Primele 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson au ajuns în România

Dată publicare: 14-04-2021 13:22
Dată actualizare: 14-04-2021 13:47


Primele 60.000 de doze de vaccin împotriva Covid-19 produs de compania Johnson&Johnson au ajuns în România miercuri dimineață, prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II.

Prima tranșă a intrat în țară în jurul orei 6:40 prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II, anunță RoVaccinare.

Deocamdată, dozele rămân în depozitul Institutului Cantacuzino din Capitală, până când Agenția Europeană a Medicamentului vă decide dacă vaccinul este sigur pentru a administrare sau nu.

Decizia luată de autoritățile de la noi vine după ce în Statele Unite, 6 persoane din 7 milioane au făcut tromboze. Autoritățile sanitare de acolo au suspendat imunizarea cu acest vaccin, la fel și Uniunea Europeană.

Vaccinul poate fi păstrat timp de trei luni, la temperaturi cuprinse între 2 și 8 grade.

 

Livrarea vaccinului Johnson&Johnson în Europa, amânată

 

Grupul farmaceutic american Johnson&Johnson a anunţat marţi că a ”luat decizia de a îşi amâna desfăşurarea” vaccinului împotriva COVID-19 în Europa.

Comisia Europeană a cerut clarificări din partea companiei farmaceutice în urma anunţului ″complet neaşteptat″.

Decizia vine după ce autorităţile sanitare americane au recomandat o suspendare temporară a utilizării acestuia în Statele Unite pe timpul unei anchete cu privire la formarea unor cheaguri de sânge după vaccinare. Aceeași decizie a fost luată și în Africa de Sud, deși acolo nu au fost înregistrate cazuri de tromboză.

Vaccinul Johnson & Johnson, administrat în doză unică, a fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), dar încă nu a fost utilizat în Uniunea Europeană.

În SUA au fost administrate până în prezent peste 6,8 milioane de doze din acest vaccin, dar agenţiile sanitare americane au cerut marţi suspendarea utilizării acestui ser după semnalarea a 6 cazuri de tromboze la femei cu vârste între 18 şi 48 de ani, dintre care una decedat, iar alta a fost internată în stare critică.

Anthony Fauci: Vorbim despre zeci şi zeci de milioane de oameni care au fost vaccinaţi cu diferite seruri fără să aibă niciun fel de reacţii secundare serioase. Cred că (apariţia acestor cazuri de tromboză) reprezintă un eveniment foarte, foarte, foarte rar, din ce ştim până acum.”

La multe centre de vaccinare, cei programați pentru acest ser au primit, în schimb, Moderna sau Pfizer.

Pauza ar putea dura "câteva zile", până sunt investigate cele câteva cazuri considerate "rare, dar severe" de apariţie a unor cheaguri de sânge. Cazuri de tromboză au fost raportate la 6 din cele 6.8 milioane de persoane imunizate până acum cu serul de la Johnson & Johnson, în America. Este vorba despre femei, cu vârste între 18 şi 48 de ani, iar simptomele au apărut între 6 şi 13 zile după vaccinare.

Totuşi, aşa cum s-a întâmplat cu AstraZeneca, în Europa, suspendarea temporară a administrării vaccinului Johnson & Johnson... "clatină" încrederea în acest ser anti-Covid, chiar dacă era aşteptat de mulţi pentru un mare avantaj - nu necesită şi o a doua doză de rapel. În plus poate fi păstrat în frigidere obişnuite.

Johnson & Johnson este o companie farmaceutică americană dar vaccinul anti-Covid a fost dezvoltat, în principal, de filiala sa din Belgia - de aceea mai este cunoscut şi sub denumirea de Jannsen.

Africa de Sud a fost prima ţară în care a fost administrat acest ser, mai ales că studiile au arătat că oferă o protecţie ridicată pentru tulpina sud-africană - una dintre mutaţiile preocupante ale virusului. Dar şi acolo a fost suspendată temporar imunizarea cu acest ser, chiar dacă pe plan local nu au fost semnalate tromboze.

Valeriu Gheorghiţă: Aşteptăm o precizare de la EMA privind vaccinul de la Johnson&Johnson

 

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că autorităţile române vor aştepta o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului înainte de a începe imunizarea cu serul de la Johnson&Johnson.

"Am văzut această recomandare în cursul zilei de astăzi. Aşteptăm, pe bună dreptate, o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi, cu siguranţă, dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă", a afirmat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, întrebat cum va proceda România având în vedere situaţia creată în SUA.


VIDEO PROTVPLUS.RO