Primul director de scoala din Romania sanctionat pentru ca a cerut retragerea unui copil autist


Ultimul update: Vineri 15 Noiembrie 2013 06:54
Data publicarii: Marti 12 Noiembrie 2013 20:36
Categorie: Stiri actuale

Directoarea unei scoli din Capitala a fost amendata pentru ca a nedreptatit un copil bolnav de autism, atunci cand i-a cerut familiei sa-l retraga de la scoala.

In premiera, Consiliul pentru Combaterea Discriminarii a hotarat sa o sanctioneze. Mama spune ca baiatul a ramas cu sechele dupa acest episod si are nevoie de terapie pentru a intelege ca nu toti oamenii sunt in stare sa il accepte asa cum este el.

In septembrie, mama lui Mark spunea ca ea si copilul suportau presiuni permanente din partea directorului scolii 59, ca sa plece din institutie. Baiatul, care abia intrase in clasa intai, are autism.

"Am fost si eu amenintata ca daca insist sa raman in aceasta scoala si parintii pleaca, dansa are si mijloacele sa faca acest lucru, desfiinteaza clasa si tot nu voi ramane la aceasta scoala."

Pentru copiii ca el, predispusi la autoizolare, retragerea din colectiv poate declansa o profunda depresie. Familia a facut plangere la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii. In hotararea finala se precizeaza ca

"Faptele prezentate reprezinta discriminare. Se hotaraste sanctionarea reclamatei (a Scolii nr. 59 din Bucuresti, prin directoarea Speranta Cojocaru) cu amenda de 1000 lei."

Doamna profesor de pictura de la Scoala 59 din Drumu Taberei este de fapt primul director al unei scoli publice din Romania gasit vinovat de discriminare a unui copil cu dizabilitati, inscris si educat legal intr-o scoala normala, in urma recomandarilor medicilor.

Aceeasi decizie a Consliului ii recomanda doamnei Speranta Cojocaru sa nu mai accepte dorinta altor parinti, de pilda, de a exclude un copil bolnav din clasa.

VIDEO PROTVPLUS.RO