Iohannis: "Introducerea cotelor obligatorii NU este o solutie". Care este numarul maxim de imigranti care vor veni in Romania
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut luni, de la ora 19,00, o conferinta de presa, in Sala Unirii a Palatului Cotroceni.
Klaus Iohannis a mentionat la inceputul conferintei de presa ca a promulgat Codul Fiscal, explicand motivele pentru care l-a retrimis initial in Parlament: lipsa dezbaterii in Parlament si in societatea civila.
Presedintele a abordat si criza imigrantilor, declarand ca este pentru introducerea de cote voluntare si ca Romania poate primi cel mult 1785 de refugiati, deoarece are doar atatea locuri disponibile.
De asemenea, Klaus Iohannis a precizat ca isi mentine parerea ca Victor Ponta trebuie sa demisioneze din cauza problemelor cu justitia si ca se asteapta ca acest lucru sa se intample cat mai curand.
Sinteza declaratiilor:
Codul Fiscal a fost promulgat
- Am promulgat Codul Fiscal. A fost retrimis de mine in Parlament, iar la momentul respectiv multi s-au intrebat de ce l-am trimis inapoi si nu am spus nimic. Au fost doua motive pentru care l-am trimis inapoi. Primul a fost ca, dupa parerea mea, nu a fost o dezbatere publica asa cum se cuvine pentru un Cod Fiscal. In Parlament, o astfel de dezbatere nu a avut loc. In societatea civila, s-a dezbatut foarte putin.
- Al doilea motiv a fost legat de ceea ce am putea numi responsabilitate. Am vrut sa se analizeze foarte bine si sa se ajunga la concluzia potrivita. Acest Cod Fiscal avea prea multe masuri de relaxare fiscala dintr-o data. Mi s-au parut nepotrivite. Nu am considerat ca este rolul meu ca presedinte sa spun ce masuri trebuie sa ramana si care trebuie luate.
- Faptul ca a fost aprobat in unanimitate a aratat ca a avut loc o dezbatere responsabila. Sunt foarte multumit de cum a decurs dezbaterea dintre partide si de votul final. De aceea l-am promulgat.
1785, numarul maxim de refugiati care ar putea veni in Romania
- A doua tema despre care vreau sa fac precizari este migratia. Am considerat ca este nevoie de o dezbatere la noi in tara. Vreau sa fac precizari despre pozitia oficiala, asumata, a Romaniei despre acest fenomen.
- In Consiliul European, avand in vedere ca un numar din ce in ce mai mare de refugiati a venit spre Europa, au avut loc mai multe discutii succesive. Prima, in luna martie, cand a fost o discutie de explorare. Comisia a vrut sa vada punctul de vedere al fiecarui stat. Atunci am prezentat opinia Romaniei si anume ca este nevoie de solidaritate, dar este mai bine ca fiecare stat membru sa stabileasca singur cati refugiati poate sa primeasca. Ceea ce se numeste cote voluntare.
- S-a reluat discutia in aprilie si a fost mai aprinsa. Dar am optat exact la fel. Romania este pentru cote voluntare. Suntem perfect de acord ca trebuie sa fim soldiari cu tarile in care au venit un numar mare de refugiati. Suntem de acord sa participam la misiuni UE pentru a combate fenomenul migratiei ilegale.
- In iunie, Comisia a prezentat un concept care a continut si cotele obligatorii. Nu am fost de acord cu acelea. Si alte state membre au fost impotriva lor. In final s-a ajuns la concluzia ca nu pot fi impuse la acel moment. Acceptand ideea cotelor voluntare, discutia ramasese la urmatorul stadiu: fiecare stat membru analizeaza cati refugiati poate primi, comunica acest lucru si Comisia centralizeaza si face noi propuneri.
- Romania a comunicat ca poate primi 1785 refugiati. Presiunea publica a devenit intre timp foarte mare. Zeci de mii de oameni au intrat in UE, au aparut probleme de logistica, de principiu, au fost incalcate normele de la Dublin, iar refugiatii au bulversat intreaga arhitectura europeana.
- In Romania nu exista presiune legata de un val imigrationist. Am cerut de la MAE datele comparative fata de anul trecut si nu se constata o crestere a imigrantilor. Sunt fluctuatii foarte mici.
- Fenomenul este important pentru noi, pentru ca suntem in UE, insa in Romania nu apare o presiune din aceasta zona. Nu este cazul sa reactionam isteric, cum sigur nu este cazul sa ne aratam latura xenofoba. Trebuie sa fim solidari cu celelalte tari din UE. Insa trebuie pastrate cotele voluntare. Nu cred ca introducerea cotelor obligatorii este o solutie. Acest punct de vedere il voi prezenta in sedinta de CSAT de pe 17 septembrie si in Consiliul UE.
- Nu exista niciun proiect care ne-a fost prezentat din partea Comisiei Europene despre cati refugiati ar urma sa revina in Romania. Sunt numai speculatii jurnalistice.
- 1785 de refugiati vor veni in Romania, pentru ca acesta este numarul disponibil. Mai multi, NU.
Iohannis asteapta in continuare demisia lui Victor Ponta
- legat de propunerea lui Liviu Dragnea, referitor la organizarea tuturor alegerilor, la aceeasi data, din 5 in 5 ani, Iohannis a declarat ca nu este o idee buna sa ne apucam acum, cu cateva luni inaintea anului electoral, sa ne apucam sa discutam Constitutia.
- nu mi-am schimbat parerea referitor la faptul ca Victor Ponta trebuie sa demisioneze din cauza problemelor cu justitia. Ma astept chiar sa se si intample la un moment dat.
Cazul romanului rapit in Burkina Faso
- referitor la cazul Iulian Ghergut, romanul rapit in Burkina Faso, Klaus Iohannis a declarat ca statul roman trateaza cu maxima seriozitate situatia.