Primar din Constanța, trimis în judecată de DNA pentru un prejudiciu de milioane de euro
Primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar în care valoarea prejudiciului de aproape 4 milioane de euro.
Cristian Cîrjaliu este acuzat că, prin intermediul Consiliului Local, a expropriat un teren din patrimonial unei societăți comerciale, pe care și l-a însuși apoi, partial, prin intermediul unor rude și apropiați.
Alături de edil a fost trimisă în judecată și Ancuța Calust, secretar al comunei Agigea, pentru complicitate la abuz în serviciu.
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
Cîrjaliu Cristian Marcel, la data faptei și în prezent primar al comunei Agigea, județul Constanța, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
Calust Ancuța, la data faptei și în prezent secretar al comunei Agigea, județul Constanța, pentru comiterea infracțiunii de complicitatea la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”, se arată într-un comunicat al DNA Constanța.
Potrivit procurorilor, ”inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea. Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu Cristian Maricel. În demersul său infracțional, edilul a fost ajutat de inculpata Calust Ancuța care, în calitate de secretar al comunei Agigea, a avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior”.
”Edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate”
”Prin aceste acțiuni, dar și prin altele de tipul: aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus. În cursul urmăririi penale societatea păgubită ca urmare a acțiunilor descrise mai sus a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei”, se mai arată în comunicatul DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.