Prima țară lovită de al treilea val al pandemiei de coronavirus. Experții anticipează o catastrofă

Ultima actualizare: 19-09-2020 19:25
Coronavirus
Shutterstock

Iranul pare să se confrunte cu un „al treilea val” al pandemiei de coronavirus, numărul de noi infecții depășind pragul de 3.000 pe zi, cel mai ridicat număr de cazuri din ultimele luni, scrie The Guardian

Iranul a fost una dintre primele țări afectate de SARS-CoV-2, după ce virusul s-a răspândit din China. Oficialii de la Teheran au reușit să aducă sub control boala la începutul lunii mai, dar apoi țara s-a confrutnat cu o creștere a infectărilor la începutul lunii iunie. A urmat un nou declin al numărului zilnic de îmbolnăviri cu Covid-19 în luna august, când se înregistrau sub 1.600 de cazuri.

Potrivit ultimelor date publicate vineri de către departamentul de sănătate iranian, 144 de persoane au murit și au fost înregistrate 3.049 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Numărul total al deceselor provocate de Covid-19 este de 23.952, iar 28 din provinciile țării, inclusiv capitala Teheran, sunt clasificate ca fiind roșii sau galbene, pe o scară care denotă gravitatea focarelor.

La începutul acestei săptămâni, Alireza Zali, coordonatorul celulei de criză anti-coronavirus de la Teheran, a declarat că prognozele arată că țara se „îndreaptă spre cel de-al treilea val al coronavirusului și se pare că valul va prinde contur la Teheran mult mai devreme decât alte provincii”.

Iraj Harirchi, directorul Centrului Național de Control al Coronavirusului, a declarat că sistemul de clasificare al zonelor țării pe culori, în funcție de gravitatea situației, nu mai are niciun sens acum. „Nu mai avem portocaliu și galben, întreaga țară este pe roșie”, a spus el, avertizând că numărul morților ar putea ajunge la 45.000, în condițiile în care urmează și o creștere a cazurilor de gripă. 

Abbas Ali Dorsti, de la Universitatea de Științe Medicale din Tabriz, a avertizat că, deși iranienii respectă măsurile impuse de autorități în proporție de 70%, evenimentele din ultimele săptămâni, printre care se numără creșterea fluxurilor de călători și nerespectarea regulilor de către unele persoane au dus la creșterea numărului infecțiilor.

Școlile și universitățile s-au redeschis în Iran, însă părinții au fost lăsați să decidă dacă vor să își trimită copiii la ore, iar cei mai mulți au refuzat.

Mulți experți au avertizat că Iranul va fi lovit de o catastrofă sanitară în această iarnă. Președintele Hassan Rouhani a declarat că departamentul de sănătate încearcă să introducă încă 10.000 de paturi de spital.

Peste 400.000 de iranieni au fost testați pozitiv cu noul coronavirus, deși aceste cifre oficiale sunt considerate pca fiind subestimate.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!