Conducerea TVR declanseaza miercuri procedurile in vederea concedierilor colective
Conducerea SRTv va solicita miercuri deschiderea dialogului cu partenerii sociali, consultarile urmand sa vizeze "diminuarea consecintelor concedierilor colective si stabilirea criteriilor de selectie" a personalului necesar functionarii TVR.
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, conducerea executiva a Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a stabilit, luni, primele actiuni din calendarul de punere in aplicare a Programului de redresare economica a TVR.
Acesta a fost aprobat de Consiliul de Administratie (CA) al Televiziunii Romane in data de 28 august si a stat la baza memorandumului adoptat in sedinta Guvernului din data de 1 septembrie.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Astfel, in data de 5 septembrie, conducerea SRTv va solicita deschiderea dialogului cu partenerii sociali. Consultarile vor viza diminuarea consecintelor concedierilor colective si stabilirea echitabila a criteriilor de selectie a personalului necesar functionarii SRTv in noua structura organizatorica, se spune in comunicat.
De asemenea, incepand din 5 septembrie, conducerea executiva a Televiziunii Romane va definitiva componenta comisiilor de selectie, care vor include specialisti din interiorul si din afara TVR si reprezentantii sindicatelor, in vederea ocuparii posturilor din noua organigrama, se mai spune in sursa citata.
SRTv isi propune finalizarea acestui proces de evaluare si analiza pana la jumatatea lunii octombrie. Toate informatiile necesare participarii salariatilor la procesul de selectie vor fi puse la dispozitia acestora, dupa finalizarea consultarilor cu partenerii sociali, se precizeaza in comunicatul TVR.
"Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al SRTv, asigura salariatii ca, pe parcursul procesului de restructurare, va fi respectata cu strictete legislatia in vigoare si vor fi puse pe primul plan calitatile profesionale ale angajatilor. In spiritul transparentei decizionale, actiunile privind implementarea programului de restructurare vor fi comunicate neintarziat si cu maxima deschidere", se mai spune in comunicat.
Totodata, Claudiu Saftoiu a declarat, luni seara, pentru MEDIAFAX ca procesul de redresare a TVR trebuie sa treaca "printr-un calendar strict", cu respectarea legislatiei muncii si a Contractului Colectiv de Munca din Televiziunea Romana. Pana cand va duce la indeplinire primul si cel mai important obiectiv - redresarea economica a TVR, Saftoiu spune ca are in vedere "economii lunare de 50% si o selectie a programelor si a personalului din SRTv pe criterii profesionale, de eficienta si performanta, care sa nu dezamageasca exigentele telespectatorilor romani".
"Sunt deschis dialogului cu partenerii sociali si am incredere ca intelepciunea si civilitatea vor prevala in fata unor atitudini umorale de natura sindicala", a spus Saftoiu. El a precizat ca, in cateva zile, va fi stabilita componenta comisiilor de selectie in vederea ocuparii posturilor din noua organigrama.
Potrivit lui Saftoiu, vor fi constituite opt comisii a cate cinci membri fiecare. Pe de alta parte, potrivit lui Claudiu Saftoiu, odata cu esalonarea pe sapte ani a datoriilor fiscale ale SRTv, aprobata pe 1 septembrie de Guvern, mediul bancar privat s-a relaxat in ceea ce priveste relatiile cu SRTv.
"In mai putin de doua luni, asist cu o satisfactie de moment, dar meritata, la o deschidere a atractivitatii TVR in relatiile sale bancare", a spus Claudiu Saftoiu, precizand ca aceasta atitudine pozitiva a bancilor permite TVR sa angajeze, intr-un plan strict de esalonare a platilor, imprumuturi, astfel incat sa fie dus la indeplinire programul de redresare economica a televiziunii publice.
Guvernul a aprobat, in sedinta din 1 septembrie, memorandumul referitor la esalonarea pe sapte ani a datoriilor fiscale ale Societatii Romane de Televiziune.
