Reacțiile lui Robu și Ciuhandu, trimiși în judecată în dosarul celor 200 de case vândute

×
Codul embed a fost copiat

DNA pune capăt unuia dintre cele mai controversate scandaluri de corupţie de la Timişoara: vânzarea de case naţionalizate la preţuri derizorii.

Actuali şi foşti şefi ai primăriei Timişoara au fost trimişi în judecată pentru acuzaţii de abuz în serviciu. Miza este una uriaşă: sute de case ce ar fi fost pierdute ilegal de municipalitate şi o gaură în buget de câteva milioane de euro.

Nicolae Robu și Gheorghe Ciuhandu, actualul și fostul primar al Timișoarei, sunt doar două dintre cele 9 nume de pe lista inculpaților trimiți în judecată de DNA, într-un dosar în care se vorbește despre acuzații de abuz în serviciu.

O listă pe care se mai regăsesc actuali și foști șefi din primărie, viceprimar, secretar general al Primăriei, jurist sau director al Administrației Domeniului public. Cu toții sunt acuzați că din 1995 până acum 3-4 ani au vândut case naționalizate unor chiriași care nu se bucurau de dreptul de a achiziționa aceste locuințe, dar mai ales la prețuri derizorii, vorbindu-se de adevărate fraude imobiliare ce ar fi văduvit bugetul local cu peste 9,5 milioane de euro.

Vestea că au fost trimiși în judecată i-a prins pe principalii protagoniști ai acestui scandal, Nicolae Robu și Gheorghe Ciuhandu, în vacanță. Nicolae Robu spune că este o adevărată greșeală de a-l include pe această listă, el afirmând că a girat doar 2 din cele peste 200 de case vândute fraudulos. Gheorghe Ciuhand afirmă că nu se simte responsabil și respinge acuzațiile de abuz în serviciu, câtă vreme, afirmă el, a dat același gir, de a fi vândute locuințele, după ce s-ar fi exprimat în scris cei care sunt specialiști, mai ales juriștii.

Citește și
petrecere
Nicolae Robu, sondaj pe Facebook, după ce a decis să interzică manelele pe domeniul public

Urmează un proces lung, rămâne de văzut dacă judecători vor consfinți acuzațiile printr-o decizie definitivîă de condamnare. procesul va avea o dublă miză: stanbilitrea unor vinovpții fîră echivoc, pe de altă parte, recupararea unui prejudiciu care ajunge la aproape 10 milioane de euro.

Pentru a putea fi recupera acest prejudiciu, averile celor trimiși în judecată sunt puse sub sechestru.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 9 (nouă) inculpați, în legătură cu vânzarea frauduloasă și la preturi modice. a unui număr de 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timișoara.

Astfel, au fost trimiși în judecată următorii inculpați, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpați) respectiv în formă simplă (4 inculpați):

MIUȚ NICUȘOR-CONSTANTIN, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timișoara (199 contracte);
CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, la data faptelor primar al municipiului Timișoara (61 de contracte);
COJOCARI IOAN, secretar al primăriei municipiului Timișoara și coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei (61 contracte);
ROBU NICOLAE, la data faptelor și în prezent, primar al municipiului Timișoara (2 contracte);
DIACONU DAN-AUREL, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract);
STOIA TRAIAN-CONSTANTIN, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract);
STAIA MARTIN, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu și respectiv al Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul municipiului Timișoara (2 contracte);
VÎRLEA SIMONA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract);
IOVA GABRIELA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 1996 - ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului.

În urma efectuării urmăririi penale, s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de 207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr. 112/1995.
Astfel, în perioada septembrie 1996 - ianuarie 2014, participarea inculpaților la încheierea contractelor presupus nelegale este următoarea, cu precizarea că, în unele situații, ar fi participat mai mulți inculpați la încheierea presupus nelegală a aceluiași contract: Miuț Nicușor-Constantin (199 contracte), Ciuhandu Gheorghe-Coriolan (61 contracte), Cojocari Ioan (61 contracte), Robu Nicolae (2 contracte), Diaconu Dan-Aurel (1 contract), Stoia Traian-Constantin (1 contract), Staia Martin (2 contracte), Vîrlea Simona (1 contract) și Iova Gabriela (1 contract).

Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul:
În luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.

Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.

Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.
Cu toate acestea, inculpații ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.

Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu mai erau aplicabile acelor persoane.

Prejudiciul total cauzat statului român ca urmare a încheierii nelegale a celor 207 contracte de vânzare-cumpărare ce fac obiectul acțiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 euro).

Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii.
În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro).

În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii.

Articol recomandat de sport.ro
Cel mai cunoscut japonez din SUA le-a rupt inima fanelor
Cel mai cunoscut japonez din SUA le-a rupt inima fanelor
Citește și...
Primarul Robu, despre interzicerea micilor și manelelor: ”Îi respect pe toţi cetăţenii”
Primarul Robu, despre interzicerea micilor și manelelor: ”Îi respect pe toţi cetăţenii”

Primarul Timișoarei Nicolae Robu a venit sâmbătă cu clarificări legate de subiectul ''mici şi manele'', precizând că acestea nu sunt interzise, dar există anumite condiţii care trebuie respectate.

Nicolae Robu, sondaj pe Facebook, după ce a decis să interzică manelele pe domeniul public
Nicolae Robu, sondaj pe Facebook, după ce a decis să interzică manelele pe domeniul public

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a făcut un sondaj pe Facebook, după ce a decis să interzică difuzarea de manele în spaţiul public.

Recomandări
Revoltător. Cum ”se lua șpagă” la un spital din București: ”5 la sută la facturile plătite dacă le plăteau mai repede”
Revoltător. Cum ”se lua șpagă” la un spital din București: ”5 la sută la facturile plătite dacă le plăteau mai repede”

Corupție cronică, PARTEA I. Săli de operație și terapie intensivă pline de moloz, clădiri care stau să cadă peste pacienți, echipamente medicale vitale... lipsă.  

Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca România să fie experimentul nord-coreean al lui Ceaușescu”
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca România să fie experimentul nord-coreean al lui Ceaușescu”

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a acordat un interviu inedit consilierului său, Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și deputat, într-un podcast pe care acesta l-a publicat pe blogul președintelui de onoare al PSD.

Poliția lui Vladimir Putin a închis cimitirul în care e îngropat Navanîi. Gestul impresionant făcut de rușii care îl admirau
Poliția lui Vladimir Putin a închis cimitirul în care e îngropat Navanîi. Gestul impresionant făcut de rușii care îl admirau

Cimitirul în care a fost îngropat, vineri, Aleksei Navalnîi, a fost închis de poliție duminică după-amiază, deși mii de oameni încă stăteau la coadă si voiau sa ajunga la mormântul celui mai înverșunat critic al regimului Putin.