Chirurgul Burnei spune ce făcea cu banii din presupusele mite: ”Luam mâncare pentru colegi”

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Luni 28 August 2017 16:38
Categorie: Actualitate

"Ultimele 8 luni au fost un coşmar pentru că totul este ireal de nedrept". Sunt cuvintele profesorului Gheorghe Burnei, celebrul chirurg ortoped de la Spitalul ”Marie Curie” din Capitală, acuzat că ar fi primit mită de la rudele pacienţilor săi.

Medicul a rupt pentru prima dată tăcerea de la izbucnirea scandalului şi a reacţionat față de trimiterea sa în judecată. Burnei acuză două organizaţii neguvernamentale că s-ar afla în spatele investigaţiei. Pe de altă parte, recunoaşte că rudele pacienţilor l-ar fi recompensat cu bani pe care, spune el, i-ar fi folosit ca să le cumpere mâncare colegilor.

"Nu am condiţionat niciodată actul medical", îşi începe mărturisirea medicul Gheorghe Burnei. "Am refuzat constant ceea ce toţi pacienţii şi rudele acestora oferă în toate spitalele din ţară".

Astfel se apară într-o scrisoare deschisă chirurgul care a fost trimis în judecată pentru că ar fi luat mită de la familiile copiilor pe care i-a operat.

15 părinţi au povestit în fața procurorilor că i-au dat între 500 şi 1400 de lei medicului pentru intervenţiile chirurgicale.

Burnei replică: ''Dacă aceştia au lăsat bani din proprie iniţiativa, deseori şi fără ştirea mea, i-am folosit pentru a cumpără mâncare pentru cadrele medicale care stăteau alături de mine în operaţii, peste program.''

Acelaşi Burnei susţine că ortopedia este viaţă lui şi că "ultimele 8 luni au fost un coşmar, pentru că totul este ireal şi nedrept."

Asta pentru că medicul este suspect şi într-un dosar penal care investighează mai multe cazuri de malpraxis. Burnei susţine însă în comunicat că două organizaţii neguvernamentale - ”Dăruieşte Viaţă” şi ”Dăruieşte Aripi” ar fi fost în spatele tuturor acuzaţiilor având interese financiare.

''Cele două ONG-uri sorosiste, atât de pornite împotriva chirurgului Burnei, primesc regulat comision pentru pacienţii duşi la anumite clinici din afară ţării pe baza formularului E112. În comisia de aprobare a acestor formulare se află chiar renumitul chirurg Burnei, care respingea toate cazurile care puteau fi operate în ţară”, spune el.

Oficialii organizaţiei Dăruieşte Aripi susţin că afirmaţiile doctorului Burnei sunt nedovedite şi că în favoarea ONG-ului din Constanţa pot depune mărturie părinţii copiilor pe care ajutaţi să ajungă în clinici din străinătate.

Cei de la Dăruieşte Viaţă cataloghează totul drept atacuri calomnioase şi denigratoare: ”Aceste alegatii sunt o defăimare, lipsită de orice fundament, menite doar să arunce o perdea de fum peste acuzaţiile aduse la adresa profesorului Burnei.”

După ce vreme de opt luni a fost obligat să stea departe de sala de operaţii, profesorul Gheorghe Burnei primeşte in  sfârşit, o veste bună de la Tribunalul Bucureşti. Medicii îi permit să îşi trateze din nou chirurgical pacienţii la Spitalul ”Marie Curie”, după ce o decizie similară fusese luată şi în cazul colaborării sale cu un spital privat. Procurorii nu văd însă cu ochi buni această libertate profesională şi insistă pentru menţinerea interdicţiei de a mai profesa.

Nici colegii mai tineri ai chirirugului nu văd cu ochi buni revenirea lui Burnei în Spitalul ”Marie Curie”. Într-o petiţie trimisă conducerii spitalului, 17 medici se opun categoric intoarcerri chirurugului în rândurile lor. Semnatarii documentului susţin că nu îşi pot asocia imaginea cu medicul acuzat şi spun că abia după ce acesta a fost reţinut de autorităţi au avut acces la resursele secţiei de chirurgie ortopedică.

”Profesorul Burnei - se afirmă n document - a condus discreţionar secţia de ortopedie, toate resursele umane şi materiale se care dispunea secţia erau folosite aproape în exclusivitate pentru propiii pacienţi, ceilalţi medici neprimind spaţiu în programul operator, acces la materiale şi aparatură", spun medicii ortopezi din Spitalul Marie Curie.

Manageruul Spitalului ”Marie Curie” şi Comisia de Etică vor trebui să ia o decizie în acelaşi timp cu judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, care vor decide definitiv dacă îi permit sau nu lui Burnei să opereze din nou în spitalul în care s-a consacvrat.

Gheorghe Burnei, doctorul acuzat ca a facut experimente pe copii, ar urma sa ofere consultatii la o clinica privata
Gheorghe Burnei, doctorul acuzat ca a facut experimente pe copii, ar urma sa ofere consultatii la o clinica privata
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
greva la metrou
Greva generală de la metrou ar putea bloca Bucureștiul săptămâna care vine
Numere LOTO 18 noiembrie 2018. Numerele extrase duminică la LOTO 6/49
Examenul de rezidențiat la medicină. doar 4.500 de locuri, deși deficitul este de 12.000
Oamenii, debusolați după un mesaj primit de la RO-Alert. Au făcut exact pe dos
”Jaful Secolului”: cât de mult s-a degradat opera lui Picasso, după ce a stat 5 ani îngropată în Tulcea
Primăria Capitalei se pregătește să dea încă o sumă uriașă pentru Catedrala Mântuirii
Sophia Florsch
Accident șocant în Formula 3. O tânără pilot și-a fracturat coloana. FOTO
Accident grav, în Mureş. Un microbuz cu pasageri a căzut de la câţiva metri
Cum arată și cât valorează tabloul de Picasso găsit la rădăcina unui copac, în Tulcea
„Ploaie de foc” la un festival. Mai mulți răniți în urma bizarului fenomen. VIDEO
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
România, ameninţată de noi epidemii. Cele 3 boli care putea lovi în următoarele săptămâni