Primul inventar al masacrului din pădurile României. Cifrele care au fost ţinute ascunse
Jaful din pădurile României a fost într-adevăr ca în codru, au anunţat azi specialiștii de la Institutul de Cercetări Silvice și ministrul Mediului.
La fiecare copac tăiat legal în România, un alt copac este tăiat ilegal, adică 20 de milioane de metri cubi de lemn sunt furaţi anual. Asta arată negru pe alb Inventarul Fondului Forestier, o cercetare făcută după regulile europene.
Este pentru prima dată când autoritățile din România recunosc acest măcel al pădurii, dând astfel dreptate activiștilor de mediu care spuneau în urmă cu un an că fosta administrație ascundea cifrele reale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dezastrul din păduri este pentru prima dată măsurat ştiinţific.
Gheorghe Marin, șeful departamentului IFN ICAS: „Volumul de lemn recoltat este de peste 38,6 milioane de metri cubi, cu o eroare de eșantionare de 4,75%."
Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Diferența de la 18,5 milioane de metri cubi la 38,6 milioane metri cubi reprezintă tăieri neautorizate."
Cu alte cuvinte, 20 de milioane de metri cubi sunt tăiați ilegal. Ministrul de acum susține că autoritățile știau de aceste cifre de anul trecut, dar le-ar fi ascuns.
Costel Alexe: „Datele privind ritmul în care dispare pădurea României sunt mult mai grave decât credeam cu toții, atât de grave încât unii au încercat să le ascundă."
Anul trecut, când activiștii de mediu susțineau că dezastrul este la nivelul cifrelor pe care le aflăm acum, fostul consilier al ministrului Pădurilor, Ciprian Muscă, nu l-a lăsat pe șeful Inventarului Forestier să vorbească într-un interviu pentru Inspectorul PRO.
Un an mai târziu, lăsat să vorbească de această dată, domnul Marin spune ce a descoperit:
Gheorghe Marin, șeful departamentului IFN ICAS: „Sunt niște vârfuri în ani electorali, în care se taie mai mult. În primul an de măsurători ne-a rezultat că se taie de fapt 41 de milioane de metri cubi. În perioada 2008, încoace, au existat cam la același nivel."
În cinci ani ani a dispărut o suprafață împădurită cât jumătate din județul Brașov. Ministrul actual susține că lemnul nefiscalizat înseamnă o jumătate de miliard de euro, bani pierduți de stat anual. Din fericire, ritmul de regenerare a pădurii a fost mai mare decât cel al tinerilor, potrivit specialiștilor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!