Prima condamnare în România pentru negarea Holocaustului: Vasile Zărnescu, fost locotenent colonel în SRI
Vasile Zărnescu, fost locotenent colonel în Serviciul Român de Informaţii, a fost condamnat, joi, de Judecătoria Sectorului 3 la un an şi o lună de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru infracţiunea de negare a Holocaustului.
Potrivit minutei deciziei, Vasile Zărnescu a fost condamnat la 6 luni pentru fapta din 28 aprilie 2013, respectiv publicarea articolului intitulat "Falsitatea noţiunii de holocaustolog" pe site-ul www.altermedia.info, la 9 luni închisoare pentru articolul "Înşelătoria secolului XX" din data de 11 februarie 2014 şi la 6 luni închisoare pentru cartea "Sabin Orcan Suporter", publicată la editura Tempus Bucureşti, expusă spre vânzare la librăria Eminescu din Bucureşti în data de 24 noiembrie 2017.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
"În temeiul art. 38 al. 1 rap. la art. 39 alin. 1 lit. b Cod. pen. contopeşte pedepsele aplicate, astfel că stabileşte în sarcina inculpatului Vasile Zărnescu pedeapsa cea mai grea, de 9 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 4 închisoare, reprezentând 1/3 din cumulul celorlalte pedepse stabilite, în final inculpatul având de executat pedeapsa de 1 an şi o lună închisoare", se arată în minută.
Instanţa a stabilit totodată amânarea aplicării pedepsei închisorii cu un termen de supraveghere de 2 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, Zărnescu urmând să respecte o serie de măsuri de supraveghere. Instanţa i-a atras atenţia acestuia că, în cazul nerespectării măsurilor şi obligaţiilor impuse şi al săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, se poate dispune revocarea amânării aplicării pedepsei.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Potrivit articolului 6 din OUG 31/2002: "(1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".