Prima banca de sange pentru caini si pisici din Bucuresti: cum doneaza animalele sange

Ultima actualizare: 10-05-2013 07:01

O initiativa privata vine in sprijinul iubitorilor de animale. In Bucuresti a fost infiintata prima banca de sange pentru caini si pisici. Donatorii beneficiaza de vaccinari gratuite.

Insa cei care apeleaza doar in situatii de urgenta vor plati pentru transfuzii. Veterinarii spun ca in ciuda preturilor deloc mici intr-un an au fost salvate sute de animale.

Jack este un caine de concurs, dar si unul donator. Este deja obisnuit cu recoltarea care azi a durat cateva minute. Pentru ca a fost linistit, nu a avut nevoie de anestezie. Veterinarii i-au luat 450 de ml, ca unui om.

Pentru aceasta donare, Jack va avea parte de mai multe servicii gratuite: vaccinare anuala, deparazitari interne la 6 luni, consultatii si reduceri de 10- 15 la suta la tratamente si analize de sange.

In schimb, in cazul animalelor care nu sunt donatoare, o punga de sange costa 250 si 380 de lei.

Medicii veterinari spun ca intr-un an, cu ajutorul transfuziilor, au fost salvati peste 500 de catei.

"Cele mai intalnite cazuri sunt cancerul, accidente rutiere. Se fac analize inainte sa vede daca sunt compatibili", spune Ruxandra Florea, medic veterinar.

Un caine poate fi donator in fiecare luna si asta pentru ca sangele lor se regenereaza mai repede.

La banca de sange se recolteaza si de la pisici. Ele trebuie sa aiba cel putin cinci kilograme si in general sunt anesteziate, cand doneaza.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO