Presupuse gropi comune descoperite în curtea Cercului Militar din Caransebeş

Ultima actualizare: 26-06-2019 14:55
Schelete umane găsite în curtea Cercului Militar din Caransebeș
www.iiccr.ro

Institutul IICCMER a comunicat, miercuri, rezultatele unei campanii de investigaţii arheologice în Caransebeş, la presupuse gropi comune sau individuale ale unor opozanţi anticomunişti.

Potrivit unui comunicat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în curtea Cercului MIlitar din oraş au fost descoperite două schelete umane, dar şi resturi scheletice de la alte două persoane.

IICCMER informează că cercetarea de teren, efectuată în colaborare cu Parchetul Militar Timişoara, a urmărit verificarea unor informaţii potrivit cărora, în curtea unui imobil din oraş, ar exista mai multe gropi individuale şi comune unde se presupune că au fost înhumaţi mai mulţi opozanţi anticomunişti, care au fost omorâţi în anchetele Securităţii sau au fost executaţi prin împuşcare în urma unor sentinţe judecătoreşti.

”În luna august 2017 la institut s-a primit o petiţie din partea unei persoane originare din municipiul Caransebeş, care ne-a adus la cunoştinţă faptul că în cursul anul 1977, în calitatea ce o avea atunci de arheolog la Muzeul de Istorie din oraş, a fost martor ocular la descoperirea câtorva schelete umane care, după inventarul funerar găsit asupra lor, se puteau data cronologic în perioada anilor 50 ai secolului trecut. Scheletele au fost descoperite în curtea clădirii care atunci adăpostea Casa Armatei din oraş, astăzi Cercul Militar, cu prilejul săpăturilor la fundaţia unui bloc cu destinaţie de cămin pentru cadrele militare”, se arată în comunicat.

IICCMER: Execuţii au avut loc în curtea Cercului Militar

 

În continuare se precizează că în clădirea în care funcţionează Cercul Militar a avut sediul, timp de câţiva ani, ”Comandamentul Unic Teritorial Timiş, o structură militarizată a Securităţii comuniste, înfiinţată în ianuarie 1949, care a coordonat toate acţiunile represive îndreptate împotriva grupărilor de partizani anticomunişti din zona Banatului”.

În apropiere, într-o clădire situată pe strada Horia, până în anul 1959 s-a aflat sediul Securităţii din Caransebeş.

”Prin sediul Securităţii şi prin penitenciarul din Caransebeş au trecut foarte mulţi partizani anticomunişti şi sprijinitori ai acestora din grupurile de rezistenţă bănăţene, care au fost capturaţi, arestaţi şi torturaţi aici, unii fiind dispăruţi fără urmă până în ziua de astăzi. În unitatea carcerală au avut loc mai multe execuţii prin împuşcare a unor partizani condamnaţi la moarte prin sentinţe judecătoreşti. Conform unor mărturii, unele execuţii au fost făcute chiar în curtea Cercului Militar de astăzi, cadavrele fiind îngropate undeva în zonă. Una dintre execuţiile petrecute în acest spaţiu a avut loc în 12 august 1953, când au fost împuşcaţi partizanii Victor Curescu, Gheorghe Balica şi Iancu Baderca pentru apartenenţă la organizaţia colonelului Ion Uţă”, mai arată sursa citată, citată de News.ro.

Intervenţia arheologică a avut loc în zona blocului – cămin, în apropierea fundaţiei.

”În apropiere de gardul spre fostul penitenciar, s-au descoperit două schelete umane, unul la adâncimea de 1,65 m, având membrele inferioare orientate spre răsărit, iar celălalt la adâncimea de 1,23 m, având picioarele spre apus. Din păcate, cele două schelete au fost deranjate parţial în părţile lor superioare de o groapă contemporană în care se aflau resturi de materiale de construcţie folosite la ridicarea blocului. Această situaţie a făcut ca stratigrafia orizontală să fie compromisă şi să nu putem face precizarea exactă dacă este vorba de o groapă comună de înhumare sau de două gropi individuale suprapuse parţial”, se mai arată în comunicat.

Cei doi defuncţi nu au fost depuşi în sicrie şi sunt lipsiţi de resturi provenite din vestimentaţie.

”În pământ s-au mai găsit însă fragmente scheletice provenite de la alţi doi defuncţi, despre care deocamdată nu putem spune că ar fi într-o relaţie directă cu cele două schelete descoperite in situ. Deocamdată, în actualul stadiu al cercetării, nu avem indicii certe care să arate că este vorba neapărat despre oameni executaţi prin împuşcare sau ucişi prin alte metode de Securitate, însă împrejurările, mărturiile şi unele documente din fondul arhivistic al fostei Securităţi ne fac să credem că lucrurile ar fi aşa”, mai arată sursa citată.

IICCMER a depus şi o sesizare la Parchetul Militar Teritorial Timişoara, care a deschis în acest caz un dosar de cercetare penală.

Cazul fiind unul de o complexitate deosebită, în directă conlucrare cu Parchetul Militar, urmează ca cercetările din teren să fie reluate şi continuate prin verificarea până la epuizare a tuturor spaţiilor libere în care se mai poate interveni astăzi prin săpătură.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!