand sa ramana cu 2.340 de angajati (fata de 3.302 cat avea la data de 31 august 2012).

Consiliul de Administratie al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economica a televiziunii publice, care prevede si modificarea organigramei Televiziunii Romane si reducerea personalului la 2.340, dupa cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Claudiu Saftoiu. Programul de redresare economica a intrunit, alaturi de cele 10 voturi de sustinere (Claudiu Saftoiu, Irina Radu, Claudiu Branzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Juganaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Nitulescu, Nagy Zoltan Levente), doua voturi impotriva (Valentin Nicolau si Sorin Burtea) si o abtinere (Romina Gabriela Surugiu). De cealalta parte, Dragos Bocanaciu, presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor din TVR (SPUSTV), a declarat pentru MEDIAFAX, in 28 august, ca angajatii nu sunt vinovati pentru "catastrofa financiara" in care se afla TVR, precizand ca ar trebui ca administratia sa se gandeasca la oamenii care vor suferi. Totodatata, SPUSTV i-a invitat pe angajatii TVR sa intre in greva japoneza, in 3 septembrie, in semn de protest fata de concedierile din Televiziunea Romana.

TVR are, in momentul de fata, o pierdere cumulata de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, dupa cum a declarat Claudiu Saftoiu, in interviul acordat agentiei MEDIAFAX in 10 august si publicat in data de 11 august. Conducerea TVR a trebuit sa elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Romane, dupa ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (OUG) potrivit careia Consiliul de Administratie al TVR trebuie sa aprobe, in termen de 45 zile (de la publicarea in MO a OUG, n.r), un program de redresare economica, cu restructurari economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni.

Dupa acest interval, CA al TVR trebuie sa prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonante a Guvernului. In baza Programului de redresare economica a SRTv, Guvernul a aprobat in 1 septembrie Memorandumul privind reesalonarea obligatiilor fiscale acumulate de TVR, in cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioada de 7,5 ani.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
TVR Cultural isi suspenda emisia incepand de sambata, 15 septembrie, de la ora 23.59
TVR Cultural isi suspenda emisia incepand de sambata, 15 septembrie, de la ora 23.59

TVR Cultural isi va suspenda emisia incepand de sambata, 15 septembrie, de la ora 23.59, potrivit unei decizii luate de Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al Televiziunii Romane.

Conducerea TVR declanseaza miercuri procedurile in vederea concedierilor colective
Conducerea TVR declanseaza miercuri procedurile in vederea concedierilor colective

Conducerea SRTv va solicita miercuri deschiderea dialogului cu partenerii sociali, consultarile urmand sa vizeze "diminuarea consecintelor concedierilor colective si stabilirea criteriilor de selectie" a personalului necesar functionarii TVR.

Aproape 980 de angajati ai TVR vor fi concediati in urma procesului de restructurare
Aproape 980 de angajati ai TVR vor fi concediati in urma procesului de restructurare

Consiliul de Administratie al TVR a adoptat Programul de redresare economica a televiziunii publice, care prevede si modificarea organigramei Televiziunii si reducerea personalului la 2.340, adica concedierea a aproape 980 de angajati.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.