Scandalul Schengen-Austria. Companiile subordonate Ministerului Transporturilor își mută conturile de la BCR. Reacția băncii
Oficialii României iau primele măsuri împotriva Austriei, după votul de acum câteva zile din Consiliul JAI, când România a ratat intrarea în Spațiul Schengen din cauza austriecilor.
Astfel, mai multe companii din subordinea Ministerului Transporturilor vor renunța la colaborarea cu BCR și își vor muta conturile la CEC.
Banca Comercială Română (BCR) este deținută de Erste Group Bank, o companie cu sediul la Viena.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Contactați de Știrile ProTV.ro, oficialii BCR au declarat că nu comentează declarațiile recente vis-a-vis de relațiile dintre anumiți clienți și instituția pe care o reprezintă.
Iată câteva dintre cele mai importante companii aflate în subordinea Ministerului Transporturilor: Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Compania Națională de Căi Ferate, Compania Națională "Aeroporturi București”, Societatea Națională "Aeroportul International M. Kogălniceanu Constanța" sau Compania Natională "Administrația Porturilor Maritime Constanța".
Informația a fost confirmată, marți, de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, care a fost întrebat de jurnaliști dacă este adevărat că cei de la CNAIR au decis să renunțe la BCR.
Grindeanu a susținut că această decizie a fost luată pentru că ”au găsit condiții mai bune la CEC”.
”Și-a anunțat o anumită intenție de a face, și știu că vor face, mi-au spus și mie, și nu doar CNAIR-ul, ci și am fost anunțat și de alte companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor, fie că vorbim de Portul Constanța, fie că vorbim de Aeroportul din București și toate celelalte, pentru că au găsit condiții mai bune la CEC. E o explicație cât se poate de simplă” - a declarat ministrul Sorin Grindeanu.
El a subliniat că această mutare nu se va întâmpla rapid, dar companiile care aveau conturi la băncile austriece au anunţat că vor face toate diligenţele în acest sens.
"Am fost anunţat ca ministru. Şi nu doar CNAIR. V-am spus, şi CFR-ul a luat această decizie, tot ceea ce ţine de CFR, şi Administraţia Porturilor Constanţa şi Aeroporturile, cei care au aveau anumite conturi la aceste bănci m-au anunţat că vor face toate diligenţele. Nu e o chestiune care să se întâmple foarte rapid, dar toţi au luat această decizie de a se muta la o bancă românească. Eu cred că e bine, având şi condiţii mai bune", a mai precizat ministrul, subliniind că el nu are conturi la bănci austriece.
Potrivit unui sondaj de opinie CURS comandat de PSD și realizat între 9 și 11 decembrie pe un eșantion de 1088 de respondenți de peste 18 ani, 56% dintre respondenți cred că România ar trebui să ia măsuri împotriva intereselor economice ale Austriei la noi în țară.
Iar printre principalele acțiuni indicate sunt:
- blocarea achizițiilor statului român de la companiile austriece: 56%
- răcirea relațiilor diplomatice cu Austria: 55%.
Sursa: Pro TV
Etichete: sorin grindeanu, austria, ministerul transporturilor, Schengen,
Dată publicare:
13-12-2022 11:10