Câți medici au fost sancționați profesional de CMR în ultimii 13 ani - statistica oficială

Ultima actualizare: 30-12-2019 13:04
medici
Getty

Conform datelor oficiale ale "organului de jurisdicție profesională", medicii din România dau dovadă de un profesionalism exemplar.

În ultimii 13 ani, Colegiul Medicilor a sancționat 405 medici dintr-un total de 2.394 de medici intimați, conform datelor oficiale. Rata de sancționare este, astfel, de aproape 17%, respectiv unul din șase, reiese din datele oficiale ale Colegiului. Numărul total al deciziilor luate a fost de 1.760, diferența fiind explicată prin faptul că o decizie poate afecta mai mulți intimați.

“CMR organizează judecarea cazurilor de abateri de la normele de etică profesională, de deontologie medicală şi de la regulile de bună practică profesională, în calitate de organ de jurisdicţie profesională”, după cum se precizează pe site-ul oficial al organizației, la capitolul "Misiune".

Anul trecut au fost sancționați 29 de medici, respectiv 11% din totalul de 267 de medici intimați. În ceea ce privește sancțiunile aplicate, 12 au primit mustrări, 10 au primit avertismente, cinci au primit vot de blam, un medic a primit amendă și unuia i s-a retras calitatea de membru al CMR. Datele corespund deciziilor inițiale și nu sunt finale, unele decizii fiind atacate ulterior fie la CMR fie în instanță.

Intimărilor pot avea drept cauză nu doar calitatea prestării serviciului medical, ci și cauze care țin de codul etic și de conduită.

În 2018 au fost înregistrate aproape patru milioane de externări din spitale și din alte unități de asistență medicală cu paturi, cele mai multe dintre ele, aproape 570.000, pentru boli ale aparatului respirator. Per total, în perioada 2006-2018, au fost înregistrate aproape 57 de milioane de externări, aproximativ triplul populației României, conform datelor oficiale raportate către Institutul Național de Statistică

Conform declarației oficiale de la capitolul "Misiune", obiectul principal de activitate al CMR este "controlul și supravegherea profesiei de medic". 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO