Prețuri mai mari în toate covrigăriile din țară. Cât ajunge să coste un covrig
Pentru că au foarte mulți clienți, covrigăriile s-au înmulțit în ultima vreme. Sunt aproape cinci mii în toată țara. Afacerea, bazată pe apă și făină, este profitabilă.
Dar cum ingredientele și energia s-au scumpit, au crescut si prețurile. Însă, și la doi lei covrigul, mirosul îmbietor răspândit de cuptorul încins este irezistibil.
Mulți români înlocuiesc micul dejun cu un covrig sau doi, luați în drum spre serviciu. Și elevii evadează în pauze din curtea școlii, ca să dea o fugă până la simigerie. La fiecare colț de stradă a apărut câte una.
Cumpărător: „Un covri-king și un covrig cu nucă și cu miere. Când nu apuc să mănânc acasă, îmi iau ceva pe drum.”
Cumpărător: „Acum chiar mi-e foame și am zis că merge un covrig, să fie de mâncare.”
Cumpărător: „Sunt zile când și doi covrigi îmi iau.”
Marile orașe au fost cucerite de simigerii, multe cu numele unor apostoli, deschise în sistem de franciză. Împreună acestea au peste 200 de unități, cu o cifră de afaceri totală de aproape 40 de milioane de euro și un profit de șase milioane de euro, conform ultimelor date financiare publicate în 2020.
Sorin Psatta, profesor asociat al Facultății de Jurnalism: „Produsul fiind foarte simplu, se potrivește cumva un nume din acesta. Până la urmă, bun, Iisus a multiplicat pâinea, dar dacă avea covrigi, multiplica covrigi. Deci ei au început Luca, Matei, Ioan, Marcu, pentru că, nu-i așa?”
Ulterior covrigii au devenit mai sofisticați. Avem covrigi picanți, cu șuncă, ciocolată, cașcaval, miere și nucă, dulceață si chiar covridog, o adaptare a hotdog-ului american. Doar o rețea de simigerii, cu 51 de unități, vinde lunar două milioane și jumătate de produse.
Pe lângă marile rețele, există mii de simigerii mici, afaceri de familie, care vând cel mult o mie de covrigi pe zi.
Camelia Creangă, angajat simigerie: „Avem un singur punct de lucru, suntem cinci oameni. Este și nu prea, dar v-am spus încercăm așa la limita supraviețuirii.”
Familia Bejenaru are o simigerie în centrul orașului Bacău. Aici, un covrig încă mai costă un leu și jumătate, dar oamenii spun că vor fi nevoiți să scumpească.
Dorin Bejenaru, proprietarul afacerii: „Faţă de mai anul trecut, făina de patiserie s-a scumpit cu 75%, uleiul s-a dublat, curentul s-a scumpit cu 75%, şi toate preţurile au luat-o razna.”
Ca să fie mai atractive, multe covrigării și-au adăugat în portofoliu plăcinte celebre, precum merdeneaua și ștrudelul.