Primarii ignoră importanța perdelelor forestiere în zonele izolate de viscol. Scuzele edililor
Deşi în ultimii ani sute de case au fost înghiţite de nămeţi, iar mii de oameni au rămas izolaţi, prea puţini primari, în special din vestul ţării, au început să înţeleagă importanța perdelelor forestiere şi să le replanteze.
Asta deşi puieţii sunt primiţi în general gratuit. De pildă, în sud, unde iernile sunt cumplite, mulţi invocă lacune legislative şi stau cu mâinile în sân.
Într-o comună din Timiş s-au plantat mai bine de zece hectare de salcâm. De altfel, localnicii s-au implicat şi ei şi au mai pus puieţi, pe cheltuiala lor. Oamenii vor să scape de coşmarul iernilor în care le erau îngropate locuinţele în zăpadă.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Ilie Suciu, primar Lenauheim: "Este foarte important ca vântul să nu ajungă la case, la acoperişuri, în momentul unei furtuni. Investiţia nu e aşa mare."
În schimb, în judeţul Olt, la fiecare zăpadă, pe drumul judeţean Caracal-Redea oamenii sunt pierduţi. Nici ambulanțele nu pot să ajungă la ei. Primarilor nu le pasă însă.
Un fermier ar fi dispus chiar să doneze o bucată de teren pentru plantarea lizierei.
Simion Ciucă fermier: "Ambulanța nu poate să vină, nimic nu poate să vină. Deci nu avem cu ce să venim, cu tractorul, pe sus."
În schimb, primarii găsesc repede scuze mai ales că nu pot fi sancţionaţi. Conform legii, doar ROMSILVA şi Ministerul Apelor şi Pădurilor au atribuţii în acest sens.
Cristian Moanţă, viceprimar comună Redea: "Ca să poţi să plantezi perdele trebuie întâi să poţi să despăgubeşti persoanele respective care au teren în zonă, în marginea drumului. Ce măsuri putem să luăm dacă nu ai cadru legal, la nivel de ţară nu ştiu în câte localităţi s-a putut face treaba asta."
La rândul lor reprezentanţii Direcţiei Silvice Olt susţin că ar putea să doneze puieţi pentru plantarea lizierelor, însă până acum nu au primit solicitări.
Legea privind perdelele forestiere a fost promulgată anul trecut.
În fiecare an, este necesară împădurirea a 1.600 de kilometri de drumuri naţionale şi autostrăzi. Însă, extrem de grav, în ultimii patru ani nu s-a plantat aproape nimic. În tot acest timp, autorităţile au împădurit cu greu doar 0,5%.