Presupuse gropi comune descoperite în curtea Cercului Militar din Caransebeş


Ultimul update: Miercuri 26 Iunie 2019 14:55
Data publicarii: Miercuri 26 Iunie 2019 14:38
Categorie: Stiri actuale
Schelete umane găsite în curtea Cercului Militar din Caransebeș

Institutul IICCMER a comunicat, miercuri, rezultatele unei campanii de investigaţii arheologice în Caransebeş, la presupuse gropi comune sau individuale ale unor opozanţi anticomunişti.

Potrivit unui comunicat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în curtea Cercului MIlitar din oraş au fost descoperite două schelete umane, dar şi resturi scheletice de la alte două persoane.

IICCMER informează că cercetarea de teren, efectuată în colaborare cu Parchetul Militar Timişoara, a urmărit verificarea unor informaţii potrivit cărora, în curtea unui imobil din oraş, ar exista mai multe gropi individuale şi comune unde se presupune că au fost înhumaţi mai mulţi opozanţi anticomunişti, care au fost omorâţi în anchetele Securităţii sau au fost executaţi prin împuşcare în urma unor sentinţe judecătoreşti.

”În luna august 2017 la institut s-a primit o petiţie din partea unei persoane originare din municipiul Caransebeş, care ne-a adus la cunoştinţă faptul că în cursul anul 1977, în calitatea ce o avea atunci de arheolog la Muzeul de Istorie din oraş, a fost martor ocular la descoperirea câtorva schelete umane care, după inventarul funerar găsit asupra lor, se puteau data cronologic în perioada anilor 50 ai secolului trecut. Scheletele au fost descoperite în curtea clădirii care atunci adăpostea Casa Armatei din oraş, astăzi Cercul Militar, cu prilejul săpăturilor la fundaţia unui bloc cu destinaţie de cămin pentru cadrele militare”, se arată în comunicat.

IICCMER: Execuţii au avut loc în curtea Cercului Militar

 

În continuare se precizează că în clădirea în care funcţionează Cercul Militar a avut sediul, timp de câţiva ani, ”Comandamentul Unic Teritorial Timiş, o structură militarizată a Securităţii comuniste, înfiinţată în ianuarie 1949, care a coordonat toate acţiunile represive îndreptate împotriva grupărilor de partizani anticomunişti din zona Banatului”.

În apropiere, într-o clădire situată pe strada Horia, până în anul 1959 s-a aflat sediul Securităţii din Caransebeş.

”Prin sediul Securităţii şi prin penitenciarul din Caransebeş au trecut foarte mulţi partizani anticomunişti şi sprijinitori ai acestora din grupurile de rezistenţă bănăţene, care au fost capturaţi, arestaţi şi torturaţi aici, unii fiind dispăruţi fără urmă până în ziua de astăzi. În unitatea carcerală au avut loc mai multe execuţii prin împuşcare a unor partizani condamnaţi la moarte prin sentinţe judecătoreşti. Conform unor mărturii, unele execuţii au fost făcute chiar în curtea Cercului Militar de astăzi, cadavrele fiind îngropate undeva în zonă. Una dintre execuţiile petrecute în acest spaţiu a avut loc în 12 august 1953, când au fost împuşcaţi partizanii Victor Curescu, Gheorghe Balica şi Iancu Baderca pentru apartenenţă la organizaţia colonelului Ion Uţă”, mai arată sursa citată, citată de News.ro.

Intervenţia arheologică a avut loc în zona blocului – cămin, în apropierea fundaţiei.

”În apropiere de gardul spre fostul penitenciar, s-au descoperit două schelete umane, unul la adâncimea de 1,65 m, având membrele inferioare orientate spre răsărit, iar celălalt la adâncimea de 1,23 m, având picioarele spre apus. Din păcate, cele două schelete au fost deranjate parţial în părţile lor superioare de o groapă contemporană în care se aflau resturi de materiale de construcţie folosite la ridicarea blocului. Această situaţie a făcut ca stratigrafia orizontală să fie compromisă şi să nu putem face precizarea exactă dacă este vorba de o groapă comună de înhumare sau de două gropi individuale suprapuse parţial”, se mai arată în comunicat.

Cei doi defuncţi nu au fost depuşi în sicrie şi sunt lipsiţi de resturi provenite din vestimentaţie.

”În pământ s-au mai găsit însă fragmente scheletice provenite de la alţi doi defuncţi, despre care deocamdată nu putem spune că ar fi într-o relaţie directă cu cele două schelete descoperite in situ. Deocamdată, în actualul stadiu al cercetării, nu avem indicii certe care să arate că este vorba neapărat despre oameni executaţi prin împuşcare sau ucişi prin alte metode de Securitate, însă împrejurările, mărturiile şi unele documente din fondul arhivistic al fostei Securităţi ne fac să credem că lucrurile ar fi aşa”, mai arată sursa citată.

IICCMER a depus şi o sesizare la Parchetul Militar Teritorial Timişoara, care a deschis în acest caz un dosar de cercetare penală.

Cazul fiind unul de o complexitate deosebită, în directă conlucrare cu Parchetul Militar, urmează ca cercetările din teren să fie reluate şi continuate prin verificarea până la epuizare a tuturor spaţiilor libere în care se mai poate interveni astăzi prin săpătură.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Schelete umane găsite în curtea Cercului Militar din Caransebeș Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Premierul Viorica Dăncilă a făcut un nou anunț despre ”legea Uber”: ”Urmează să stabilim”
Premierul Viorica Dăncilă a făcut un nou anunț despre ”legea Uber”: ”Urmează să stabilim”
Tânără mamă din Arad găsită cu gâtul tăiat în casa părinților
Tânără mamă din Arad găsită cu gâtul tăiat în casa părinților
Ce a pățit un salvamar după ce i-a cerut unui turist să iasă din mare, în Eforie
Ce a pățit un salvamar după ce i-a cerut unui turist să iasă din mare, în Eforie
VIDEO PROTVPLUS.RO
Laura Codruta Kovesi
Financial Times: Franța o va susține pe Kovesi pentru funcția de procuror-șef european
În loc să evite pagubele, ar fi provocat un masacru. Zeci de cuiburi de prigorii, astupate
Cazul incredibil al Centurii Capitalei. De ce pe 2 benzi se parchează în loc să se circule
Vedetă pe Instagram, dată în judecată de o companie aeriană pentru o poză
Decizia în cazul preotului care ar fi convins o minoră să se filmeze în ipostaze indecente
Bărbat din Bistrița-Năsăud, electrocutat în timp ce manevra un aparat de spălat
frauda, sistem informatic
Percheziții, după ce ProTV a semnalat existența unui grup care a înșelat zeci de primari
Un preot ar fi convins o minoră să se filmeze goală, apoi a distribuit imaginile online
Urșii intră noapte de noapte în casele mureșenilor și fac prăpăd. Mulți s-au mutat la oraș
20 de turiști s-au prăbușit cu tot cu scara pensiunii. Ce făceau în momentul incidentului
Bărbat jefuit de un prieten, în plină stradă, după ce a aflat ce avere avea în buzunar
Opt oameni au căzut de la 3 metri, după ce scara unei pensiuni din Brașov s-a rupt