"E ventilatie naturala, deschidem usa" Explicatia patronului fabricii unde angajatele s-au intoxicat

07-05-2013 19:00


Angajatele fabricii de confectii din Calafat au ajuns din nou pe patul de spital.

Dupa ce saptamana trecuta aproape 70 de muncitoare s-au intoxicat cu insecticidul imprastiat in hala de lucru, marti 14 femei au avut nevoie de ingrijiri, din cauza aceleasi substante.

Reprezentantii fabricii resping acuzatiile de neglijenta si sustin ca femeile se prefac. Pe de alta parte, s-au dat si primele amenzi.

La scurt timp dupa ce au inceput lucrul in fabrica de textile, citeva muncitoare au simtit stari de ameteala si dureri de cap.

"Astazi a fost ceata si mirosea. Posibil a ramas in tricot, materialul textil care era. Am plecat noi la spital, nu ne-au trimis ei.", a declarat cristiana Babarada, o muncitoare.

Angajatele vor ramane pina maine internate in spital.

"Au fost intoxicate cu acelasi insecticid ca si saptamana trecuta. Li s-a administrat tratamentul simptomatic deoarece nu exista antidot, au fost stabilizate, evolutia este buna, favorabila.", spune doctorul Mihai Litra, purtatorul de cuvant al Spitalului Municipal Calafat.

Reprezentantii fabricii cred ca femeile exagereaza. Chiar si data trecuta cind angajatele acuzau ca au fost obligate sa intre la lucru chiar daca se simteau rau.

"Motivul femeilor? Sa isi ia salariul sa plece de Pasti acasa. Medicii pun parafe fara sa se uite. Si doamna care a fost in coma? Datorita lor este pentru ca i-au facut tratamentul gresit.", spune Irina Buldur, soacra proprietarului fabricii.

"Exista aerisire, sistem de ventilatie naturala, prin deschiderea usii. Nu avem obligativitate sa avem prevazute trape automate de evacuare a fumului", spune directorul fabricii, Marian Pasat.

DSP l-a amendat cu o mie de lei pe directorul fabricii iar inspectoratul teritorial de munca i-a dat o sanctiune de 18 mii de lei.

In plus, ancheta a aratat ca insecticidul dul nu a fost folosit cum trebuie iar angajatii nu erau instruiti pentru o asemenea de procedura.

VIDEO PROTVPLUS.RO