Avocatul Elenei Udrea, noi detalii despre reținere: ”Șansele sunt zero”

×
Codul embed a fost copiat

Avocatul Veronel Rădulescu a făcut noi precizări despre situația Elenei Udrea, care a fost reținută, joi, de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica, alături de Alina Bica.

Avocat Veronel Rădulescu: ”Nu putem vorbi de o arestare, putem vorbi doar de o reținere temporară, până la soluționarea situației juridice. Este posibil să se dispună și o măsură preventivă și pe perioada soluționării cererii de extrădare, dar sperăm ca această măsură să fie doar una de supraveghere.”

Reporter: Ce șanse sunt ca Elena Udrea și Alina Bica să fie aduse în România?

Avocat Veronel Rădulescu:După opinia mea, șansele sunt zero.”

Reporter: Are drepturi speciale pentru că este mamă?

Citește și
Elena Udrea
Momentul în care Elena Udrea a fost reținută pe stradă. VIDEO
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Avocat Veronel Rădulescu: ”Drepturile se referă la drepturile de protecție a copilului, pentru că fiica Elenei Udrea este cetățean costarican, iar legea de protecție a copilului din Costa Rica interzice separarea copilului de părinții săi. De asta vă spuneam că șansele sunt zero. Iar în privința Alinei Bica, condamnată, din câte știu eu, pentru o infracțiune de favorizare a făptuitorului, a infractorului, știu că această infracțiune nu își are corespondența în legislația din Costa Rica și ca atare nu poate fi pusă în aplicare, există chiar și o prevedere în Convenția Internațională semnată de Costa Rica.”

Reporter: Ce se întâmplă acum cu fetița Elenei Udrea?

Avocat Veronel Rădulescu:În acest moment se află în grija buncii ei, mama doamnei Elenei Udrea, și în grija tatălui fetiței, domnul Adrian Alexandru, la domiciliul lor din Costa Rica.

Reporter: De ce tocmai acum le-au luat autoritățile pe cele două?

Avocat Veronel Rădulescu:Asta este cea mai bună întrebare. Am să mă abțin să dau un răspuns.”

Prima reacție a avocatului Elenei Udrea după reținere. Ce spune despre extrădare

Inițial, avocatul Elenei Udrea a spus pentru Știrile Pro TV că instanţa va ţine cont de faptul că fostul ministru are un copil de câteva zile.

Avocatul crede că instanța va aprecia că fetița nu poate fi despărţită de mamă, potrivit legislaţiei din Costa Rica, dar şi de statutul de azilant, din care decurge dreptul de a nu fi extrădat.

”Confirm că a fost retinută, nu confirm că a fost încătușată. Ea a fost, într-adevăr, invitată de Interpol, la sediul acestora.

Aceste proceduri sunt destul de anevoiase în toate statele lumii. Se trimit cereri prin comisie rogatorie, se trimit cereri prin Ministerul Justiției, se analizează, se fac diverse demeresuri și probabil acesta a fost momentul când au fost finalizate toate aceste proceduri preliminarie. Dacă ea a fost reținută, asta nu înseamnă că s-a dispus arestarea preventivă. Urmează să fie prezentată unui judecător, instanței de judecată din Costa Rica și acolo vor fi discutate toate aspectele”, a declarat avocatul.

El a spus că Elena Udrea va fi dusă în instanţă, care va analiza toate aspectele, inclusiv faptul că are o fetiţă de câteva zile şi faptul că are statutul temporar de azilant. Avocatul a afirmat că, din punctul său de vedere, instanţa nu va dispune extrădarea.

”Este în custodia autorităților acum. Este ora 10-11 seara acum, în Costa Rica. Nu cred că se va dispune arestarea în vederea judecării cererii de extrădare. Probabil că se va dispune o măsură mai ușoară”, a mai declarat Veronel Rădulescu.

Avocatul a mai spus că fetița Elenei Udrea se află în grija mamei acesteia și a tatălui copilului, Adrian Alexandrov.

”Nu cred că s-a așteptat la așa ceva, mai ales că a născut în urmă cu 10 zile. Situația este speciala: alăptează si trebuie sa ingrijească copilul. Mama Elenei Udrea se află acolo și tatăl copilului”, a precizat avocatul.

El a precizat că Udrea are statutul de azilat pe o perioadă de un an şi că unul din drepturi este, în această perioadă, că nu poate fi extrădată, la o eventuală cerere a unui stat. Avocatul a mai spus că nu ştie ca Udrea să fi aplicat pentru obţinerea cetăţeniei costaricane, dar probabil că este o posibilitate legală, având în vedere cetăţenia copilului.

Veronel Rădulescu a explicat că pe perioada derulării procedurii există şi varianta extrădării, dar nu se va merge pe această variantă: "Există si varianta arestării preventive pe perioada procedurii de extrădare, dar, dată fiind situaţia cu copilul, nu se va merge pe această variantă".

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica, anunţă instituţia, care precizează că ele au fost ridicate de pe stradă.

Conform Organismului de Investigaţii Judiciare din Costa Rica,. Udrea, acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu, a fost reţinută pe stradă, la ora locală 10:00, iar Bica, acuzată de luare de mită şi corupţie, a fost reţinută tot pe stradă, patru ore mai târziu. Acţiunea a fost realizată în colaborare cu Direcţia de Informaţii şi de Securitate Naţională.

Ambele aveau alertă roşie în baza de date Interpol, precizează instituţia.

Ele nu pot fi extrădate imediat, dar vor fi prezentate Tribunalului din San Jose, împtriva lor putând fi decise măsuri preventive până când autorităţile pentru migraţie vor decide dacă le vor acorda statut de refugiat, aşa cum au solicitat.

Elena Udrea a anunţat în 20 septembrie că a născut o fetiţă, avocatul ei, Veronel Rădulescu, declarând că din acel moment nu mai există nicio şansă ca aceasta să fie extrădată, întrucât copilul va primi cetăţenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.

Elena Udrea a fost condamnată în 5 iunie de instanţa supremă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute" şi se află în Costa Rica din luna februarie, fiind dată în urmărire.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis luni instituirea sechestrului pe toate bunurile deţinute de Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica, în care fostul ministru, care se află în Costa Rica, este trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de Dan Andronic. În acest dosar, Elena Udrea şi Dan Andronic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în 20 decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă, Elena Udrea fiind acuzată că a cerut cinci milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru ca în schimb să intervină pentru menţinerea contractului între Hidrolectrica şi firma acestuia.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în 25 iunie că şi-a îndeplinit la timp şi complet obligaţiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul Elenei Udrea, anterior el spunând că extrădarea este posibilă şi în absenţa unui tratat de extrădare între România şi Costa Rica.

Alina Bica a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru ”favorizarea făptuitorului”.

Fosta şefă a DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica. Soţia omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, la jumătatea lunii iunie,, la instanţa supremă, că Bica nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

Fotografii cu cele două în Costa Rica au apărut pe Facebook la începutul lunii martie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
CTP, reacție după reținerea Elenei Udrea: ”Tocmai când își făcuse o familie tradițională”
CTP, reacție după reținerea Elenei Udrea: ”Tocmai când își făcuse o familie tradițională”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a precizat, într-o intervenția la Digi 24, în contextul reținerii Elenei Udrea și a Alinei Bica în Costa Rica, că cele două vor fi ajutate de coaliția PSD-ALDE, chiar dacă sunt din tabere politice diferite.

Momentul în care Elena Udrea a fost reținută pe stradă. VIDEO
Momentul în care Elena Udrea a fost reținută pe stradă. VIDEO

Elena Udrea şi Alina Bică au fost arestate în Costa Rica după ce poliţia locală a pus în aplicare o cerere a Interpol.

Ministrul Tudorel Toader: ”Nu este un subiect pentru mine, Elena Udrea”
Ministrul Tudorel Toader: ”Nu este un subiect pentru mine, Elena Udrea”

Ministrul Justiței, Tudorel Toader, continuă să refuze să vorbească prea mult despre reținerea Elenei Udrea în Costa Rica, de către Interpol.

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica. VIDEO
Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica. VIDEO

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea şi fosta şefă DIICOT Alina Bica au fost reţinute de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica, anunţă instituţia, care precizează că ele au fost ridicate de pe stradă.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record
Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record

Potrivit autorităților ungare, Dunăre a atins nivelul maxim în sâmbătă dimineața, la ora locală 07:00. Atunci ar fi măsurat în jur de 8,5 metri, iar polițiștii de aici estimau, vineri, o creștere de aproximativ 40-50 centimetri.

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.