Programul de redresare economica a TVR, elaborat de Claudiu Saftoiu, este redactat in acord cu rigorile dispozitiilor Ordonantei nr. 33/2012, emisa in contextul situatiei financiare critice a SRTv, care, in lipsa unor masuri urgente de redresare, s-ar afla in imposibilitatea de a functiona, afectand astfel accesul neingradit la informare al cetatenilor romani, prevazut de Constitutia Romaniei.
La urmatoarea sedinta, Parlamentul va dezbate extinderea esalonarii datoriilor fiscale ale SRTv de la sase luni, fixata prin Ordonanta 33/2012, la sapte ani, potrivit unui comunicat al TVR remis MEDIAFAX pe 1 septembrie.
Consiliul de Administratie al TVR a adoptat, pe 29 august, Programul de redresare economica a televiziunii publice, care prevede si modificarea organigramei Televiziunii Romane si reducerea personalului la 2.340, fapt care implica concedierea a aproape 980 de angajati, dupa cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Claudiu Saftoiu.
Programul de redresare economica a intrunit, alaturi de cele 10 voturi de sustinere, doua voturi impotriva (Valentin Nicolau si Sorin Burtea) si o abtinere (Romina Gabriela Surugiu). Tot in 29 august, Dragos Bocanaciu, presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor din TVR (SPUSTV), a declarat pentru MEDIAFAX ca angajatii nu sunt vinovati pentru "catastrofa financiara" in care se afla TVR, precizand ca ar trebui ca administratia sa se gandeasca la oamenii care vor suferi. El a precizat ca SPUSTV a prezentat "un contraplan prin care costurile sociale puteau fi diminuate".
"Conducerea TVR trebuia sa se gandeasca si la oamenii care vor suferi, dar care nu au nicio vina pentru situatia in care se afla acum TVR. De ce sa plateasca doar angajatii TVR pentru incompetenta si pentru bunul plac al unora care au avut in vedere doar propriile interese?
Noi intelegem ca este o situatie complicata, din care trebuie sa iesim, dar trebuie sa platim numai noi, numai 980 de angajati? De ce nu platesc si cei sapte membri din actualul CA, care au facut parte si din fostul CA, cand la conducerea TVR se afla Alexandru Lazescu. Daca in perioada Lazescu nu se facea nicio angajare, poate acum ar fi trebuit sa fie concediati doar 600 de angajati, cu 980 (...)
In CA inca predomina o majoritate care a pastorit dezastrul din TVR. Eu nu acuz actuala administratie, dar sunt sapte oameni din actualul CA care au fost si in fostul CA", a mai spus Dragos Bocanaciu, referindu-se la Anne Juganaru, Claudiu Brinzan, Cristian Nitulescu, Lucia Hossu Longin, Nicoleta Nicolicea si Raico Cornea.
TVR are in momentul de fata o pierdere cumulata de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, dupa cum a declarat Claudiu Saftoiu, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX in 10 august si publicat in data de 11 august.
Conducerea Societatii Romane de Televiziune a trebuit sa elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Romane, dupa ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (OUG) potrivit careia Consiliul de Administratie al TVR trebuie sa aprobe, in termen de 45 zile (de la publicarea in MO a OUG, n.r), un program de redresare economica, cu restructurari economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni.
Dupa acest interval, CA al TVR trebuie sa prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonante a Guvernului. Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care sta la baza Programului de redresare economica a Televiziunii Romane, care prevede ca TVR Info si TVR Cultural trebuie sa isi inceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) si de TVR 3. TVR Info si-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59.
Pe de alta parte, conducerea TVR nu a anuntat momentul in care TVR Cultural isi va suspenda emisia. De asemenea, reprezentantii administratiei TVR au informat, in 23 august, membrii Adunarii Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor din Televiziunea Romana (SPUSTV) ca, in urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Munca vor fi respectate. In prezent, Televiziunea Romana are circa 3.400 de angajati.