Prima țară lovită de al treilea val al pandemiei de coronavirus. Experții anticipează o catastrofă

19-09-2020 10:12


Coronavirus

Iranul pare să se confrunte cu un „al treilea val” al pandemiei de coronavirus, numărul de noi infecții depășind pragul de 3.000 pe zi, cel mai ridicat număr de cazuri din ultimele luni, scrie The Guardian

Iranul a fost una dintre primele țări afectate de SARS-CoV-2, după ce virusul s-a răspândit din China. Oficialii de la Teheran au reușit să aducă sub control boala la începutul lunii mai, dar apoi țara s-a confrutnat cu o creștere a infectărilor la începutul lunii iunie. A urmat un nou declin al numărului zilnic de îmbolnăviri cu Covid-19 în luna august, când se înregistrau sub 1.600 de cazuri.

Potrivit ultimelor date publicate vineri de către departamentul de sănătate iranian, 144 de persoane au murit și au fost înregistrate 3.049 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Numărul total al deceselor provocate de Covid-19 este de 23.952, iar 28 din provinciile țării, inclusiv capitala Teheran, sunt clasificate ca fiind roșii sau galbene, pe o scară care denotă gravitatea focarelor.

La începutul acestei săptămâni, Alireza Zali, coordonatorul celulei de criză anti-coronavirus de la Teheran, a declarat că prognozele arată că țara se „îndreaptă spre cel de-al treilea val al coronavirusului și se pare că valul va prinde contur la Teheran mult mai devreme decât alte provincii”.

Iraj Harirchi, directorul Centrului Național de Control al Coronavirusului, a declarat că sistemul de clasificare al zonelor țării pe culori, în funcție de gravitatea situației, nu mai are niciun sens acum. „Nu mai avem portocaliu și galben, întreaga țară este pe roșie”, a spus el, avertizând că numărul morților ar putea ajunge la 45.000, în condițiile în care urmează și o creștere a cazurilor de gripă. 

Abbas Ali Dorsti, de la Universitatea de Științe Medicale din Tabriz, a avertizat că, deși iranienii respectă măsurile impuse de autorități în proporție de 70%, evenimentele din ultimele săptămâni, printre care se numără creșterea fluxurilor de călători și nerespectarea regulilor de către unele persoane au dus la creșterea numărului infecțiilor.

Școlile și universitățile s-au redeschis în Iran, însă părinții au fost lăsați să decidă dacă vor să își trimită copiii la ore, iar cei mai mulți au refuzat.

Mulți experți au avertizat că Iranul va fi lovit de o catastrofă sanitară în această iarnă. Președintele Hassan Rouhani a declarat că departamentul de sănătate încearcă să introducă încă 10.000 de paturi de spital.

Peste 400.000 de iranieni au fost testați pozitiv cu noul coronavirus, deși aceste cifre oficiale sunt considerate pca fiind subestimate.

Sursa: StirilePROTV

Tags: coronavirus, iran,

VIDEO PROTVPLUS.RO