Pretul benzinei a trecut de 6 lei/litru. FMI: scumpirea petrolului continua
Cele mai mari trei companii petroliere din Romania au majorat, la unison, preturile carburantilor pana peste nivelul psihologic de 6 lei/litru la benzina. Cotatiile internationale au provocat urcarea.
Un litru de benzina (din cea mai scumpa) a trecut de pragul psihologic de 6 lei. Asta dupa ce Petrom a anuntat vineri ca a mai pus 9 bani pe litru, la toate sortimentele de carburanti.
In acest fel la statiile Petrom cel mai scump sortiment de benzina costa acum 6,01 lei pe litru, benzinariile putand calcula, in functie de zona si de conditiile pietei, preturi cu 5% mai mici sau mai mari.
Pe site-ul Petrom, compania a publicat noile preturi valabile din data de 8 aprilie.
Imediat, Rompetrol a saltat preturile in acelasi spirit, urcand cel mai scump sortiment de benzina chiar mai sus decat petrom, la 6,02 lei pentru un litru.
Pretul benzinei Ecto a crescut de la 5,69 lei la 5,75 lei pe litru, iar cel al motorinei Ecto Super Diesel a fost majorat de la 5,59 lei la 5,65 lei pe litru.
Sortimentele Euroluk 95 si Euro L Diesel au fost scumpite cu cinci bani, la 5,26 lei si 5,33 lei pe litru.
De ce se scumpeste benzina, desi dolarul scade?
Pretul barilului de petrol Brent (extras din Marea Nordului) a crescut pana peste 123 de dolari - si este la maximul ultimilor doi ani si jumatate. Totodata, cotatia de referinta pe piata americana a avansat si ea pana la aproape 110 dolari pe baril (titeiul American, Texas West Intermediate, este mai slab calitativ decat cel Brent, si de aceea, putin mai ieftin). Oricum, in acest moment pretul acestuia este la cel mai ridicat nivel din septembrie 2008.
De la inceputul anului si pana astazi, preturile au crescut cu 20%. Cu toate acestea, pretul benzinei de pe piata romaneasca nu s-a majorat cu un procent asemanator ci "doar" cu 10% fata de sfarsitul anului trecut.
Explicatia sta in faptul ca ne-a ajutat foarte mult cursul de schimb. Practic, dolarul s-a ieftinit in raport cu leul (cu 9%) si o parte din scumpire s-a atenuat in acest fel.
Preturile continua sa creasca
Daca pe plan international se mentine situatia incordata de acum cand exista foarte multa cerere, dar petrol, mai putin, atunci carburantii se vor scumpi in continuare. In cea mai mare parte, de vina pentru aceasta situatie este conflictul din Libia, despre care analistii atentioneaza: cu cat va fi mai lung, cu atat va trece mai mult timp pana cand vom vedea din nou carburanti ieftini.
Fondul Monetar International avertizeaza ca economia globala intra intr-o perioada in care petrolul va fi tot mai greu de gasit, care ar putea fi marcata de o crestere puternica a preturilor, scrie Reuters.
FMI noteaza ca tensiunile din piata sunt tot mai puternice, pe fondul cererii in crestere abrupta de pe pietele emergente aflate in expansiune puternica, precum China, care contrasteaza cu problemele de productie, in special in contextul exploatarilor ajunse la maturitate.
Rezultatele unui sondaj Reuters in randul traderilor de petrol indica majorarea pretului la peste 130 de dolari pe baril pana la sfarsitul acestui an.
Cel mai mare pret international a fost in 2008 cand un baril se vindea cu 147 de dolari.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%.
Principalele companii care distribuie carburanti sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil Romania (subsidiata a grupului rus Lukoil) si MOL (Ungaria).
Cum sunt preturile in Romania, fata de restul Europei, potrivit energy.eu.