Prințul Charles al Marii Britanii a vizitat centrul pentru refugiaţi ucraineni de la Romexpo
Prințul Charles al Marii Britanii a vizitat din nou România. S-a întâlnit cu mai mulți refugiați ucraineni, la centrul de donații organizat de autoritățile române la Romexpo.
Moștenitorul coroanei britanice a vrut să afle mai multe despre modul în care sunt ajutați la noi cei care au fugit de ororile războiului din țara vecină. Prinţul a rămas impresionat de mobilizarea dovedită de români în sprijinul refugiaţilor.
Prințul de Wales a fost interesat să asculte cât mai multe dintre poveștile celor care au fugit din calea războiului, iar Diana Ptitsina din Nikolaev a avut șansa asta.
Diana Ptitsina, refugiată: „Offf, da... Eu l-am văzut numai pe televizor, da aici l-am văzut pe dânsul în ochi, nu puteam să, cum... cum asta, cum asta? Baieţelul meu a dat mâna cu dânsul, primul zice noroc, dar prințul a zis „O, ce băiet frumos.”
Însoțit de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei regale a României, prințul Charles le-a strâns mâna tuturor celor prezenți în centru, fie că a fost vorba de angajați, voluntari sau refugiați. A cerut detalii despre misiunea fiecăruia. Prinţul a făcut chiar și glume, dar a arătat și compasiunea față de cei au avut de îndurat ororile războiului.
Şi mai impresionat a fost prințul de Wales de o listă. Nu sunt simple cifre aici, sunt suflete care și-au căutat alinarea, aici, în centrul de la Romexpo, începând din 16 martie, până astăzi. Chiar și miercuri am avut 753 de persoane care au venit aici după ajutor, în total până acum peste 38 de mii de oameni.
Cosmina Simiean, directorul Direcției Generale de Asistență Socială București: „Vorbim despre un număr mediu de aproximativ 1000 de persoane în fiecare zi, un număr mediu, dintre care aproximativ jumătate sunt copii.”
Prințul de Wales a aflat că acești oameni găsesc, zilnic, la centrul pentru refugiați de la Romexpo minimul necesar: mâncare neperisabilă, o masă caldă sau alte produse de strictă necesitate, cum ar fi haine sau produse de igienă sau pentru bebeluşi. Andreea şi Bianca, angajate ale centrului, i-au vorbit distinsului oaspete despre ceea ce fac ele zi de zi de aproape trei luni.
Andreea Marin, angajată a DGASMB: „Foarte cordial și natural, adică pur și simplu a întins mâna, ne-am salutat și apoi a fost interesat să vadă cum ne desfășurăm activitatea. A fost uimit de numărul destul de mare de cetățeni ucraineni care ne-au vizitat.”
Bianca Ionescu, angajată a DGASMB: „Eu pot să spun că am fost puțin emoționată, la fel. Ne-am salutat, m-a întrebat dacă sunt de origine ucraineană, i-am spus că sunt româncă și dacă sunt angajată sau voluntară. La sfârșit eu i-am oferit un mic tablou din partea noastră, două tablouri pictate de copii români și de echipa noastră.”
Pablo Zapata, reprezentantul Agenției ONU pentru Refugiați: „Au fost trei luni intense, teribile în multe feluri. Oamenii continuă să sosească în România traumatizați, și-au lăsat în urmă lucruri pe care n-ar fi trebuit să le părăsească, copiii au văzut lucruri groaznice pe care n-ar fi trebuit să le vadă, au fost 12 săptămâni de suferință cruntă și pierderi de vieți omenești. Misiunea noastră este să sprijinim autoritățile române și poporul român care au răspuns masiv în această urgență.”
Înainte de a vizita centrul de refugiați, prințul de Wales a avut o întâlnire privată la palatul Elisabeta cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei regale a României. Sunt cunoscute relațiile foarte strânse de prietenie dintre casele regale ale României și Marii Britanii. De altfel, prințul Charles și Majestatea sa Margareta sunt veri îndepărtați. În plus, moștenitorul coroanei britanice are și două proprietăți la noi în Transilvania. Prinţul a fost primit și de președintele Klaus Iohannis și a avut și o întâlnire la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: klaus iohannis, romania, majestatea sa margareta,
Dată publicare:
26-05-2022 08:11